Η Δημοκρατία δεν χαρίζεται, δηλώνει η χήρα του Σπύρου Μουστακλή

«Από το ΕΑΤ - ΕΣΑ δεν πέρασε μόνο ο Σπύρος Μουστακλής, αλλά οι περισσότεροι που έκαναν αντίσταση»


ΕΛΛΑΔΑ
18:57
24/07/2017
Η Δημοκρατία δεν χαρίζεται, δηλώνει η χήρα του Σπύρου Μουστακλή
18
loading

«Δεν χαρίζεται η Δημοκρατία, χρειάζεται αγώνες» τόνισε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Χριστίνα Μουστακλή, χήρα τού αγρίως βασανισθέντος από τη δικτατορία δημοκρατικού αξιωματικού του ελληνικού στρατού, Σπύρου Μουστακλή, η οποία παραβρέθηκε στη σημερινή εκδήλωση στον μνημειακό-ιστορικό χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ», στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του αντιδικτατορικού αγωνιστή, με την ευκαιρία της 43ης Επετείου Αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

«Από το ΕΑΤ - ΕΣΑ δεν πέρασε μόνο ο Σπύρος Μουστακλής, πέρασαν όλοι, οι περισσότεροι, που έκαναν αντίσταση κατά της δικτατορίας και βασανίστηκαν. Ο Σπύρος Μουστακλής, δυστυχώς, περισσότερο απ' όλους, του στοίχισε …μπήκε εκεί άνθρωπος και βγήκε φυτό…» είπε η κ. Μουστακλή.

Ο Σπύρος Μουστακλής υπέστη άγρια βασανιστήρια από το καθεστώς της δικτατορίας στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, πληρώνοντας βαρύτατο προσωπικό τίμημα για τις δημοκρατικές του πεποιθήσεις. Κατά τη σημερινή του επίσκεψη στον χώρο μνήμης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του και ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών της επταετίας, Κώστα Μανταίο, στον χώρο του πρώην στρατοπέδου «ΕΑΤ-ΕΣΑ» και στα κελιά, όπου βασανίστηκαν οι Σπύρος Μουστακλής και Αλέκος Παναγούλης.

«Αμέσως μετά την επιβολή της δικτατορίας ο Σπύρος Μουστακλής μπήκε στην αντίσταση, μαζί με πολλούς άλλους αντιστασιακούς κυρίως και με στρατιωτικούς συναδέλφους του, αλλά και με άλλους αντιστασιακούς, πολίτες, γιατί η δικτατορία ξέρετε και στρατιωτικούς αποστράτευσε και απέταξε, αλλά και πολλούς υπαλλήλους» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» η Χριστίνα Μουστακλή και πρόσθεσε:

«Ο Σπύρος Μουστακλής είχε μια ιστορία, ήταν πατριώτης και όλα τα αισθήματά του αυτά για τη Δημοκρατία, για την ελευθερία, για τον πατριωτισμό αποδείχθηκαν με τον τρόπο ζωής του. Είδατε ότι είχε συμμετοχή σε όλες τις κρίσιμες εποχές, από πολύ μικρός μέχρι και την τελευταία στιγμή, ήταν παρών. Για τη Δημοκρατία και την ελευθερία και τα δικαιώματα του ανθρώπου».

Μιλώντας για την προσωπικότητα του Σπύρου Μουστακλή, η χήρα του εστίασε σε εκείνα τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του, που τον έκαναν πρωταρχικό στόχο της δικτατορίας. Κυρίως στο ότι ήταν ανυποχώρητος ως προς τις αρχές του.

