Στην προσβολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Καστελόριζου, ασκούνται σήμερα τα μαχητικά της πολυεθνικής άσκησης «Ηνίοχος 2018». Αν μη τι άλλο πρόκειται για ένα πανίσχυρο μήνυμα της Ελλάδας και των ΗΠΑ, που συμμετέχουν στην άσκηση μαζί με το Ισραήλ, την Βρετανία, την Ιταλία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο, καθώς την ίδια χρονική περίοδο βρίσκεται αγκυροβολημένο στη Λεμεσό το ελικοπτεροφόρο «Ιβοζίμα», στο οποίο επιβαίνει ετοιμοπόλεμη δύναμη 2.500 Αμερικανών πεζοναυτών.

Αποστολή, Ανδραβίδα: Μαρίνος Γκασιάμης, Γιάννης Κέμμος

Αν και λεκτικά, επισήμως, οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως σε καμιά περίπτωση ο 6ος στόλος δεν είναι στην περιοχή για την προστασία της ExxoMobil, η αγκυροβόληση στην Κύπρο στέλνει και αυτή μήνυμα…

Χθες, τα μαχητικά της άσκησης «Ηνίοχος 2018» πέταξαν και πάλι στην περιοχή της Ρόδου και του Καστελόριζου και σε συνεργασία με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο έχει σε εξέλιξη, σε όλο το Ανατολικό Αιγαίο, την άσκηση «Αστραπή». Για τον σκοπό αυτό δεσμεύτηκαν περιοχές στρατηγικών περασμάτων, που ενόχλησαν σφόδρα την Άγκυρα. DSC00508 DSC00501 DSC00499

Δεν είναι τυχαίο πως η Τουρκία έστειλε χθες στο Αιγαίο μόνο τρία αεροπλάνα και αυτά ήταν ναυτικής συνεργασίας και συλλογής πληροφοριών CN-235, σε μια προσπάθεια να καταγράψουν το τι έκαναν οι Ελληνικές και οι συνασκούμενες δυνάμεις.

Ένα ακόμα ενδεικτικό στοιχείο της ενόχλησης της Άγκυρας για την άσκηση «Ηνίοχος», είναι τα δημοσιεύματα σε εφημερίδες όπως η Yeni Safak, που τη Δευτέρα με αναφορές σε αυτήν, η Ελλάδα περιγραφόταν ως υποχείριο χωρών όπως οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, που λόγω των εξελίξεων στο Αφρίν, τη βάζουν να προκαλεί την Τουρκία στο Αιγαίο.

IMG_1876 IMG_1890 IMG_1892 IMG_1894 IMG_1908 IMG_1959 IMG_1943

Στην Ανδραβίδα που αποτελεί την κεντρική αεροπορική βάση της άσκησης, αποκαλούμενη και «Fightertown», η Αθήνα φιλοδοξεί και σύμφωνα με τις έως τώρα μαρτυρίες των ξένων αντιπροσωπειών τα έχει καταφέρει σε σημαντικό βαθμό, να καταστήσει την «Ηνίοχος», την καλύτερη άσκηση στην Ευρώπη. Αντάξια της «Red Flag» των ΗΠΑ και της «Blue Flag» του Ισραήλ όπου ασκούνται οι καλύτεροι των καλύτερων.

IMG_1741 IMG_1747 IMG_1783 IMG_1787

Πάνω από 100 απογειώσεις σημειώνονται σε καθημερινή βάση τις τελευταίες ημέρες στην Ανδραβίδα, στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2018».

Η μυρωδιά της κηροζίνης και ο εκκωφαντικός θόρυβος των κινητήρων που βρίσκονται στο 100% της ισχύος τους κατά την απογείωση, η φόρτωση πυρομαχικών και το προσωπικό εδάφους που τρέχει για να ελέγξει και να ετοιμάσει τα αεροπλάνα για την επόμενη αποστολή, δίνουν στους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν σήμερα στο πλαίσιο της ημέρας «DV DAY» (ημέρα διακεκριμένων προσώπων και δημοσιογράφων), να βρεθούν στην Ανδραβίδα, μια πρώτης τάξεως εικόνα, του πως είναι ένα πολεμικό αεροδρόμιο κατά την διάρκεια πραγματικών επιχειρήσεων.

DSC00506

DSC00520 DSC00519 DSC00528 IMG_1789 IMG_1795

«Οργανωμένο και καλοσυντονισμένο χάος» το χαρακτήρισε στρατιωτική πηγή που μίλησε στο newsbeast.gr.

Μιλώντας με πιλότους από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, μας επιβεβαίωσαν πως θεωρούν πλέον την άσκηση «Ηνίοχος» ένα απαραίτητο μάθημα, που κάθε πιλότος πρέπει να ζήσει, ενώ ειδικά οι αμερικανοί εξήραν τις ικανότητες των Ελλήνων συναδέρφων τους.
«Δεν υπάρχουν πιλότοι σαν τους Έλληνες. Είναι σπάνιας ποιότητας», ήταν η έκφραση αμερικανού σμηναγού.

Στην Ανδραβίδα βρέθηκε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος που ξενάγησε στους χώρους της άσκησης τον πρέσβη των ΗΠΑ Τζέφρι Πάιατ, που σημειωτέων είχε παρακολουθήσει και την περυσινή και η πρέσβειρα της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ.

IMG_1781 Αμφότεροι οι πρεσβευτές εξήραν την σημασία της Ελλάδας για την σταθερότητα στην περιοχή.

Η άσκηση ολοκληρώνεται και τυπικά στις 23 Μαρτίου. IMG_1739 IMG_1720

IMG_1841 IMG_1839 IMG_1848 IMG_1849