Έγινε γνωστή μέσα από την κουζίνα των πρωινών τηλεοπτικών εκπομπών. Και κατάφερε ο κόσμος να την αποκαλεί με το μικρό της όνομα. Αν και η Βέφα Αλεξιάδου σπούδασε Χημικός – Διαιτολόγος στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές της στην υγιεινή των τροφών, τη διακόσμηση του τραπεζιού και τη σύγχρονη μαγειρική τέχνη, εκσυγχρόνισε την ελληνική κουζίνα, χρησιμοποίησε μοντέρνες μεθόδους και συσκευές και διατήρησε αναλλοίωτες τις γεύσεις της παράδοσης.

Η βασίλισσα της κουζίνας μπορεί να γεννήθηκε στο Βόλο αλλά η μητέρα της ήταν από την Κωνσταντινούπολη. Από εκεί άρχισε και το πάθος της για τη μαγειρική καθώς η μητέρα της, Αγγελική, όταν η κυρία Αλεξιάδου ήταν ακόμη παιδί, τη δίδαξε να μαγειρεύει με τον δικό της μοναδικό τρόπο και να προσέχει κάθε λεπτομέρεια στην εμφάνιση του πιάτου.

Η Βέφα Αλεξιάδου μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες «μίλαγε» στη ψυχή κάθε νοικοκυράς. Έδινε συνταγές και μυστικά για ένα καλύτερο πιάτο. Πολλές φορές μάλιστα φιλοξενούσε στον τηλεοπτικό της χρόνο τηλεθεάτριες που της ζητούσαν συμβουλές για το πώς θα κάνουν το φαγητό τους καλύτερο. Τα τελευταία χρόνια όμως απέχει από την τηλεόραση.

«Τηλεόραση θα ήταν πολύ ωραία να κάνω αλλά τα κανάλια δεν θέλουν σοβαρές δουλειές, θέλουν απλά διασκέδαση. Εγώ θα μπορούσα να βοηθήσω την ελληνίδα νοικοκυρά ειδικά αυτή την περίοδο που όλοι περνάμε δύσκολα» λέει, μιλώντας στο newsbeast.gr και παραδέχεται ότι δεν της έχει γίνει καμία τηλεοπτική πρόταση για συνεργασία.

«Αυτή την εποχή στην Ελλάδα τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Τα Vefa’s house, τα μαγαζιά που είχα δημιουργήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, πλέον δεν πηγαίνουν καλά. Έχω κλείσει τα franchise που υπήρχαν σε άλλα καταστήματα και διατηρώ μόνο τα 5 μαγαζιά μου. Δεν θέλω να τα κλείσω αλλά ο κόσμος δεν μπαίνει μέσα να ψωνίσει», συνεχίζει.

Για να τονίσει ότι ήταν αναγκασμένη να πληρώσει τα έκτακτα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης λόγω των επιχειρήσεων της. «Και βέβαια πλήρωσα. Μπορούσα να κάνω διαφορετικά; Μακάρι να βοηθάμε πραγματικά με τα χρήματα που δίνουμε ώστε να βγάλουμε την Ελλάδα από τις δύσκολες ώρες που διανύει η χώρα μας. Δεν ξέρω όμως αν θα τα καταφέρουμε. Τι άλλο θα πρέπει να δώσουμε πια; Το αίμα μας; Ο Θεός να βάλει το χέρι του».

Η Βέφα Αλεξιάδου αυτή την περίοδο έχει ανανεώσει το βιβλίο της Ελληνική Κουζίνα – Μαγειρική, στο οποίο πρόσθεσε 100 συνταγές και το μετέφρασε στα αγγλικά και τα γερμανικά. «Πήγα στην έκθεση βιβλίου της Φρανκούρτης και μου έλεγαν ότι πρέπει να το αναδιαμορφώσω. Κι εγώ το έκανα. Προωθώ και τα βιβλία μου στο εξωτερικό μόνη μου μέσα από μεγάλες εταιρείες. Ξέρετε, δεν είναι και τόσο απλό να τα διακινήσεις έξω», λέει.

Για να τονίσει ότι με τη δουλειά της προσπαθεί να προβάλλει την Ελλάδα. «Αυτή τη στιγμή», προσθέτει, «η ζωή μου είναι αφιερωμένη στη συγγραφή βιβλίων. Έχω γράψει μέχρι στιγμής 14 βιβλία μαγειρικής, πολλά από τα οποία έχουν μεταφραστεί και σε άλλες γλώσσες».

Πάντως, ξεκαθαρίζει ότι είναι δύσκολο να πουλήσει τα ελληνικά βιβλία της καθώς οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν τεράστια οικονομικά προβλήματα. «Ούτε τα βιβλία μου πουλάνε πολύ εύκολα. Ο κόσμος πλέον αρκείται να ψωνίσει μόνο τα απαραίτητα».

Στο μεταξύ, η Βέφα Αλεξιάδου, όπως λέει, δεν συμβούλευσε ποτέ τις δυο της κόρες, τα μυστικά του τραπεζιού καθώς εκείνες της έμοιασαν στη μαγειρική. Και στον ελεύθερο της χρόνο κολυμπάει, διαβάζει, ράβει και κεντάει.

Δείτε εδώ όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».