«Δεν μπορούσε κανείς να τον σταματήσει, δεν φοβόταν τίποτε, ήταν γενναίος, μπροστά στα αισθήματα που τον διέπνεαν για τη Δημοκρατία και την ελευθερία. Κανένα εμπόδιο δε μπορούσε να του σταθεί εκεί» είπε η κ. Μουστακλή και συνέχισε: «Μόλις γύριζε από την εξορία συνέχιζε τον αγώνα και επειδή το είχαν αντιληφθεί και τον παρακολουθούσαν, του είχανε παραγγείλει: «Ξέρουμε πως όποια πέτρα και εάν σηκώσουμε είσαι από κάτω. Αλίμονο, όταν θα ξαναέρθεις εδώ, δηλαδή, στο ΕΑΤ-ΕΣΑ, θα σε βγάλουν από εδώ, τέσσερεις. Το είπαν και το κάνανε».

Η κ. Μουστακλή ανέφερε κι έναν ακόμη λόγο για τον οποίο ο σύζυγός της βασανίστηκε τόσο σκληρά από τη χούντα. Ήταν μια «πρόκληση» για το στρατιωτικό καθεστώς, γιατί σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους του που δεν πολέμησαν ποτέ, ο ίδιος ήταν ένας ήρωας, ένας βετεράνος. Ήταν μια ζωντανή ιστορία αντίστασης στον εχθρό, στον κατακτητή, είχε πολεμήσει, είχε συμμετοχή σε εθνικούς αγώνες, σε ηρωικές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Σε ερώτηση, τι θα πρέπει να θυμόμαστε από τον Σπύρο Μουστακλή, η κ. Μουστακλή απάντησε ότι πρέπει ο καθένας μας να γνωρίζει την ιστορία και ότι «η Δημοκρατία δεν χαρίζεται», χρειάζεται αγώνες.

«Θα έπρεπε να διαβάσουμε την ιστορία όλοι μας και ο καθένας να κρίνει. Αλλά να διαβάσει όμως την ιστορία και να είναι προετοιμασμένος. Έχει σημασία αυτό. Να ξέρει, να μην είναι άσχετος και αναλόγως ας κρίνει. Πάντως, η Δημοκρατία χρειάζεται αγώνες. Δε χαρίζεται» είπε η κ.Μουστακλή και συνέχισε: «Κι αυτή τη Δημοκρατία που γιορτάζουμε σήμερα, την αποκατάσταση της Δημοκρατίας την οποία γιορτάζουμε, αυτή η Δημοκρατία έγινε με το να προδοθεί η Κύπρος, να αιματοχυθεί, να έχουμε αγνοούμενους, καταλάβατε; Και όλοι αυτοί οι αγώνες, ας αναλογιστούμε, όλοι αυτοί οι αγώνες που έκαναν όλοι για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας -πρέπει να τους θυμόμαστε- τι θα έλεγαν και οι ίδιοι, βλέποντας δυστυχώς πως είμαστε σήμερα» συνέχισε η κ. Μουστακλή.

Ο Σπύρος Μουστακλής αποτέλεσε κορυφαίο σύμβολο αντίστασης κατά της χούντας. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, συνελήφθη και φυλακίστηκε, εξορίστηκε, βασανίστηκε άγρια και σε ασφάλεια και ΕΑΤ - ΕΣΑ, συνεχώς επί σαράντα επτά μέρες, όπου μάλιστα υπέστη το μοιραίο χτύπημα στην καρωτίδα, που του προξένησε βαρύ εγκεφαλικό και παρέλυσε όλη τη δεξιά πλευρά του σώματός του. Αλλά και αυτό το πλήγμα, ο Μουστακλής κατάφερε σε ένα βαθμό, σταδιακά, με τη δύναμη της προσωπικότητας και της αδάμαστης θέλησης του, να το υπερβεί, να κινηθεί και πάλι, να ξαναπερπατήσει, δεν μπόρεσε ωστόσο ποτέ να ξαναμιλήσει.

