Οι «Μωμόγεροι» επιστρέφουν στο Βόλο!

Αναβίωση του πανάρχαιου πρωτοχρονιάτικου εθίμου


ΕΛΛΑΔΑ
4:52
28/12/2011
Οι «Μωμόγεροι» επιστρέφουν στο Βόλο!
loading

Το πανάρχαιο ποντιακό έθιμο των «Μωμόγερων», που εκτυλίσσεται στη διάρκεια του δωδεκαημέρου, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι και τα Φώτα, θα αναβιώσει στο Βόλο, την Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου και ώρα 18:30 το απόγευμα, στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Τα «Μωμογέρια» έλκουν την καταγωγή τους από την αρχαία Ελλάδα έχοντας πολλά κοινά στοιχεία με το αρχαίο θέατρο στα αρχικά του στάδια. Λαμβάνουν χώρα το δωδεκαήμερο Χριστουγέννων - Φώτων με αποκορύφωση την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, καθώς με τις άγριες μάσκες, τα κουδουνίσματα και την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιουργούν πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην απομάκρυνση του κακού και στην αναγέννηση της φύσης ύστερα από το βαρύ χειμώνα.

Οι ρόλοι στα πρόσωπα του θιάσου κατανέμονταν με μεγάλη μυστικότητα από τον πρεσβύτερο Μωμόγερο, τόσο για να μη γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά και για να μην τους γνωρίζουν οι συγχωριανοί.

Τους «Μωμόγερους» θα αναπαραστήσει 18μελής ομάδα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Σκήτης Κοζάνης «Ο Εύξεινος», η οποία θα ξεκινήσει από το Δημαρχείο νωρίς το απόγευμα και δια μέσου της Ερμού θα κατευθυνθεί στην πλατεία Αγίου Νικολάου όπου θα αναβιώσει το πρωτοχρονιάτικο αυτό έθιμο με θεατρικό δρώμενο, χορό και τραγούδι.

Η εκδήλωση, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή, οργανώνεται από το Δήμο Βόλου σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Ν. Μαγνησίας και είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα εορταστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Στις Γιορτές Όλοι μαζί».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει