Πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού για 55.000 άτομα και ειδικά προγράμματα με επιπλέον παροχές για χιλιάδες σεισμόπληκτες οικογένειες της Λέσβου εφαρμόζει ο ΟΓΑ, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διοικητής του, Στυλιανός Πλιάκης. Πρόκειται για πρόγραμμα η διάρκεια του οποίου φτάνει μέχρι και τον Μάιο του 2018.

«Ο ΟΓΑ έχει βγάλει στον αέρα 55.000 δικαιώματα για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, ενώ ένα μέρος έχει αποφασιστεί και έχει διατεθεί αποκλειστικά για τους κατοίκους της Λέσβου λόγω των προβλημάτων από τους σεισμούς» σημείωσε ο κ. Πλιάκης.

Ο διοικητής του ΟΓΑ τόνισε πως στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης «ένα μέρος των δικαιωμάτων έχουν διατεθεί αποκλειστικά για τους κατοίκους της Λέσβου, κάτι που σημαίνει πως όλοι οι κάτοικοι του νησιού, πάνω από 4.000 άτομα με τα προστατευόμενα μέλη τους που έκαναν αίτηση θα πάρουν το συγκεκριμένο δικαίωμα για διακοπές μέσω κοινωνικού τουρισμού και μάλιστα προσαυξημένο στις 10 ημέρες». Συνολικά, για το 2017 ο ΟΓΑ έχει επταπλασιάσει τα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού που θα διαθέσει στους ίδιους τους αγρότες της Λέσβου.

Στο πλαίσιο παράλληλης δράσης, «με στόχο να ενισχυθεί ο τουρισμός του νησιού που επλήγη από τους σεισμούς, οποιοσδήποτε θέλει να πάει στη Μυτιλήνη, θα έχει τη δυνατότητα να πάρει επιπλέον πέντε διανυκτερεύσεις, φτάνοντας τις 10, ενώ θα επιδοτηθεί και ο ναύλος του με 50 ευρώ το άτομο για ολόκληρο εισιτήριο και 25 ευρώ για μειωμένο» τονίζει ο κ.Πλιάκης. Για την περίπτωση της Λέσβου σημειώνει πως ο ΟΓΑ από το περασμένο έτος «αναλαμβάνει πλήρως το κόστος της διαμονής αφού γίνεται πληρωμή και της συνεισφοράς του ασφαλισμένου και το μόνο που καλείται ο ασφαλισμένος να πληρώσει είναι το πρωινό εφόσον αποφασίσει να κάνει χρήση του δικαιώματος».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο ΟΓΑ, οι αιτήσεις από την Λέσβο για όλα τα προγράμματα του ΛΑΕ έχουν φέτος αυξηθεί κατά 10% σε σύγκριση με το 2016, ενώ μόνο για τον Κοινωνικό Τουρισμό η αύξηση των αιτήσεων φτάνει στο 15%. Σε ό,τι αφορά δε αιτήσεις για τα προγράμματα του ΛΑΕ από τις σεισμόπληκτες περιοχές (π.χ. Βρίσα, Ακράσι), αυτές έχουν έως και διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι. Όλες οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν από την Λέσβο από δικαιούχους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, ικανοποιήθηκαν στο σύνολό τους.

Τα ίδια δικαιώματα, τουτέστιν η πλήρης κάλυψη της διαμονής από τον ΟΓΑ, και οι ίδιες ειδικές παροχές που έχουν προσδιοριστεί για τη Λέσβο ισχύουν και για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων χωρίς την επιδότηση των ναύλων, (ενώ οφείλει) να παραλάβει κάποιος τα κουπόνια του μέχρι 7 Σεπτεμβρίου 2017 με δικαίωμα διακοπών μέχρι τις 8 Μαΐου 2018.

Όπως ενημερώνει ο ΟΓΑ, οι κληρωθέντες πρέπει να προβούν έγκαιρα σε κράτηση δωματίου, παραλαμβάνοντας την Επιβεβαίωση Κράτησης (voucher) από το κατάλυμα της επιλογής τους. Στη συνέχεια πρέπει να εισέρχονται, οι ίδιοι ή μέσω ΚΕΠ, στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΓΑ «Καταχώρηση κράτησης δωματίου» και να καταχωρούν τα στοιχεία της κράτησης τουλάχιστον δύο ημέρες πριν την προσέλευση τους στο κατάλυμα. Η διαδικασία είναι υποχρεωτική προκειμένου οι δικαιούχοι να παραλάβουν, από οποιοδήποτε ΚΕΠ, τα δελτία τους, στα οποία θα εκτυπώνεται και η επωνυμία του καταλύματος όπου έγινε η κράτηση ενώ ο κατάλογος με τα τουριστικά καταλύματα που έχουν συμβληθεί φέτος με τον ΟΓΑ έχει αναρτηθεί από την 1η Αυγούστου 2017 στην ιστοσελίδα του Οργανισμού με τον κατάλογο των ιαματικών πηγών να αναμένεται να αναρτηθεί την Δευτέρα 7/8.

Τα προγράμματα που υλοποιούνται είναι:

1) Κοινωνικός Τουρισμός για 55.000 δικαιούχους από 1/8/2017 ως 8/5/2018.

2) Ιαματικός Τουρισμός για 4.000 συνταξιούχους από 1/8/2017 ως 8/5/2018.

3) Τετραήμερες εκδρομές για 12.500 δικαιούχους από 1/8/2017 ως 8/5/2018 (οι κληρωθέντες επιλέγουν τουριστικό γραφείο από τον κατάλογο που αναρτάται αύριο στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ).

4) Δωρεάν βιβλία για 175.000 δικαιούχους από 1/9/2017 ως 8/5/2018 (από 1/9/2017 και εντεύθεν οι κληρωθέντες δεν παραλαμβάνουν δελτία αλλά απευθύνονται στα συμβεβλημένα με τον ΛΑΕ/ΟΓΑ βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους. Η κλήρωση για τους δικαιούχους επίκειται).

5) Δωρεάν εισιτήρια θεάτρου για 66.000 από 1/8/2017 έως 31/5/2018.