«Ο Σπύρος Μουστακλής -η προτομή του- είναι εκεί αντιπροσωπεύοντας όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία» είπε η Χριστίνα Μουστακλή. Αναφερόμενη στην σημερινή κατάθεση στεφάνου στον χώρο της εκδήλωσης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, η κ. Μουστακλή, είπε: «Από τότε που έγινε Πρόεδρος (της Δημοκρατίας) έρχεται κάθε χρόνο το πρωί και καταθέτει στεφάνι, στο χώρο αυτό. Ο χώρος αυτός πριν από πενήντα χρόνια ήταν το ΕΑΤ - ΕΣΑ και ήταν ένας κρανίου τόπος, κολαστήριο και τώρα στη θέση του είναι ένα πάρκο ελευθερίας, παίζουν παιδιά, υπάρχει μουσείο...».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

18
σχόλια
 1. avatar άσπρος μπέμπαντας

  Οι δήθεν πατριώτες που ρήμαξαν ην Ελλάδα... Δεν υπάρχει Έλληνας της διανόησης εκείνης της εποχής που να μην πέρασε βασανιστήρια και εξορία!!! Άκαπνοι συνταγματάρχες που λιγόστεψαν την Ελλάδα και ότι την εκφράζει, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!! Λέξεις που τα αποβράσματα που νοσταλγούν το φασισμό δεν κατανοούν λόγω υπανάπτυκτου εγκεφάλου...

 2. avatar Θυμόμαστε

  μεν τη δεξιά χούντα, αλλά δυστυχώς δεν μάθαμε και τώρα μας κατσικώθηκε η αριστερή.

 3. avatar olymbitis

  Δεν χαρίζεται η Δημοκρατία. Υφαρπάζεται, σιγά-σιγά και συστηματικά, από τους αυτοαποκαλούμενους ομοϊδεάτες του αγωνιστή Μουστακλή.

  1. avatar j.kyp

   Ως τωρα ο παπαδοπουλος την εχει υφαρπαξει κ οχι σιγα σιγα. Σε μια νυχτα τον εβαλε ''σε κλινην τον ασθενην''

 4. avatar j.kyp

  Δεν ειναι ειδηση για εδω αυτη. Εδω ειναι το βασιλειο του Καιαδα (εγερθουτου). Εχει κατι ελληναρες εδω που θα θελαν να μας κανουν ολους σαν τον Μουστακλη, αν κ οι πιο πολλοι σαν αγραμματοι κ ανιστορητοι που ειναι, σιγουρα, σημερα διαβαζουν πρωτη φορα την ιστορια του. Κ σιγουρα καποιος απο αυτους τους αγραμματους θα προσπαθησει να φανει εγγραματος επειδη, στο ανιστορητο κειμενακι του, θα βαλει τονους ενω εγω οχι. Αυτου του ειδους οι νοσταλγοι συνηθιζουν να αποπρασανατολιζουν πουλωντας ελλαδαρα κ ας μην εχουν ιδεα για τον Θαλη, τον Ηροδοτο, τον Ησιοδο, τον Ευριπιδη. Ποιος ηταν φιλοσοφος, ποιητης, ποιος ιστορικος. Τον Κανινγκ δεν τον ξερουν ουτε απο την πλατεια που πηρε το όνομά (2 τονοι) του. Τι λεει η Συμβαση του Λονδινου, τι η Συνθηκη των Σεβρων κ παει λεγοντας... Ελλαδαρα μονο, χωρις καμια, ομως, σχεση με το πνευμα του ελληνισμου. ΕΓΕΡΘΟΥΤΟΥ, που λεει κ ο καθυστερημενος Καιαδας.

  1. avatar ΕΒΡΑΙΟΔΟΥΛΟΣ

   Για πες μας τρισμέγιστε δημοκράτη, που μένεις, τι δουλειά κάνεις και πόσο βολεμένο [...] είσαι για να μας το παίζεις δημοκράτης και να μας κουνάς το δάχτυλο ; Αν γίνουν αναταραχές στην Αθήνα, τρέξε να κρυφτείς.

   1. avatar olymbitis

    Ώπα ρε τιμωρέ....κοιτάξου στο καθρέφτη και πες μας τι ζώο είσαι.

