Το καθιστικό είναι ο αγαπημένος χώρος του σπιτιού για πολλούς από εμάς. Αυτό που το κάνει τόσο σημαντικό είναι οι στιγμές χαλάρωσης που συνδέουμε με αυτό. Πράγματι, αν διαμορφωθεί σωστά, το καθιστικό γίνεται ο ιδανικός χώρος για να συγκεντρωθείς μαζί με τα αγαπημένα σου πρόσωπα και να περάσετε χρόνο μαζί, σε ένα περιβάλλον άνετο και ευχάριστο, το οποίο ενισχύει την καλή σας διάθεση. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η διακόσμηση του μας απασχολεί αρκετά συχνά. Κάθε σπίτι έχει ξεχωριστές ανάγκες. Αλλά και εσύ που διαμορφώνεις το σπίτι και το καθιστικό, έχεις διαφορετικές απαιτήσεις από το χώρο σου, σε σχέση με όλους τους άλλους. Μπορεί να θέλεις το καθιστικό σου να είναι πάρα πολύ άνετο, με μεγάλους καναπέδες και υποπόδια για τη στήριξη των ποδιών. Από την άλλη πλευρά, μπορεί να θέλεις το καθιστικό σου να είναι ένας ναός της τέχνης, με τοίχους γεμάτους με αξιοθαύμαστα έργα. Επίσης, μπορεί να θέλεις να έχεις το πιο ζεστό και φιλόξενο καθιστικό, με μαλακά χαλιά και πολλά μαξιλάρια. Όποιο κι αν είναι το στυλ σου, υπάρχουν κάποια στοιχεία που σε κάθε περίπτωση βοηθούν μια διακόσμηση καθιστικού να γίνει πραγματικά πετυχημένη. Είσαι έτοιμος/-η να απογειώσεις την αισθητική του χώρου σου; Πάρε έμπνευση από τις ιδέες που μοιράστηκε μαζί μας το Douleutaras.gr και δες το καθιστικό σου να μεταμορφώνεται!

Ξύλινες επιφάνειες

Τα ξύλινα έπιπλα είναι μια κλασική επιλογή που ποτέ δε φεύγει από τη μόδα. Σε πολλά σπίτια, τα έπιπλα αυτά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διακόσμησης του χώρου. Υπάρχουν αρκετά είδη ξύλου για έπιπλα και καθένα έχει μοναδικό χρωματισμό και ιδιαίτερους χρωματισμούς. Είναι αλήθεια, πως τα μασίφ ξύλινα έπιπλα είναι σχετικά ακριβά στην αγορά και χρειάζονται συντήρηση για να διατηρούνται σε άριστη κατάσταση. Ωστόσο, η ομορφιά τους είναι αξεπέραστη και αυτός είναι ο λόγος που έχουν γίνει μέρος πολλών σύγχρονων καθιστικών και άλλων χώρων του σπιτιού.

Κουρτίνες σε μοντέρνο στυλ

Οι κουρτίνες είναι, συνήθως, ένα από τα τελευταία στοιχεία που σκεφτόμαστε για να ολοκληρώσουμε τη διακόσμηση ενός χώρου. Γιατί συμβαίνει αυτό; Μα φυσικά, γιατί οι κουρτίνες πρέπει να ταιριάζουν με τα βασικά στοιχεία και χρώματα του δωματίου. Άλλωστε, ο ρόλος τους είναι να συμπληρώνουν ένα σύνολο αρμονικά. Έτσι, υπάρχουν κουρτίνες μονές, ή διπλές, μονόχρωμες, δίχρωμες και με σχέδια. Πολύ μοντέρνες για το καθιστικό είναι οι κουρτίνες με γεωμετρικά σχέδια. Φυσικά, οι μονόχρωμες κουρτίνες σε ανοιχτές αποχρώσεις και ελαφριά υφάσματα παραμένουν στη μόδα. Δε χρειάζεται να προσελκύουν πάνω τους όλα τα βλέμματα, αρκεί να είναι όμορφες και διακριτικές για να εξυπηρετήσουν το σκοπό τους.

