Η επιστροφή του Θεοδόση Πελεγρίνη στο σανίδι είναι γεγονός. Ο κ. Πελεγρίνης επιστρέφει με μια θεατρική παράσταση που ανεβαίνει στο θέατρο Αλκμήνη στα Πετράλωνα κάθε Δευτέρα και Τρίτη για αυτό το χειμώνα.

Ο πρώην υφυπουργός παιδείας γράφει και πρωταγωνιστεί στο έργο «Η Πρόβα με τον Αριστοτέλη». Μάλιστα, μετά το τέλος της κάθε παράστασης θα ακολουθεί συζήτηση με το κοινό.

Ο Θεοδόσης Πελεγρίνης έχει δείξει πολλές φορές την αγάπη του για το θέατρο. Μάλιστα ακόμη και όταν ασκούσε τα καθήκοντα του στο υπουργείο Παιδείας συμμετείχε και τότε σε παράσταση ως ηθοποιός.

Σε σχετικό δελτίο τύπου αναφέρεται:

«Τα μεγαλύτερα επιτεύγματα των αρχαίων Ελλήνων στον πολιτισμό, είναι το θέατρο και η φιλοσοφία» όπως έλεγε ο Νίτσε.

Οι δύο αυτοί ετερόμορφοι τρόποι υπέρβασης της πραγματικότητας, που βασίζονται στον διάλογο, διαμορφώνουν συνειδήσεις και έχουν κοινό σκοπό να δώσουν νόημα στην ζωή, που από μόνη της δεν διαθέτει.

Η απόπειρα του Θεοδόση Πελεγρίνη, να συζευχθούν επί σκηνής οι δυο αυτοί τρόποι προσέγγισης της ζωής, επιχειρείται για πρώτη φορά παγκοσμίως.

«Η Πρόβα με τον Αριστοτέλη» είναι πρόβα ενός θιάσου που εξελίσσεται σε συζήτηση για τον Αριστοτέλη. Κατά την διάρκεια της πρόβας αναπτύσσονται συγκρούσεις, επιθυμίες, διλήμματα, συμπεριφορές και, κυρίως, σχέσεις εξουσίας.

Καθένα από τα πρόσωπα επί Σκηνής επιχειρεί να επιβληθεί χρησιμοποιώντας τα εργαλεία γοητείας που διαθέτει. Η νέα γυναίκα με την θηλυκότητα της και την πρόκληση, ο νέος με την τυπικότητα, την υπακοή και την ευγένεια απέναντι σε έναν σκηνοθέτη που με αυταρέσκεια και αλαζονεία ενίοτε προβάλλει την γνώση που διαθέτει δημιουργούν σχέσεις επιβολής –όλοι τους για να αναδείξουν μια καλύτερη εικόνα του εαυτού τους.

Παρακολουθώντας ο θεατής την«Πρόβα με τον Αριστοτέλη» έχει την ευκαιρία να προσεγγίσει με αβίαστο και ανώδυνο τρόπο την ζωή και τον στοχασμό του Αριστοτέλη, ο οποίος με το πολυσχιδές έργο του αναδείχθηκε σε κορυφαία πνευματική μορφή όλων των εποχών».