Την ώρα που η οικονομική κρίση μειώνει μισθούς και συντάξεις, κλείνει επιχειρήσεις και δημιουργεί εκατοντάδες θέσεις ανεργίας καθημερινά, υπάρχει ένα είδος επιχειρήσεων που ανθεί και δημιουργεί νέα υποκαταστήματα μέρα με τη μέρα.

Τα ανταλλακτήρια πολύτιμων λίθων και μετάλλων ξεφυτρώνουν κυριολεκτικά σαν… μανιτάρια σχεδόν σε κάθε γωνία του κέντρου της πρωτεύουσας και είναι έτοιμα να… εκμεταλλευθούν τη δύσκολη θέση ή καλύτερα την «ανάγκη» στην οποία βρίσκονται πάρα πολλοί πολίτες, οι οποίοι οδηγούνται στην πόρτα αυτών των καταστημάτων, επειδή δεν έχουν χρήματα.

Η οδός Ερμού, η Πανεπιστημίου, η Σταδίου, η Πειραιώς, η Κωνσταντινουπόλεως και πολλά ακόμη στενά της πρωτεύουσας βρίθουν από τέτοιες επιχειρήσεις. Και ενώ κάποτε έπρεπε να ψάξει κάποιος για να τα βρει ανάμεσα σε μικρά σοκάκια και σε στοές, οι εποχές είναι τέτοιες που ο οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει κυριολεκτικά σε μία από τις δεκάδες διαφημιστικές πινακίδες που τα προμοτάρουν.

Τα περισσότερα ενεχυροδανειστήρια στο κέντρο είναι ανοιχτά όλη την ημέρα

Το target group των επιχειρήσεων αυτών αποτελούν άνεργοι ή άνθρωποι με αρκετά χρέη που πολλές φορές, έχοντας χάσει κάθε άλλο τρόπο κάλυψης των αναγκών τους, καταλήγουν να ξεπουλάνε κυριολεκτικά για λίγα ευρώ, χρυσά ή ασημένια κοσμήματα, τα οποία εκτός της δεδομένης χρηματικής αξίας, αποτελούν γι’ αυτούς και κομμάτια ανεκτίμητα συναισθηματικά.

Όπως αποκάλυψε στο newsbeast.gr άνθρωπος του χώρου, πίσω από τα καταστήματα αυτά κρύβονται πολλές φορές ακόμα και ξένες μαφίες, οι οποίες αφού συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες ποσότητες χρυσού στη συνέχεια τις μεταφέρουν σε χώρες του εξωτερικού.

Πώς κοστολογούνται τα κοσμήματα

Οι τιμές στις οποίες αγοράζονται τα κοσμήματα και οι πολύτιμοι λίθοι, εξαρτώνται από την καθημερινή χρηματιστηριακή τους αξία με βάση την οποία θα υπολογίσουν το κέρδος που επιθυμούν και θα δώσουν στον πελάτη το ανάλογο αντίτιμο. Βέβαια, πάντα το ποσό που παίρνουν οι πολίτες είναι αρκετά χαμηλότερο από την πραγματική αξία που έχουν τα τιμαλφή.

Ο άνθρωπος της αγοράς αναφέρει χαρακτηριστικά: «Από τη στιγμή που κάποιος θα βρεθεί στη δυσμενή θέση να πουλήσει κάτι τόσο προσωπικό και πολύτιμο θα πρέπει να θεωρεί δεδομένο ότι θα χάσει από αυτή τη συναλλαγή και μάλιστα αρκετά».

Παντού υπάρχουν πινακίδες… κράχτες

Ωστόσο, στην επιτόπια έρευνα που πραγματοποιήσαμε, διαπιστώσαμε ότι ακόμα και μεταξύ των ανταλλακτηρίων χρυσού, οι προσφορές που μπορεί να πάρει κάποιος για το κόσμημα προς πώληση ποικίλουν καθώς ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις επιχειρήσεις του είδους είναι σκληρός. Φυσικά δεν λείπουν ακόμα και τα παζάρια που γίνονται για να κερδίσουν πελάτες.

Δεν απουσιάζουν τα συγκεκριμένα καταστήματα από την οδό Ερμού

Από την άλλη, μεγάλο είναι το προσωπικό δράμα των ανθρώπων που καταλήγουν στην πόρτα αυτών των ανταλλακτηρίων.

Οι περισσότεροι, χωρίς να το θέλουν, αναγκάζονται να φτάσουν στο σημείο να αφήσουν τα κοσμήματα στο γκισέ ενώ αρκετές φορές κάποιοι το μετανιώνουν λίγο προτού ολοκληρωθεί η συναλλαγή. Υπάρχουν φορές πάντως, που για τα κοσμήματα που καταλήγουν στα ενεχυροδανειστήρια, δεν είναι καν ενημερωμένα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας τους ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις ανθρώπων που φτάνουν στο σημείο να παραδώσουν ακόμα και τις βέρες του γάμου τους για μόλις λίγα ευρώ.

Εξαγοράζονται και συσκευές

Φυσικά πηγή χρήματος δεν αποτελούν μόνο τα πολύτιμα μέταλλα και οι λίθοι καθώς, το επιτόπιο ρεπορτάζ έδειξε ότι κάθε είδους σύγχρονη συσκευή που μπορεί να διαθέτει κάποιος όπως για παράδειγμα, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, και φωτογραφικές μηχανές μπορούν να γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης προς πώληση αν απευθυνθεί κάποιος στα… σωστά μαγαζιά.

Έμπειροι υπάλληλοι καταστημάτων που ειδικεύονται στο συγκεκριμένο εμπόριο, αξιολογούν άμεσα το προϊόν προς διάθεση και μπορούν μέσα σε δευτερόλεπτα να το αγοράσουν ακόμα και για αρκετές εκατοντάδες ευρώ όπως στην περίπτωση του κινητού τηλεφώνου τελευταίας τεχνολογίας που προσπαθήσαμε να πουλήσουμε για χάρη της έρευνας και το οποίο κοστολογήθηκε στην τιμή των 350 ευρώ.

Είναι φανερό πως οι εποχές έχουν αλλάξει. Κάποιοι κερδίσουν από αυτό και κάποιοι χάνουν. Στην Ελλάδα του σήμερα και για όσο φυσικά η οικονομική κρίση συνεχίζεται, η δύσκολη στιγμή του ενός θα αποτελεί ευκαιρία κέρδους για τον άλλο.



Οι περισσότερες φωτεινές επιγραφές δείχνουν και ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν οι υποψήφιοι πωλητές



Στις ταμπέλες αναγράφονται πλήρως όσα αγοράζονται



Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες δεν παίρνουν την αντικειμενική αξία των κοσμημάτων