Τι συμβαίνει με την κατάργηση της θερινής ώρας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει στα χέρια της το ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο


ΕΛΛΑΔΑ
8:23
12/02/2018
Τι συμβαίνει με την κατάργηση της θερινής ώρας
53
loading

Πιο πιθανό από ποτέ είναι πλέον να καταργηθεί η θερινή ώρα μετά από ψήφισμα που υιοθέτησε την Πέμπτη το Ευρωκοινοβούλιο. Η συζήτηση για τη χρησιμότητα της θερινής ώρας στην Ευρώπη έχει ανοίξει εδώ και καιρό, με τις φωνές για τις αρνητικές συνέπειες στην αλλαγή της ώρας να πληθαίνουν.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδρίασε την Πέμπτη με αυτό το θέμα και υιοθέτησε ψήφισμα υπέρ της κατάργησης της θερινής ώρας. «Αν, λοιπόν, αποφασίσουμε ποτέ να καταργήσουμε την αλλαγή της ώρας, αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης με συντονισμένο και ενιαίο τρόπο», δήλωσε η επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς, η οποία παρέστη στην Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Το ψήφισμα, το οποίο υιοθετήθηκε με 384 ψήφους υπέρ, 153 κατά και 12 αποχές, επιτρέπει στην Κομισιόν να αξιολογήσει και, αν το κρίνει απαραίτητο, να τροποποιήσει την οδηγία 84/2000 περί θερινής ώρας.

Όπως είναι γνωστό εδώ και λίγους μήνες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τα αιτήματα για την κατάργηση της θερινής ώρας, ωστόσο πλέον έχει στα χέρια της και το ψήφισμα.

Η θερινή ώρα έχει αμφισβητηθεί από την εφαρμογή της. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται ότι τους λείπει ο ύπνος της μιας ώρας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του ταμείου ασφάλισης υγείας του DAK, σχεδόν τα τρία τέταρτα των Γερμανών ζητούν να καταργηθεί η αλλαγή της ώρας.

Η αλλαγή της ώρας εισήχθη για πρώτη φορά στη Γερμανία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταξύ των δύο παγκόσμιων πολέμων και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η αλλαγή καταργήθηκε. Μόνο το 1980 εισήχθη εκ νέου με στόχο την καλύτερη χρήση του φωτός της ημέρας. Ωστόσο, το αποτέλεσμα είναι αμφιλεγόμενο.

Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες στην αλλαγή της ώρας. Η Ρωσία, για παράδειγμα, δεν αλλάζει την ώρα το καλοκαίρι καθώς η χώρα έχει έντεκα διαφορετικές ζώνες ώρας. Από την άλλη πλευρά , η τεχνητά εισαγόμενη καλοκαιρινή περίοδος ήταν τόσο ελκυστική για την Τουρκία που πέρυσι αποφάσισε να διατηρήσει και τον χειμώνα τη θερινή ώρα.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

53
σχόλια
 1. avatar Max02

  Προφανώς και πρέπει να καταργηθεί η θερινή ώρα. Κουράζει αφάνταστα , ιδίως τους εργαζόμενους, ουδεμία σχέση έχει με το βιολογικές ανάγκες του ανθρώπου και πρόκειται για εφεύρημα συγκεκριμένων συμφερόντων.
  Και προφανώς , κάθε άλλο, ουδεμία επίπτωση θα έχει στον τουρισμό...

 2. avatar ΣΟΦΙΑ Η.

  ΕΧΟΥΜΕ ΣΥΝΗΘΙΣΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ! ΤΟ ΟΨΙΜΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ. ΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΙΝΗΣ ΩΡΑΣ ΣΤΟ WIKIPEDIA ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΖΗΜΙΩΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΩΡΑΣ ΕΙΝΑΙ Η MICROSOFT & ΑΛΛΕΣ ΠΑΡΕΜΦΕΡΕΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ. ΣΑΣ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ:
  - Οι αλλαγές στους κανόνες αλλαγής σε θερινή ώρα προκαλούν προβλήματα και σε αρκετές υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Για παράδειγμα, το 2007 η αλλαγή στους κανόνες στη Βόρεια Αμερική απαιτούσε την αναβάθμιση πολλών συστημάτων πληροφορικής με τη μεγαλύτερη επίπτωση στα προγράμματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και προγράμματα ημερολογίου όπως το Microsoft Outlook.
  - Η βάση δεδομένων tz αντιστοιχεί έναν κωδικό σε μια τοποθεσία. Αυτή χρησιμοποιείται από πολλά λειτουργικά συστήματα τύπου Unix, από τις βιβλιοθήκες της Java, την βάση δεδομένων Oracle κλπ. Σε κάθε αλλαγή των κανόνων της θερινής ώρας χρειάζεται ανανέωση. Παλαιότερα συστήματα ή περιορισμένα (stripped-down) συστήματα μπορεί να υποστηρίζουν μόνο όσα απαιτούνται από το πρότυπο POSIX το οποίο επιτρέπει το πολύ έναν κανόνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όταν γίνει αλλαγή στους κανόνες ενός κωδικού η αλλαγή θα ισχύει και για παλαιότερες ημερομηνίες πράγμα που θα οδηγεί σε λάθη.
  - Καθώς τα Microsoft Windows αλλάζουν το ρολόι του υπολογιστή σύμφωνα με την τοπική ώρα όπως την ορίζει ο χρήστης δημιουργούνται διάφορα προβλήματα ειδικότερα όταν ο υπολογιστής χρησιμοποιείται για δύο διαφορετικά συστήματα

 3. avatar Σπυρος θ.