Μοναδικά χαλιά

Αν θέλεις να έχεις ένα ζεστό και φιλόξενο καθιστικό, από όπου κανένας δε θα θέλει να φεύγει, ένας σημαντικός παράγοντας είναι και τα επιλεγμένα υφάσματα. Και φυσικά, τα χαλιά παίζουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην κατηγορία αυτή. Δε χρειάζεται να έχεις ένα πολύ ακριβό χαλί για να τραβήξει την προσοχή των επισκεπτών. Μια κλασική φλοκάτη σε ουδέτερους τόνους μπορεί να κοσμήσει το χειμωνιάτικο καθιστικό σου χωρίς πρόβλημα. Θα ζεσταίνει το χώρο, με την κυριολεκτική, αλλά και μεταφορική έννοια. Από την άλλη πλευρά, αν έχεις σαλόνι μικρών διαστάσεων, είναι πιθανό να σε απασχολεί το πώς θα το κάνεις να μοιάζει πιο μεγάλο. Λοιπόν, το χαλί σου μπορεί να σε βοηθήσει και στο σκοπό αυτό. Χρειάζεσαι ένα χαλί αρκετά μεγάλων διαστάσεων, το οποίο να καλύπτει αρκετό χώρο στο καθιστικό. Ωστόσο, πρέπει ένα μέρος του δαπέδου να μείνει κενό από υφάσματα και έπιπλα, ώστε να φαίνεται. Χάρη στο γεγονός ότι το χαλί είναι αρκετά μεγάλο, αλλά ταυτόχρονα φαίνεται και το πάτωμα, δίνεται η οπτική ψευδαίσθηση ενός μεγαλύτερου χώρου.

Ιδανικό σύνθετο τηλεόρασης

Μήπως τα παραδοσιακά έπιπλα τηλεόρασης μοιάζουν πολύ ογκώδη και ξεπερασμένα για τα γούστα σου; Είναι αλήθεια, ότι η τηλεόραση μπαίνει στο κέντρο της διακόσμησης καθιστικού σε πολλά σπίτια. Φυσικά, δεν είναι απαραίτητο να δώσεις ηγετική θέση στην τηλεόραση σου. Ωστόσο, αν συνηθίζετε να βλέπετε ταινίες με τους αγαπημένους σου στο καθιστικό, πιθανώς είναι σημαντικό για εσάς το να έχετε την τηλεόραση σε κεντρικό σημείο. Λοιπόν, αν πρόκειται να την τοποθετήσεις στο κέντρο του σαλονιού, δεν της αξίζει λίγη παραπάνω προσοχή; Αντί για παραδοσιακά μεγάλα έπιπλα τηλεόρασης/ σύνθετα, μπορείς να αναζητήσεις πιο απλές λύσεις. Για παράδειγμα, όλες οι τηλεοράσεις τελευταίας γενιάς μπορούν να στερεωθούν απευθείας στον τοίχο. Έτσι, γλυτώνεις εντελώς την ανάγκη για έπιπλο τηλεόρασης. Από την άλλη πλευρά, μπορείς να εξετάσεις το ενδεχόμενο μιας κατασκευής από γυψοσανίδα. Υπάρχουν πολλά όμορφα σχέδια γυψοσανίδας για τηλεόραση για να διαλέξεις αυτό που ταιριάζει στη διακόσμηση καθιστικού σου. Είναι πιο μοντέρνα από τα παραδοσιακά σύνθετα, αλλά και πιο οικονομικά. Επίσης, μπορούν πιο εύκολα να ταιριάξουν σε μια μινιμαλιστική διακόσμηση, κάτι που προτιμάται πολύ τα τελευταία χρόνια.

Λουλούδια και φυτά εσωτερικού χώρου

Τα αληθινά φυτά μέσα στο σπίτι φέρνουν αρμονία και ισορροπία. Σύμφωνα με το φενγκ σούι, ακόμα και ένα βάζο με αληθινά λουλούδια είναι πολύ καλύτερο από την παρουσία ψεύτικων λουλουδιών στο χώρο. Υπάρχουν πολλά φυτά εσωτερικού χώρου που μπορεί να ταιριάζουν στη διακόσμηση σου. Για κάποια από αυτά λέγεται πως ενισχύουν τα θετικά συναισθήματα και την αρμονία στο σπίτι. Για άλλα, λέγεται πως φέρνουν τύχη σε εκείνους που ζουν στο σπίτι.