Να φύγουν από την Ελλάδα θέλουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί

Σταδιακά μέσα στον τρέχοντα μήνα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι


ΕΛΛΑΔΑ
14:35
16/05/2018
Να φύγουν από την Ελλάδα θέλουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί
20
loading

Την επιθυμία των πελατών τους να αποχωρήσουν από την Ελλάδα, όταν τους χορηγηθεί άσυλο, διατύπωσαν οι δικηγόροι των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, οι οποίοι -κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος στη γείτονα τον Ιούλιο του 2016- κατέφυγαν με ελικόπτερο στην Αλεξανδρούπολη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα.

Επιπλέον, επανέλαβαν ότι σταδιακά μέσα στον τρέχοντα μήνα, οι οκτώ πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς συμπληρώνεται το ανώτατο όριο κράτησης που είναι το 18μήνο.

Η συνέντευξη παραχωρήθηκε από τους νομικούς παραστάτες των οκτώ, Νίκο Αλιβιζάτο, Χρίστο Μυλωνόπουλο και Βασίλη Παπαδόπουλο, καθώς επίσης και τον συγγραφέα Απόστολο Δοξιάδη, και τη συντόνισε ο δημοσιογράφος Πάνος Λουκάκος.

Επισημάνθηκε η αναγκαιότητα να χορηγηθούν άσυλο και τα αναγκαία ταξιδιωτικά έγγραφα στους οκτώ, για να ταξιδέψουν νομίμως σε χώρα της επιλογής τους, έτσι ώστε η επίλυση της υπόθεσης, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να επιφέρει και αποφόρτιση της Ελλάδας από τις πιέσεις της γείτονος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας και πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός, σε παρέμβασή του χαρακτήρισε «υποδειγματικές» τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ, που ύψωσε τείχος προστασίας, και εν αναμονή της απόφασης του ΣτΕ, περιέγραψε αναλυτικά, με βάση επίσημα στοιχεία, τις καταδίκες της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για σειρά παραβιάσεων των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπου κατέχει θλιβερή πρωτιά στη μη τήρηση θεμελιωδών δικαιωμάτων, όπως αυτό της ζωής, της απαγόρευσης, των βασανιστηρίων και της δίκαιης δίκης.

Όπως γράφει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος χαρακτήρισε το Διεθνές Δίκαιο Ασύλου τη μεγαλύτερη κατάκτηση του νομικού μας πολιτισμού. Πρόσθεσε ότι η Σύμβαση της Γενεύης (υπεγράφη από 131 χώρες) εισάγει κριτήρια για την πολιτική αποσυμφόρηση της υπόθεσης. Για να μην υπάρχει η τριβή αυτή, αφαίρεσε την αρμοδιότητα της χορήγησης ασύλου από την κυβέρνηση και την ανέθεσε σε ανεξάρτητες Αρχές. Όπως σημείωσε, το να πάρουν πολιτικό άσυλο οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί είναι κρίσιμο, καθώς έτσι θα πάρουν ταξιδιωτικά έγγραφα και θα μπορέσουν να φύγουν από την Ελλάδα για όποια χώρα επιθυμούν. Ο κ. Αλιβιζάτος πρόσθεσε: «Για να γίνει αυτό, όμως, πρώτα πρέπει να πάρουν άσυλο, γιατί αυτό λέει και ο νόμος. Συμφέρει την ελληνική πολιτεία να πάρουν άσυλο, να φύγουν και η Ελλάδα να μην έχει αυτό το βάρος.

Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου Χρίστος Μυλωνόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Κεντρικό ρόλο στην υπόθεση έπαιξε το βούλευμα του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των οκτώ, καθώς χάρη στη απόφαση αυτή σώθηκαν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι. Δεν θα μπορούσε να υπάρξει διοικητική απέλαση, γιατί αυτό θα καταστρατηγούσε το βούλευμα περί της μη έκδοσής τους». Ο κ. Μυλωνόπουλος αναφέρθηκε και στις προσπάθειες που έχουν γίνει για να παραταθεί η κράτησή τους ή να μη χορηγηθεί άσυλο, ενώ διατυπώνοντας προσωπική εκτίμηση, διατύπωσε ανησυχία πως αν αφεθούν ελεύθεροι, υπάρχει μέγας κίνδυνος να αρπαγούν.

Ο δικηγόρος του Εθνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, Βασίλης Παπαδόπουλος, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους σε καμία αξιόποινη πράξη που να τους στερεί το δικαίωμα υποβολής αίτησης ασύλου. Είναι ξεκάθαρο πως δικαιούνται άσυλο, δηλαδή προστασία». Ο κ. Παπαδόπουλος επικαλέστηκε και τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, με βάση τις οποίες δεν υπάρχει περίπτωση παράτασης της κράτησής τους. Αποσοβήθηκε, πρόσθεσε, το οξύμωρο σενάριο να δούμε να παρίσταται σε ελληνικό δικαστήριο, ως πολιτική αγωγή, η Τουρκία, ή ο ίδιος ο Πρόεδρος Ερντογάν. Τέλος, χαρακτήρισε «παράνομη» τη συνεχιζόμενη κράτηση των οκτώ.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης, μεταξύ των άλλων, ανέφερε: «Είμαστε στη στιγμή που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ της υπόθεσης. Όταν προ ημερών ο Ερντογάν πήγε εμμέσως, πλην σαφώς, να συσχετίσει την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που παρανόμως κρατούνται, με αυτή των οκτώ Τούρκων, υπήρξε σύσσωμη αντίδραση της πολιτικής ελληνικής ηγεσίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Επιπλέον, χαρακτήρισε την υπόθεση «εθνική νίκη» και «πεδίο δόξης για τους δημοκρατικούς θεσμούς», επισημαίνοντας ότι η τιμή ανήκει στη Δικαιοσύνη, την ελεύθερη δημοσιογραφία και την κοινωνία των πολιτών.

Τέλος, επικαλούμενος στοιχεία μόνο των τουρκικών Αρχών, επισήμανε ότι αποδεικνύεται πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι οκτώ δεν ήταν πραξικοπηματίες, ούτε είχαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε αξιόποινη πράξη. «Η ολοκλήρωση της υπόθεσης αυτής με νομικό αλγόριθμο είναι η χορήγηση του ασύλου για να μπορέσουν οι οκτώ να έχουν μία ζωή στο εξωτερικό. Πρέπει να φτάσει στο τέλος η υπόθεση αυτή, για να ολοκληρωθεί ο εθνικός θρίαμβος» είπε.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

20
σχόλια
 1. avatar Kononos

  Να τώρα που ξύπνησαν τρώγανε μέχρι τώρα πίνανε καλοπερνούσαν και τώρα θέλουν να πάνε άλλου ώρα κάλλη και αέρα στα πανιά σας.

 2. avatar ΝίκοςΝ

  Δεν θα τους κάνουμε τη ζωή εύκολη, στη φυλακή μέχρι να [...]

 3. avatar να….

  τους δώσουν οι φιλάνθρωποι/αλληλέγγυοι και ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ αφού σέβονται τους...ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΝΟΜΟΥΣ μόνο που πρέπει να τους ΣΕΒΟΝΤΑΙ και οι ΤΟΥΡΚΟΙ και να ελευθερώσουν τα δύο παιδιά μας που κρατούνται παράνομα στην ΤΟΥΡΚΙΑ......άντε μη γίνω Τούρκος τώρα.......

 4. avatar Λουλης

  18 μήνες τί κάνετε βρε ηλίθιοι!!! Στείλτε τους πίσω να περάσουν μπεικα και να τους εξηγηθούν αρκανταν !!! Αυτό θέλουν.

 5. avatar olymbitis

  Ούτε κατσίκα δεν θέλει να μένει σ' αυτή τη @^&%*χώρα

 6. avatar Pacman

  Ο χειρισμός είναι άψογος μέχρι τώρα αλλά μην ξεχνάτε ότι σε τέτοια παιχνίδια είναι κερδισμένος πάντα ο υποτηθεμενος χαμένος.....

 7. avatar Captain Nemo.

  Ήρθαν μας αναστάτωσαν και έχετε γεια βρυσουλες. Να πάνε όπου στο διάολο θέλουν, άλλωστε δεν τους προσκαλεσαμε σε τραπέζι.

 8. avatar ΜΠΟΥΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ…!!!

  ΑΣ ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΔΩ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΑΜΟΥΝ...

 9. avatar Εε

  Παρακολουθεί σίγουρα και θα τους απαγάγουν Τούρκοι πράκτορες μόλις ξεμυτησουν.

 10. avatar Τετη

  Ωραία κατάντια.Να μην μπορεί μια χώρα να μην δώσει άσυλο αν δεν θέλει.Κατα τα άλλα κυβερνούν οι εκλεγμένοι.Οι έξυπνες χώρες δεν υπυγράφουν τέτοιες συνθήκες.Γιατι δεν πήγαν Βουλγαρία και ήρθαν στον εχθρό;Μήπως τους έστειλαν;Ο Γκιουλέν είχε πει ότι ο ίδιος ο Ερντογαν εκάνε το πραξικόπημα.

  1. avatar BasTv

   Τρεις αρνήσεις σε μια πρόταση = τρικυμία εν κρανίω!

 11. avatar Gentile

  Στο καλο και αυριο αν γινεται....

 12. avatar ΑΝΕΤΑ

  ΑΥΤΟΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΑΛΛΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΕΡΧΕΤΕ ΣΕ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΓΙ ΑΥΤΟ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ. ΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕ...................................................................

 13. avatar ΕΒΕΛΙΝ

  ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ μας ΤΑ παιδιά ΤΙ θα γίνει;; αυτοί ΚΑΛΑ ΤΙ βγάζουν ως τώρα αλλά ΟΙ γονείς των Ελλήνων ΤΙ αγωνίες παίρνουν;;

 14. avatar Τουρκοι

  Ούτε αυτοι δεν μας γουστάρουν και τους δώσαμε και άσυλο, έπρεπε να τους είχαμε εκδώσει στην Τουρκία από την πρώτη μέρα

 15. avatar Χαχα

  Διότι ξέρουν πολύ καλά ότι εδώ κινδυνεύουν να βρεθούν στην γείτονα.

  1. avatar γικος

   αν κρινουμε απο τη περιπτωση Οτσαλαν!

  2. avatar Stateless

   Βασικά στην Ελλάδα κινδυνεύει η ζωή τους.
   Άσε και το ρεζίλι που θα μας έκαναν οι Τούρκοι αν μας τους καθάριζαν σε ελληνικό έδαφος.
   Να πάνε στο καλό και ας αναλάβει άλλο κράτος τη φύλαξη/προστασία τους.

   1. avatar τριαλαρο

    και άντε τα παίρνουν τα ταξιδιωτικά έγγραφα, ποια χώρα θα τους δεχτεί? Γερμανία δεν πατάνε πολλούς τούρκους θα τους ξεκάνουν στο δευτερόλεπτο, Σουηδία Δανια, Ολλανδία μια από τα ίδια. Αιντε καμια Γαλλία και αν. Εκτός και αν επιλέξουν Αμερική-Καναδά.

    1. avatar Stateless

     Τελείως σύμφωνο με βρίσκεις. Ίδια σκέψη. Να φανταστείς και γω Αμερική είχα πει σε μια συζήτηση που είχα με κάτι φίλους

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει