Παρατείνεται η αγωνία για τους ταξιδιώτες

Άγνωστο πότε θα συνεδριάσει η ΠΝΟ


ΕΛΛΑΔΑ
1:13
09/04/2012
Παρατείνεται η αγωνία για τους ταξιδιώτες
2
loading

Παρατείνεται η αγωνία για χιλιάδες επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν, αλλά και για τον τουριστικό, εμπορικό και γεωργικό κόσμο, καθώς παραμένει άγνωστο αν και πότε θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, για να αποφασίσει τελικά, αν θα προχωρήσει στην απεργιακή κινητοποίηση της Μεγάλης Εβδομάδας, τη Μ.Τρίτη και τη Μ.Τετάρτη.

Πάντως, η σημερινή συνάντηση έληξε χωρίς να επιτευχθεί κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Μετά από πολύωρη συνάντηση η κυβέρνηση δια των συναρμοδίων υπουργών απάντησε στα πολύ συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στο ΝΑΤ, αλλά και στον Οίκο Ναύτου τα οποία επιδόθηκαν και γραπτώς προς τους συνδικαλιστές ναυτικούς», τόνισε μετά τη συνάντηση, η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου.

«Δίνονται οι προτάσεις της κυβέρνησης που σε ορισμένα θέματα αφορούν και εξαιρέσεις, μιας και το ναυτικό επάγγελμα είναι ιδιαίτερο» δήλωσε η υπουργός και πρόσθεσε ότι «μέσα από τη συζήτηση στην ΠΝΟ, είναι σαφές ότι συγκεκριμένα στελέχη της που εκφράζουν το Κομμουνιστικό Κόμμα έχουν προειλημμένες αποφάσεις και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου τι κάνει η κυβέρνηση, αν θα υπάρξει δηλαδή συνεργασία και συμφωνία».

Οι επόμενες ημέρες είναι πάρα πολύ κρίσιμες, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου και ανέφερε ότι σήμερα κατατέθηκαν απειλές από μερίδα της ΠΝΟ για απεργίες τον Ιούνιο και τον Αύγουστο, δηλαδή ευθείες απειλές για τη λειτουργία του τουρισμού, που είναι η πιο σημαντική πηγή πλούτου αυτήν τη στιγμή για την Ελλάδα, που είναι σε κρίση.

Η υπουργός είπε ότι οι απειλές αυτές δεν είναι δυνατό να γίνουν δεκτές από κανέναν και προέτρεψε την ΠΝΟ και τα σωματεία της να αποφασίσουν απόψε με γνώμονα το συμφέρον των 200.000 ναυτικών, αλλά και του προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νησιά, ο τουρισμός, η γεωργική παραγωγή, η εθνική οικονομία και η εικόνα της χώρας.

«Έγινε μια νέα διεξοδική συζήτηση και νομίζω ότι υπήρξαν σαφείς απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα θέματα, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τη χρηματοδότηση του ΝΑΤ και τις επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ και τα επιδόματα.

Ο κ. Κουτρουμάνης για το θέμα του Οίκου Ναύτου, είπε ότι παραμένει αυτοτελής, διατηρείται η περιουσία του, παραμένουν οι παροχές σε χρήμα και το μόνο που αλλάζει είναι το είδος της περίθαλψης που μεταφέρεται στον ΕΟΠΥΥ, όπως συμβαίνει με όλα τα ταμεία στην Ελλάδα.

«Περιμένουμε σε αυτή την κρίσιμη ώρα οι ναυτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους» είπε ο υπουργός. Ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς, δήλωσε ότι έγινε μια συζήτηση για τα θέματα της ναυτεργασίας, αλλά οι απαντήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές από πλευράς υπουργείου στον βαθμό και στην προσδοκία που είχε η Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχει τίποτα διαφορετικό τόνισε και ανέφερε ότι θα συνέλθει η ΠΝΟ για να διατυπώσει την απάντησή της. Σημειώνεται, ότι η συνάντηση της υπουργού Ανάπτυξης Αννας Διαμαντοπούλου με την ΠΝΟ, στην οποία συμμετείχε και ο υπουργός Εργασίας Γιώγος Κουτρουμάνης, διεξήχθη σε έντονα φορτισμένο κλίμα και είχε στιγμές σκληρής αντιπαράθεσης.

Η υπουργός σε κάποια στιγμή της συνεδρίασης απευθυνόμενη προς τους συνδικαλιστές είπε ότι «θα απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό, καταστρέφετε την παραγωγή και την οικονομία».

Απο την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) Σάββας Τσιμπόγλου, απευθυνόμενος προς την υπουργό τόνισε ότι «η κυβέρνηση κατέστρεψε τους αγρότες και έχει κάνει δύο εκατομμύρια ανέργους». «Η αναμέτρηση είναι πολιτική» ανταπάντησε η κ. Διαμαντοπούλου.

Σύμφωνα πάντως με τις νέες βελτιωμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η υπουργός για τον Οίκο Ναύτου, διατηρείται η αυτοτέλειά του, ενώ μεταφέρονται οι παροχές υγείας σε είδος στον ΕΟΠΥΥ.

Επίσης, διατηρείται η ακίνητη περιουσία του Οίκου Ναύτου στην ιδιοκτησία του, αλλά και οι υγειονομικές υποδομές του αποκλειστικά για ασφαλισμένους του ταμείου, ενώ κατοχυρώνεται και το προσωπικό τού ιατροφαρμακευτικού φορέα. Επίσης έως το τέλος Απριλίου αναμένεται να έχουν εκταμιευθεί 15 εκατ. ευρώ που αφορούν επιδοτήσεις ακτοπλοϊκών εταιρειών για τις άγονες γραμμές.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar PerMan

    Επειδή κάτι ξέρω, να μας πεί η ΠΝΟ πόσοι συνταξιούχοι ναυτικοί ταξιδεύουν με διαβατήριο σε Ελληνόκτητα πλοία αλλά με ξενη σημαία ?? Και στα κρουαζιερόπλοια πόσοι είναι αυτοί που ομιλούν τουλαχιστον μιά ξένη γλώσσα εκτός απο Αγγλικά, και αυτά στραβά ??

    1. avatar gpierg

      Επειδη τίποτα δεν ξέρεις, δεν μπορεί να φύγει κανείς ούτε σε ελληνόκτητο η οτιδόποτε άλλο πλοίο λογώ του ότι δεν έχει αυθεντικό πιστοποιητικό ικανότητας STCW (όχι φωτοτυπία). Επισης όταν το πλοίο πλευρίσει σε μεγάλο λιμάνι και κάποιος είναι πάνω από 50 ετών φεύγει σήμα στο ΓΕΝΕ. Ακόμα δεν δέχονται (κυρίως στην Μαύρη Θάλασσα) ναυτικούς με φυλάδια ναυτικής ικανότητας άλλης απο την εθνικότητα χώρας . Βεβαίως υπάρχουν πολλοί που έχουν κάνει αναστολή συντάξεως, καταβάλουν τα συνταξιοδοτικά αυξημένα κατά 10% (λες ότι γνωρίζεις άρα ξέρεις το γιατί) χωρίς ανταπόδοση (το ξέρεις και αυτό). Στα κρουαζιερόπλοια (επειδή το ξέρεις και αυτό) έχεις δίκαιο, ο κάθε ουγκακαμπούμπου κατώτερο πλήρωμα που έχει μπει από τα βάθη της ζούγκλας της Αφτικής δεν μιλάει. Όλοι οι Έλληνες ειναι υποχρεωτικό (κυρίως μηχανικοί όπως εγώ) να έχουν τουλάχιστον Lower ., οπότε κατάλαβαινεις αν ελθουν οι ουγκακαμπουμπου στην ακτοπλοοία τι θα γίνει. Πάντως δεν έχει να κάνει η απεργία με αυτά. Το ότι οι ασφαλιστικές μας εισφορές είναι 2500 ευρώ (λόγω ξένης σημαίας) τον μήνα και δεν έχουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη? Είναι παραμύθι ότι είμαστε στον ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί λένε δεν ενεργοποιήται ο λογαριασμός για ασφαλισμένους του Οίκου Ναύτου και ο αντιπρόεδρος λέει ότι είναι δολιοφθορά και σε 3 μήνες θα φτιαχτεί. Επίσης είπε ότι δεν υπάρχει θέμα με τον 29 χρόνων ασφαλισμένο 4 ώρες μετά την κηδεία του (από έλειψη ιατρού). Πιστεύω άλλη φορά να προσέχεις τι λες

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει