Μοιράζουν προφυλακτικά στις φυλακές

Μέτρα για την προστασία των κρατουμένων από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις


ΕΛΛΑΔΑ
14:10
05/04/2018
Μοιράζουν προφυλακτικά στις φυλακές
21
loading

Τη δωρεάν διάθεση αντρικών προφυλακτικών σε φυλακές της χώρας αποφάσισε το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο πλαίσιο της λήψης προληπτικών μέτρων για την προστασία των κρατουμένων από σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Πρόκειται για μία πρωτοποριακή, για τα ελληνικά δεδομένα, κίνηση η οποία, ωστόσο, αναμένεται να συζητηθεί.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Η διαπίστωση ότι, σε διεθνές επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, τα ποσοστά έκθεσης στο HIV/AIDS και τις υπατίτιδες Β και C είναι σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, ήταν ο λόγος που το υπουργείο πήρε την πρωτοβουλία για την έναρξη του προγράμματος που θα εφαρμοστεί αρχικά σε πιλοτική βάση σε 10 φυλακές.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να  διατεθούν συνολικά 7.000 προφυλακτικά στις φυλακές Αγιάς, Αλικαρνασσού, Δομοκού, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Μαλανδρίνου, Πάτρας, Τρικάλων, Χαλκίδας και Χανίων. Τα προφυλακτικά είναι δωρεά του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», ο οποίος συστήθηκε το 2009 με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των οροθετικών, την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του HIV/AIDS καθώς και τον περιορισμό των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεών του στην Ελλάδα.

Πρόκειται για μία κίνηση που αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη από ανθρώπους που γνωρίζουν τις ισορροπίες μέσα στα Καταστήματα Κράτησης. «Στην κουλτούρα των κρατουμένων αυτή η κίνηση δεν είναι και τόσο αποδεκτή. Δεν είναι κάτι που το βλέπουν θετικά καθώς το θεωρούν εξευτελιστικό» έλεγαν στο newsbeast.gr, συμπληρώνοντας πως το πιθανότερο είναι να μην προχωρήσει η εφαρμογή του. Μάλιστα, επεσήμαναν πως η διανομή προφυλακτικών εγείρει, μεταξύ άλλων, και θέματα ασφαλείας. Και αυτό γιατί τα προφυλακτικά είναι ένας από τους τρόπους που χρησιμοποιούν οι κρατούμενοι για να κρύβουν ναρκωτικά στο σώμα τους και να τα βάζουν στις φυλακές.

Πάντως, η διάθεση των προφυλακτικών στους κρατούμενους θα γίνεται μέσω των ιατρείων των φυλακών. Όπως αναφέρει σε έγγραφο του ο Γενικός Γραμματέας Ευτύχης Φυτράκης προς τις φυλακές που θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα: «Στα πλαίσια του στρατηγικού στόχου της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής για την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και την πρόληψη νοσημάτων στα καταστήματα κράτησης αλλά και των συστάσεων των διεθνών οργανισμών θα μπορούν στο εξής να διατίθενται δωρεάν στους κρατούμενους, από το ιατρείο της φυλακής και κατά την κρίση του υπεύθυνου ιατρού, αντρικά προφυλακτικά. Για το λόγο αυτό αποστέλλονται προφυλακτικά, προσφορά του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

ΦΥΛΑΚΕΣ ΦΥΛΑΚΗ

Παρακαλούμε για τη συνεργασία με τον ιατρό του καταστήματος, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, σύμφωνα με τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Καταστημάτων Κράτησης, ώστε να βρεθεί κατάλληλος χώρος αποθήκευσης στο ιατρείο του καταστήματος και πρόσφορος τρόπος διάθεσης των προφυλακτικών, με εξασφάλιση της ανώνυμης και διακριτικής πρόσβασης σε αυτά από όλους τους κρατούμενους, που το επιθυμούν. Τη διάθεση των προφυλακτικών σε άτομα θα επιμεληθεί αποκλειστικά ο ιατρός του καταστήματος, τηρώντας φυσικά τους κανόνες της ιατρικής δεοντολογίας και οπωσδήποτε το ιατρικό απόρρητο».

Μάλιστα, ο κ. Φυτράκης  θέλοντας να τονίσει τη σημασία του προγράμματος, σημειώνει πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  UNAIDS ( Ηνωμένα Έθνη για το AIDS) και το UNFRA (Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό), σε κοινή ανακοίνωσή τους το 2004, καταλήγουν ότι «το ανδρικό προφυλακτικό είναι η μοναδική, αποτελεσματική, διαθέσιμη τεχνολογία για τη μείωση της σεξουαλικής μετάδοσης του ιού HIV και άλλων σεξουαλικά μεταδιδομένων ασθενειών». Παράλληλα με τη Σύστασης του Συμβουλίου της Ευρώπης συνιστάται, για την προαγωγή της υγείας στις φυλακές, η πρόληψη των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων με κατάλληλα μέσα προφύλαξης. Ειδικότερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αφενός συστήνει τη διαθεσιμότητα προφυλακτικών προς τους κρατούμενους, καθ΄ όλη την περίοδο της κράτησης στις φυλακές και επιπλέον τονίζει ότι «η πρόσβαση σε προφυλακτικά δεν έχει προκαλέσει προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των φυλακών, δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια, δεν ενισχύει την σεξουαλική δραστηριότητα στις φυλακές και γίνεται αποδεκτή από το μεγαλύτερο μέρος των κρατουμένων όπως και των υπαλλήλων .