  Εγώ ξέρω πως αλλάζει η ώρα το Μάρτιο... αλλάζει και η διάθεση.... σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που έχουμε ήλιο (καλοκαιρακι).... κακό είναι να τον βλέπουμε μια ώρα παραπάνω;. Τώρα για τα υπόλοιπα.... μα...ς των βορείων που δεν ξέρουν τι θα πει ήλιος οπότε δεν τους νοιάζει κιόλας.

 4. avatar Γιώργος ΝΤ.

  Ας καταργήσουν την χειμερινή ώρα ,δηλαδή έλεος ,ένα καλό δεν κάνουν σ αυτή την ζωή ,όλα στραβά κι ανάποδα τα κάνουν

 5. avatar Billy M

  Ενα ακομη θετικο ειναι οτι το ρολοι του αυτοκινητου θα δειχνει σωστη ωρα ολο το χρονο! Καλη φαση?

 6. avatar Misterbill

  Αν δεν αλλάξει η ώρα και παραμείνει η χειμερινή σκεφτήτε το καλοκαίρι 8 η ώρα που πιάνει πολύς κόσμος δουλειά θα είναι σαν μεσημέρι και το απόγευμα που είναι να σχολάσει δε θα περνάει η ώρα με τίποτε καλώς η κακώς για τις χώρες της μεσογείου εξυπηρετεί η μεταφορα τις ώρας εμπρός το καλοκαίρι όσο για τις βόρειες χώρες δεν έχω άποψη.

 7. avatar Ευγενία Λαβουτιαρη

  Ότι και να κάνουν με την ώρα δεν θα αλλάξει και τίποτα.

 8. avatar Βασίλης Μ

  Γιατί ρε παιδιά χάνουμε μια ώρα ύπνο; Σάββατο προς Κυριακή αλλάζει. Κοιμήσου όσο θες ( τεμπελιαζε όσο θες ) . Όσο για τις υπόλοιπες μέρες 22:00 κοιμόσουν; 22:00 θα κοιμηθείς πάλι. 06:00 ξυπνουσες; 06:00 θα ξυπνήσεις πάλι! Την ίδια ποσότητα ύπνου θα έχουμε! Έλεος με τη χαζομάρα! Μη χάσουμε ύπνο....

  1. avatar Οrarios

   Βασίλη μου,τι δεν καταλαβαίνεις; Υπάρχει μια ώρα,ένα εικοσιτετράωρο,δεν υπάρχει χειμερινή και θερινή ώρα,ο χρόνος έχει οριοθετηθεί με βάση την κίνηση της γης γύρω από τον ήλιο.Είναι 24 ώρες κανονικές,δεν υπάρχει μπρος και πίσω.Σκέφτηκαν κάποιοι κάποτε να μας πηγαίνουν μια ώρα μπροστά για λόγους οικονομίας.Τώρα συζητάμε την "επιστροφή" στην κανονικότητα.Αν εσύ θες το καλοκαίρι να σου λέει το ρολόι ότι είναι 5 ξημερώματα ενώ κανονικά είναι 4,βάλε δική σου ώρα και κοιμήσου ή ξύπνα όσο θες.Εγώ θέλω την ώρα την κανονική.Όταν τρέχω να προλάβω μια δουλειά και λέει η ώρα ότι είναι 14.00 και κανονικά είναι 13.00,αν μου γύριζαν την ωρα στο κανονικό πολύ θα με βόλευε.Κάθε μέρα με την θερινή ώρα έχουμε χαμένο χρόνο.Πας να κάνεις ένα μπάνιο και λέει η ώρα 20.00 ενώ είναι 19.00,γιατί πρέπει να λέω πωπω πήγε η ώρα 20.00; Ενω κανονικά δεν είναι; Πόσα πια παραδείγματα θες;

   1. avatar Nikos Mar

    Φιλε μου αλλο το βιολογικο ρολοι κι αλλο αυτο που λες. Ο Βασιλης εχει δικιο. . Μια φορα ειναι η αλλαγη(το χασιμο) της ωρας. Δεν ειναι καθε μερα. Ολα τ αλλα ειναι αμπελοφιλοσοφιες. Ειδικα σ εμας που το 25% του ΑΕΠ ειναι ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ μαλλον θα επρεπε να ακολουθησουμε το παραδειγμα της Τουρκιας.

  2. avatar Κωστας παπνικ

   Εγω δουλευω Κυριακή

  3. avatar Χαζομάρα?

   Μάλλον αγνοείς το βιολογικό ρολόι.

