Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας με τους φωτεινούς σηματοδότες, που ακόμη παραμένουν εκτός λειτουργίας μετά τα επεισόδια και τις καταστροφές της Κυριακής.

Αιτία είναι διελκυστίνδα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κεντρικών υπουργείων, αφού η μεταφορά της σχετικής αρμοδιότητας στην Περιφέρεια Αττικής δεν συνοδεύθηκε και από μεταφορά των αντίστοιχων πόρων, με αποτέλεσμα τέσσερις ημέρες μετά τα επεισόδια της Κυριακής να μη λειτουργούν ακόμη ούτε καν οι φωτεινοί σηματοδότες στις κεντρικές οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τροχαίας, στη διάρκεια των επεισοδίων καταστράφηκαν 34 σηματοδότες και όλοι οι σηματοδότες στις οδούς Πανεπιστημίου και Σταδίου. Μόλις το πρωί άρχισαν να αντικαθίστανται κάποιοι στην οδό Πανεπιστημίου και στην καλύτερη των περιπτώσεων αργά το βράδυ, ή ίσως αύριο, θα τεθούν σε λειτουργία.

Αρχικά, από την πλευρά του δήμου Αθηναίων, η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Αθηναίων, Σ. Σπυροπούλου δήλωσε στο ΑΜΠΕ: «Εμείς δεν μπορούμε να βοηθήσουμε σε αυτό. Δεν διαθέτουμε την τεχνογνωσία. Δεν έχουμε ανάλογο επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό. Οι ζημιές είναι πολύ σοβαρές. Πρέπει να αντικατασταθούν ολόκληρα τα συστήματα».

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης, Ι. Σγουρός, που με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, είχε επισημάνει εδώ και εβδομάδες το σοβαρότατο πρόβλημα της μη μεταφοράς πόρων, επανήλθε χθες και σήμερα εξηγώντας ότι είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει στις μητροπολιτικές αρμοδιότητες, που έχουν ανατεθεί στην Περιφέρεια για το οδικό δίκτυο, από τη στιγμή που δεν έχουν μεταφερθεί οι πιστώσεις για την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.

Από την αλληλογραφία που ανταλλάχθηκε μεταξύ Περιφέρειας, υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Τροχαίας το τελευταίο 24ωρο, διαπιστώνεται ότι λυδία λίθο στην απέλπιδα προσπάθεια όλων να έχει και πάλι φωτεινούς σηματοδότες εν λειτουργία το κέντρο της Αθήνας αποτελεί το υπουργείο Ανάπτυξης.

Ο υπουργός Υποδομών εξηγεί σε χθεσινή επιστολή του προς τον κ. Σγουρό ότι έχει έτοιμα τα Πρωτόκολλα Παράδοσης – Παραλαβής, όπως συμφωνήθηκαν μεταξύ των αρμοδίων Γ. Διευθύνσεων του υπουργείου του, αλλά περιμένει από το υπουργείο Ανάπτυξης να του μεταφέρει τους πόρους για να τους μεταβιβάσει στην Περιφέρεια.

Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται στην επιστολή του κ. Βορίδη «αναμένουμε τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να ολοκληρώσει τη διαδικασία αύξησης του προϋπολογισμού των έργων για να μεταφερθούν τα σχετικά κονδύλια». Την ίδια στιγμή, η Τροχαία εξηγεί σε δική της εναγώνια επιστολή: «Οι υπηρεσίες μας αδυνατούν να καλύπτουν τις σηματοδοτούμενες διασταυρώσεις, όπου μπορεί να υπάρχει πρόβλημα από τη θέση εκτός λειτουργίας των φωτεινών σηματοδοτών, εκτός από μερικές βασικές διασταυρώσεις που βρίσκονται επί το πλείστον στο κέντρο της Αθήνας».

Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός απαντά: «Μπορεί η Τροχαία Αττικής να μας ενημερώνει ότι οι τροχονόμοι στα κατεστραμμένα φανάρια δεν επαρκούν, όμως κι εγώ τροχονόμος ανάμεσα στα υπουργεία δεν πρόκειται να γίνω. Παραμένουμε σταθερά στη θέση μας ότι μεταφορά αρμοδιοτήτων χωρίς μεταφορά πόρων δεν υφίσταται. Όταν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας θα αντιμετωπίζουν, εκτός από τα δικά τους προβλήματα, και τα κατεστραμμένα φανάρια και τους χαλασμένους δρόμους, πρέπει να γνωρίζουν ότι υπεύθυνοι είναι αυτοί που διαχειρίζονται τα υπουργεία σαν προσωπικά τους μαγαζιά».