Σε αυτή τη βάση ο Π.Ο.Υ. συστήνει:

 • την άμεση επέκταση των προγραμμάτων χορήγησης  προφυλακτικών σε όλες τις φυλακές,
 • την εύκολη και διακριτική προσφορά στους κρατούμενους και
 • εκπαιδευτικές και ενημερωτικές δραστηριότητες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του HIV.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γενικός Γραμματέας ζητεί να υποβληθεί  μετά από έξι μήνες σχετική  έκθεση στο Υπουργείο, σχετικά με την πορεία υλοποίησής του πιλοτικού προγράμματος, ώστε να εντοπιστούν, τυχόν δυσκολίες που εμφανίστηκαν προκειμένου να βελτιωθούν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

21
σχόλια
 1. avatar Katebelia

  Όλα τα παραπόνα σχόλια είναι άστοχα...»αυτή η πραγματικότητα» αποτελεί πρόβλημα αιχμής σε παγκόσμιο επίπεδο ...ένα υπαρκτό λοιπόν , σοβαρό , κοινωνικό πρόβλημα δεν το κρύβουμε ...αντιθέτως το αναγνωρίζουμε , το ονοματίζουμε , το κοινοποιούμε και λαμβάνουμε μέτρα για να το αντιμετωπίσουμε ...για να υπάρξει ελπίδα επίλυσης του !

 2. avatar Dasparil

  τώρα εάν σου πω ότι θα τα βάλουν στο ..... τους θα παρεξηγηθείς ? 🙂

  (ντουλαπάκι τους εννοώ φυσικά)

 3. avatar !!

  Αηλιάκ μπακάλ, τασιακλαρούμ καντάρ! λένε πολύ σοφά οι γείτονες...

 4. avatar mnimwn

  'Επομένως είναι λογικό να ρωτάς ένα αποφυλακισμένο , πόσο χρόνο έκατσες , και πόσα προφυλακτικά χρησιμοποίησες .

 5. avatar petmath

  εμεις που δεν εχουμε λεφτα να αγορασουμε ;;;;;;

  1. avatar Σακης5222

   Ααα συγνωμη φιλε αλλα αυτοι που δεν εχουν λεφτα για να αγορασουν προφυλακτικα λογικα θα παιζουν τον ρολο του παθητικου!!!!

 6. avatar Σακης5222

  Ενταξει κυριοι κανετε που κανετε το καλο βαλτε και λιγο παθος...
  Παραδειγμα:
  Θα μπορουσατε καλλιστα να φτιαξετε και ενα κοκκινο δωματιο ρε παιδι μου οπως στο power of love να ειναι ποιο ρομαντικα και κανα κερακι δεν θα βλαψει λιγο λιπαντικο κτλ...

 7. avatar Νίκος χασαπης

  Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχει πιο ξευτιλισμενηκυβέρνηση και κράτος ανα την υδρόγειο.

 8. avatar Autoapascholoumenos

  Πώς το καταφέρνουν αυτά τα παιδιά και εκεί που λέω "το τερμάτισαν" κάτι βρίσκουν και με εκπλήσσουν παλι.... Πρέπει να είσαι ταλέντο για να το καταφέρεις.

 9. avatar Για γελια

  Και δονητές για τις γυναικείες φυλακές και έπειτα επισήμως ολοι οι φυλακισμένοι gay. ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΡΙΖΑ σε είδα και στον σφύριζα.

 10. avatar tboni

  ΚΥΒΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑΝΘΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΝΟΙΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΜΟΦΥΛΟΦΙΛΟΥΣ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ.

 11. avatar Αντωνιος

  ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΕΓΩΜΕΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΑ ΤΟΥ ...[....]

 12. avatar Γάτος.

  Για τίς γυναίκες κρατούμενες τίποτα;

 13. avatar Άντε και μετά

  Μοιράστε και στη Βουλή!

 14. avatar Gkortsos

  Δηλαδη θεωρουν νομιμη τη μεταξυ τους συνουσια και βιασμους!!Μαλιστα....χαχαααχ

 15. avatar Ζογκλερ

  Αντε παιδια και καλο βόλι. .................. γιατι χανόμαστε

 16. avatar ταπί

  Το μόνο που τους νοιάζει είναι οι εγκληματίες και οι λαθρομετανάστες.

 17. avatar χαζη ερώτηση

  Δηλαδή το ίδιο το κράτος, μας λεει κάτι? π.χ. υπάρχουν μικτές φυλακές?

 18. avatar Γάτος.

  Θα ακολουθήση και μοίρασμα κυριών;
  Αν οχι τι θα τα κάνουν τα προφυλακτικά;

  1. avatar Sv7n

   Μπαλόνια για τίποτα πάρτι γενεθλίων.

  2. avatar Έλα μου ντε…

   Μάντεψε!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει