Τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση προς υπηκόους τρίτων χωρών που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα, μέσω της παροχής ταχύτατων, αποτελεσματικών και φιλικών διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων («βίζα»), ζητεί με σχετική εγκύκλιο από όλες τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που εντάσσεται στην προσπάθεια για τη δυναμική προώθηση του ελληνικού τουρισμού, την ποσοτική και την ποιοτική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, εν όψει της έναρξης της θερινής περιόδου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στη σχετική εγκύκλιο γίνεται αναφορά στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, διάρκειας από έξι μήνες έως πέντε έτη, σε αιτούντες οι οποίοι είναι καλής πίστεως και ταξιδεύουν συχνά στη χώρα μας, στην ταχύτατη ολοκλήρωση της εξέτασης αιτημάτων για τη χορήγηση θεωρήσεων, που δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 48 ώρες από τη λήψη της σχετικής αίτησης (πλην των περιπτώσεων εκείνων που υπόκεινται σε καθεστώς προηγούμενης κοινοτικής διαβούλευσης), καθώς και η κατάλληλη αξιοποίηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με εξωτερικούς παρόχους.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται η ανάγκη αξιοποίησης των δυνατοτήτων χορήγησης θεωρήσεων δωρεάν σε συγκεκριμένες κατηγορίες αιτούντων, όπως προβλέπεται από την κοινοτική νομοθεσία, και στις οποίες περιλαμβάνονται τα παιδιά κάτω των δώδεκα ετών, οι μαθητές, οι φοιτητές και οι συνοδεύοντες καθηγητές, οι οποίοι προτίθενται να επισκεφθούν τη χώρα μας για σκοπούς μελέτης ή εκπαίδευσης και, γενικότερα, οι ερευνητές που ταξιδεύουν με σκοπό τη διενέργεια επιστημονικής έρευνας, καθώς και οι νέοι έως είκοσι πέντε ετών οι οποίοι πρόκειται να συμμετάσχουν σε σεμινάρια, διασκέψεις, αθλητικές, πολιτιστικές ή εκπαιδευτικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου καταλήγει με την επισήμανση ότι τα ανωτέρω εντάσσονται πλήρως στις προβλέψεις του κεκτημένου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα θεωρήσεων (κανόνες Σένγκεν), διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, τις εθνικές προτεραιότητες της Ελλάδος στον τομέα του τουρισμού.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.