 9. avatar Ταλαιπωρος

  Εγω θελω να εχει ο Ελληνας δουλεια .Να ερθουν επενδυσεις στην Ελλαδα.Και ολοι οι κλεφτες να πανε φυλακη.Σκοτιστηκα για την ωρα!

 10. avatar Orarios

  Οι ξένοι επέβαλαν την αλλαγή της ώρας κάποτε αλλά τώρα είναι κακοί,μασόνοι και ψυχάκηδες..χαχαχα,δεν μας πιάνουν πουθενά ρε φίλε.Λοιπόν παίδες εσείς που ανησυχείτε.Μια διαστροφή ήταν η αλλαγή της ώρας σε άλλες εποχές για οικονομία στο ρεύμα.Υπάρχει μια και κανονική ώρα,η χειμερινή.Πως σας έχει κάτσει στο μυαλό ότι η θερινή είναι η κανονική,ο Θεός κι η ψυχή σας! Αν βάλεις ηλιακό ρολόι αντί για αλλαγμένο θερινό,τι ώρα θα σας λέει; Πήγε ο άνθρωπος και πείραξε και την ώρα τελικά,να κοιμάσαι το βράδυ του Μαρτίου και μέσα στη νύχτα να είναι 3 και να πηγαίνει 4,να σου κλεβουν μια ώρα ύπνο για να λες ότι δεν μιζεριάζεις το καλοκαίρι που νυχτώνει αργά...αντί να σκεφτείτε ότι το καλοκαίρι που γουστάρουμε να είμαστε στις θάλασσες και να ξενυχτάμε θα έχουμε την κανονική ώρα και αντί να τρέχουμε να φύγουμε για ύπνο στις 12,η ώρα θα είναι 11 ακόμα,μια ώρα βόλτας ρε σείς...ξυπνήστε!

 11. avatar Ηλιος

  Αυτο το οτι θα κανουμε ολοι μαζι οτι επιθυμει η Γερμανια κουρασε.Σημερα η ωρα,αυριο να γινουν ολοι καθολικοι,μεθαυριο να φορανε ολοι καλτσα με το σανδαλι.Εχει δει κανεις απο δαυτους την ανατολη στις 6 πμ καλοκαιρινη ωρα κατευθειαν απο ξενυχτι λιωμα αγκαλια με την/τον αγαπημενη-νο κανοντας ονειρα?Λιγοι.

 12. avatar Αποστόλης2

  Αρκετό καύσωνα υπομένουμε τέσσερις μήνες κάθε χρόνο στην Ελλάδα (και γενικά στις μεσογειακές χώρες). Δεν χρειαζόμαστε ούτε το "σοκ" της μετακίνησης των δεικτών του ρολογιού μια ώρα μπροστά κάθε τέλος Μαρτίου, ούτε μια ώρα αφόρητης ηλιοφάνειας παραπάνω, για εφτά μήνες το χρόνο. Είναι παράλογο, αν όχι επικίνδυνο, το ρολόι να "δείχνει" 9.30 βράδυ και ο ήλιος να "δείχνει" ακόμη σούρουπο. Το παράταιρο ήταν η θέσπιση της θερινής ώρας, όχι η κατάργησή της. Επιτέλους, να την καταργήσουν μήπως κι έρθουν οι μέρες μας στα ίσα τους! Εξ άλλου οι αγροτο-κτηνοτροφικές εργασίες δεν εκτελούνται με βάση το ρολόι, αλλά με βάση τη θέση του Ήλιου. Εκατομμύρια αγρότες δουλεύουν στην ύπαιθρο μέχρι να νυχτώσει για τα καλά (ιδίως το καλοκαίρι). Άρα? Δουλειά και καταπόνηση μέχρι τις 10 το βράδυ?

  1. avatar Giorgio1

   Ενώ ας πούμε το να ξημερώνει το καλοκαίρι από τις 5 παρά είναι λογικό..

 13. avatar ΕΛ.ΑΣ για να ΓΕΛΑΣ

  δε μαρεσει το μεταλλικο τικ τακ...
  απροσωπο
  φρικαρω στο ανυπαρκο ψηφιακο ""τικ τακ'''
  τελειως πεθαμενατζηδικο,αψυχο
  βασιζομαι στους χτυπους της καρδιας μου
  ειναι ολοι αφιερωμενοι σε σενα τσουχτρακι λατρεια μου
  χειμωνα καλοκαιρι γινεται ποτε να λαθεψουν;;;

 14. avatar @dim

  Ευελπιστώ και απο τον αλλο μήνα.ειναι κουραστικό 9..30 το βράδυ να σουρουπώνει κ να σαι στην τσίτα με τον ήλιο όλη μερα .μεχρι να νυχτώσει ξαναφέγγει.

 15. avatar Καρολος

  ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΊ

 16. avatar Mpamphs2

  Κατάλαβες τώρα επειδή στην Ευρώπη δεν έχουν καλοκαίρι θα μιζεριάσει κι άλλο εμάς η ζωή

 17. avatar Τσόμπι

  Ο καθένας το βλέπει διαφορετικά Π. Χ. Τον αγρότη δεν τον ενδιαφέρει η ώρα που βραδιάζει και ξημερώνει

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει