Η τιμητική πλάκα στην πλατεία των Υψηλών Αλωνίων της Πάτρας, αναγράφει τα ονόματα των αγωνιστών της Εθνικής αντίστασης που απαγχονίστηκαν εκεί, στις 9 Μαΐου 1944 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Τους αγωνιστές αυτούς τίμησε διοργανώνοντας στο σημείο αυτό μία εκδήλωση μνήμης ο Δήμος Πατρέων.

Στην εκδήλωση μνήμης, συμμετείχαν οι αντιστασιακές οργανώσεις της περιοχής και εκπρόσωποι φορέων και Αρχών της Πάτρας, σύμφωνα με το pelop.gr.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Πατρέων κ. Γιάννης Δημαράς τόνισε ότι «το καθήκον να μην ξεχνάμε… γιατί η λήθη είναι ο διάδρομος της επανάληψης της τραγωδίας. Γιατί η ιστορία εκδικείται την άγνοια και οι εφιάλτες επιστρέφουν. Και αυτό το μήνυμα στις μέρες μας είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ…».

«Δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε ότι η μήτρα που γέννησε το φασισμό και τον πόλεμο παραμένει πάντοτε γόνιμη. Και αυτό το είδαμε και στη χώρα μας πρόσφατα. Το είδαμε και στο αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μάη με το ανησυχητικά υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής», τόνισε.

«Η Αντίσταση έβγαλε τη χώρα από τον εφιάλτη και της έδωσε όραμα, ελπίδα, θάρρος για να αντιπαρατεθεί με τον ολοκληρωτισμό. Το σπουδαιότερο δίδαγμα από τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα όπως αυτό του Μάη του 44, βρίσκεται στην δύναμη της λαϊκής ενότητας».