Για 27 χρόνια η οργάνωση «17 Νοέμβρη» ήταν η οργάνωση… φάντασμα. Μία οργάνωση, για την οποία αναπτύχθηκαν πολλά σενάρια, καταρτίστηκαν λίστες υπόπτων, ακούστηκαν ονόματα από «σίγουρες πηγές», που στο τέλος διαψεύστηκαν…

Το βράδυ της 29ης Ιουνίου 2002 άρχισε σιγά σιγά να ξετυλίγεται το «κουβάρι» της. Μία έκρηξη βόμβας στο λιμάνι του Πειραιά, δίπλα από τα εκδοτήρια της «Hellas Flying Dolphins», ήταν η αρχή για το τέλος της.

Η βόμβα που μεταφέρθηκε εκεί με ταξί, έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού, ο οποίος πήγε να την τοποθετήσει. Ο δράστης μεταφέρθηκε για νοσηλεία στον Ευαγγελισμό με τραύματα στα μάτια, στο δεξί χέρι και τον θώρακα. Τα στοιχεία που βρέθηκαν επάνω του οδήγησαν την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία στο εργαστήριό του, στον Κολωνό και στο σπίτι του, στην Παλλήνη ενώ προσήγαγαν για ανάκριση και την ισπανίδα – τότε φίλη του- (παντρεύτηκαν πριν από κάποιο καιρό στον Κορυδαλλό), Αλίθια Ρομέρο.

Τα ευρήματα όμως ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Έτσι, την επόμενη ημέρα, εργαστηριακή έρευνα, έδειξε ότι το περίστροφο που είχε στο σάκο ο τραυματίας, Σ. Ξηρός, ανήκε στον αστυνομικό, Χρήστο Μάτη, ο οποίος σκοτώθηκε το 1984 κατά τη διάρκεια ληστείας στην Εθνική Πετραλώνων. Αυτό ήταν το πρώτο στοιχείο που συνέδεσε τον τραυματία με την οργάνωση.

Την 1η Ιουλίου δόθηκε στη δημοσιότητα φωτογραφία του και έγινε γνωστό το όνομά του. Δύο μέρες αργότερα εντοπίστηκε η γιάφκα της οργάνωσης στην οδό Πάτμου 84, στα Κάτω Πατήσια. Στις 6 Ιουλίου εντοπίστηκε η δεύτερη γιάφκα στην οδό Δαμάρεως 73 στο Παγκράτι. Λίγες μέρες αργότερα η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι καταζητείται ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Στις 16 Ιουλίου η Αστυνομία συνέλαβε στην Αθήνα τον Χριστόδουλο Ξηρό και στη Θεσσαλονίκη τον αδερφό του, Βασίλη, καθώς και τον Διονύση Γεωργιάδη.

Μία ημέρα αργότερα, στους Λειψούς συνελήφθη ο εγκέφαλος της οργάνωσης, Αλέξανδρος Γιωτόπουλος. Και στις 18 Ιουλίου εντοπίστηκαν στη Χιλιαδού Εύβοιας οι Βασίλης Τζωρτζάτος και Θεολόγος Ψαραδέλλης. Στο Mόρφιο Θεσπρωτίας συνελήφθησαν οι Kωνσαντίνος Kαρατσώλης και Hρακλής Kωστάρης στις 20 Ιουλίου και μία μέρα αργότερα πιάστηκε από την Αστυνομία στην Αθήνα ο Θωμάς Σερίφης.

Ο Κωνσταντίνος Τέλιος που δεν μπορούσε να αντέξει την πίεση παραδόθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 23 Ιουλίου και μία μέρα αργότερα οι αστυνομικοί έπιασαν στην Καρδίτσα τον Παύλο Σερίφη. Στις 25 Ιουλίου εντοπίστηκε στην Αθήνα ο Πάτροκλος Τσελέντης και στις 26 του μηνός ο Νίκος Παπαναστασίου.

Την 1η Αυγούστου συνελήφθη στην πρωτεύουσα ο Σωτήρης Κονδύλης και στις 5 Σεπτεμβρίου, έπειτα από ασταμάτητες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ., παραδώθηκε στις Αρχές ο Δημήτρης Κουφοντίνας που κρυβόταν στο Αγκίστρι. Στις 12 Σεπτεμβρίου οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τη σύντροφό του, Αγγελική Σωτηροπούλου. Λίγο καιρό αργότερα, οι Αρχές συνέλαβαν τον Γιάννη Σερίφη που αποφυλακίστηκε με εγγύηση και περιοριστικούς όρους ενώ στις 9 Ιανουαρίου 2003 συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη ο Ανέστης Παπαναστασίου.

Η πολύκροτη δίκη της οργάνωσης έγινε το 2003 με κάποια από τα μέλη να παραμένουν στη φυλακή και κάποιους άλλους να έχουν αποφυλακιστεί.