Έντονος είναι ο προβληματισμός τόσο στους κόλπους των εργαζομένων όσο και στην τοπική κοινωνία, μετά την κίνηση της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας να οδηγήσει σε κλείσιμο το Γηροκομείο Αγ. Κυπριανού και Ιουστίνης στο Πελόπιο Αρχαίας Ολυμπίας. Πρόκειται για ένα γνωστό ίδρυμα που λειτουργεί από το 1996, ως παράρτημα του Ασύλου Ανιάτων και Κατακοίτων Γερόντων «Η Νέα Βασιλειάς» στα Λαστέϊκα Πύργου.

Το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με το ilialive.gr,  επικράτησε ένταση όταν οι 13 εργαζόμενοι με τις οικογένειές τους, είδαν να φτάνει λεωφορείο της Ι.Μ. Ηλείας και να μεταφέρει στη «Νέα Βασιλειάδα» τους φιλοξενούμενους του γηροκομείου Πελοπίου. Μάλιστα για το σκοπό αυτό συνέδραμε και ισχυρή αστυνομική δύναμη.

Σε δηλώσεις του ο υπεύθυνος του Γηροκομείου Πελοπίου, Πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, εξήγησε πως λόγω οικονομικής κρίσης σταματά τη λειτουργία του το ίδρυμα. «Αυτή είναι η εντολή που υπάρχει. Μετά το Πάσχα είχα ενημερώσει τους εργαζομένους, ότι αντιμετωπίζουμε δυσκολία λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το πρώτο βήμα που θα κάναμε ήταν να κλείσουμε το γηροκομείο του Πελοπίου που είναι παράρτημα της Βασιλειάδας και θα μεταφερθούν εκεί οι φιλοξενούμενοι. Το προσωπικό είναι επόμενο ότι θα αποζημιωθεί και θα απολυθεί. Στη Βασιλειάδα υπάρχει και χώρος και το απαιτούμενο προσωπικό». Ο π. Κωνσταντίνος δεν δέχθηκε πως έχουν δοθεί νέες συμβάσεις να υπογραφούν από το προσωπικό, ενώ, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους νιώθουν απροστάτευτοι και μιλούν για εκβιασμό. Υποστηρίζουν πως τους ζητήθηκε να υπογράψουν νέες επιχειρησιακές συμβάσεις μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ειδάλλως θα έμεναν άνεργες. «Μας έφεραν κάποια χαρτιά για να υπογράψουμε επιχειρησιακές συμβάσεις. Μας ζητούν να απαντήσουμε ποιοι συμφωνούμε με τους όρους της σύμβασης και ποιοι όχι.

Έχουμε ζητήσει η γνώμη ειδικών αλλά δεν έχουμε επικοινωνήσει μαζί τους. Μας ζητούν μείωση μισθών της τάξης του 46% και 12μηνη διάρκεια. Ξαφνικά σήμερα ήρθαν να πάρουν τους φιλοξενούμενους. Δεν μας είχαν αναφέρει ούτε ότι θα κλείσει το Γηροκομείο ούτε ότι θα μεταφερθούν οι φιλοξενούμενοι» ανέφερε μεταξύ άλλων η Ελένη Κουτσοπούλου.

Όπως ανέφεραν και άλλες εργαζόμενες τους ζητήθηκε να υπογράψουν και να απαντήσουν επί της ουσίας έως τις εννέα το πρωί της Κυριακής. Είναι εκβιασμός. «Ο υπεύθυνος δεν ήξερε να μας ενημερώσει. Ο Μητροπολίτης όπως μας λένε δεν δέχεται να μας συναντήσει. Το πρόβλημα υπάρχει και σε άλλα ιδρύματα της Μητρόπολης, όπως στη Βάρδα και τη Γαστούνη» είπε εργαζόμενη στο γηροκομείο.

«Δεν μας έχουν πει τώρα που παίρνουν τους φιλοξενούμενους πού θα πάμε για δουλειά, πού; Είμαστε διατεθειμένες οι νοσοκόμες να προσφέρουμε δωρεάν εργασία, εθελοντικά αν χρειαστεί, αλλά να μην κλείσει, ούτε να υπογράψουμε κάτι το οποίο δεν γνωρίζουμε τι σημαίνει» συμπλήρωσαν ακόμα δύο άλλες εργαζόμενες στο ίδρυμα.

Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πελοπίου Κωνσταντίνος Μπιρίτης, τόνισε πως είναι πολύ περίεργο που η εκκένωση του γηροκομείου γίνεται μόλις μια ημέρα μετά τη λήξη του τελεσιγράφου προς το προσωπικό για την υπογραφή νέων συμβάσεων. «Επειδή αρνούνται να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις εκκενώνουν το γηροκομείο» είπε ο κ. Μπιρίτης. «Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στην περιοχή. Ακουγόταν μια προειδοποίηση και σήμερα βλέπουμε χωρίς άλλη ειδοποίηση να αδειάζει το γηροκομείο. Δεν ήξερε το προσωπικό τι γίνεται».

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.