    1. avatar j.kyp

     Ωπα λεμε οταν χορευουμε

   2. avatar Αλφαβητίξ

    Να κρυφτεί γιατί; Θα του την πέσετε; Στην συνήθη αναλογία που εμφανίζεστε, να υποθέσω; Δέκα με κράνη και ρόπαλα εναντίον ενός και άοπλου;
    (Τέτοιες ημέρες που θυμόμαστε το προδοτικό πραξικόπημα και την απώλεια της Κύπρου, καλύτερα να παραμένετε κρυμμένοι εκεί που σας τοποθέτησε η Ιστορία...)

   3. avatar j.kyp

    Ακου αναταραχες

   4. avatar j.kyp

    Ναι ενω εσυ στην πρωτη γραμμη θα σαι. Ειμαστε ησυχοι. Τουρκοι ελατε εχουμε τον εβραιοδουλο.Τα καλοπαιδα της χρυσης αυγης 50 σε 1 πατε. Για τετοιο θαρρος μιλαμε. ΣΠΑΡΤΙΑΤΙΚΟ!

    1. avatar ΕΒΡΑΙΟΔΟΥΛΕ ΣΟΥ ΛΕΩ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ

     Πως δεν είμαι καν γραμμένος εκεί για να σου κάνω τη χάρη. Είμαι ανένταχτος και έτσι θα παραμείνω.

 5. avatar ΕΛΛΑΔΑ/ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

  Το εχεις παρακανει κυρια μου με τις δηλωσεις μονον και μονον να σε γραφουν τα ΜΜΕ
  Μηπως θελεις ο Τσιπρας να σε βαλει σε καμια θεσι και ετσι να σταματησεις της
  ιστορικες αφηγησεις
  Ολοι γινανε ΗΡΩΕΣ μολις επεσε η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ και με μια γρατσουνια
  αρχισαν να γραφουν βιβλια μπας και τα οικονομησουν.
  Αλλοι οπως ο ΠΑΤΗΡ του ΑΛΕΞΗ θυσαυρισε με την χουντα και εσυ τον επαινεις
  Τελειωσε καμια φορα με δημοκρατικες σου ιδεες.

  1. avatar j.kyp

   Απο τη μια η χουντα ηταν δημοκρατικη για σενα κ φανταζομαι γι αυτο την αποδεχεσαι. Απο την αλλη οι δημοκρατικες ιδεες, οπως λες, σε ενοχλουν. Εχεις μπερδευτει μεχρι που καηκες κ θα καψεις κ οποιον αλλον βρεθει μπροστα σου. Να σου πω οτι στη δημοκρατια, οι πολιτες ψηφιζουν...

  2. avatar j.kyp

   Σε εσενα δεν εχω τιποτα να πω. Τα πες μονος σου

 6. avatar Χιλιοειπωμένο το παραμυθάκι σας…

  Χιλιοειπωμένο το παραμυθάκι σας...το βαρέθηκαν ακόμα και τα νήπια !
  Ο Μουστακλής απετάχθει πριν την 21η Απριλίου για ΠΟΙΝΙΚΟ ΑΔΙΚΗΜΑ !!!!!!
  Κατά τις ανακρίσεις στο ΕΑΤ-ΕΣΑ υπέστει ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ και διεκομίσθει αμέσως στο 401 ΓΣΝΑ...Εντολή Γεωργίου Παπαδόπουλου ήταν να γίνει,εάν κρινόταν απαραίτητο, και διακομιδή του στο εξωτερικό !!!

  1. avatar j.kyp

   Για πες το ποινικο αδικημα. Θα χει πλακα να τ ακουσουμε. Μην πετας οτι ακους απο αλλους,ετσι, κι οποιον παρει. Αυτα τα στο μπασκετ τα λεμε τουβλα.

  2. avatar j.kyp

   Ναι εγκεφαλικο ο ενας, ο αλλος επεσε κατα λαθος κ παει λεγοντας... Ο Μαλλιος κ η παρεα του, παναγιτσες, ουτε μια τριχα δε θα τους πειραζαν. Aν μετα το 2000 δερναν ακομη κ οι ζαρντινιερες, φαντασου τι κανανε τοτε που δε φοβουνταν κανεναν...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει