Αντίθετοι εμφανίζονται με την εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού για την ενοικίαση των σπιτιών ιδιοκτήτες και επιθεωρητές, καθώς πιστεύουν ότι το μέτρο δεν θα προχωρήσει, σε αντίθεση με τους ενοικιαστές, που τάσσονται υπέρ του μέτρου, καθώς πιστεύουν ότι έτσι θα μπορούν να διαπραγματευτούν καλύτερο μίσθωμα.

Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται από χθες, καθώς επεκτάθηκε η υποχρέωση της προσκόμισης ενεργειακού πιστοποιητικού και στις μισθώσεις εκτός από τις αγοραπωλησίες.

«Είναι απλά αστείο. Το νέο ενεργειακό πιστοποιητικό μίσθωσης ακινήτων είναι ένα μέτρο αναποτελεσματικό και άκαιρο.
Είναι σαν να είστε ξεβράκωτος και να σας πάω σε μία μπουτίκ για να σας δείξω παπιγιόν», δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο Σταμάτης Πέρδιος, ενεργειακός επιθεωρητής και τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων.

«Δεν προσφέρει ουσιαστικά πολλά πράγματα, ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στο εξωτερικό όπου άρχισε να εφαρμόζεται το μέτρο πριν από 4-5 χρόνια. Το ΠΕΑ έρχεται να εφαρμοστεί στην χειρότερη των στιγμών, εν μέσω οικονομικής κρίσης και γενικής οικονομικής δυσπραγίας. Δεν ξέρω αν το έχουν καταλάβει, αλλά σήμερα η Ελλάδα είναι βάλτος που κατοικείται από φαντάσματα», συμπληρώνει ο κ. Πέρδιος που διατελεί και τεχνικός σύμβουλος της διεθνούς ένωσης ιδιοκτητών ακινήτων (UIPI).

Οι ενοικιαστές από την πλευρά τους διάκεινται σταθερά υπέρ του νέου μέτρου, καθώς αυτό εκλαμβάνεται ως έμπρακτη προστασία των ενοικιαστών, έναντι ενδεχόμενων αυθαιρεσιών των ιδιοκτητών και της ασάφειας των υφιστάμενων νομικών διατάξεων.

«Η σχετική διάταξη πρέπει να εφαρμοστεί άμεσα καθώς είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζει ο κάθε ενοικιαστής τι νοικιάζει. Ακόμα και σήμερα μερικοί ιδιοκτήτες ενοικιάζουν ερείπια και τα παρουσιάζουν ως μεζονέτες πολυτελείας. Από εδώ και πέρα θα μπορεί να ξέρει τι νοικιάζει ο ενδιαφερόμενος και θα μπορεί να διαπραγματεύεται το ενοίκιο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών, Άγγελος Σκιαδάς.