Σε έξαρση για μία τριετία μέδουσες και τσούχτρες στις θάλασσες

Τι να κάνετε αν δεχθείτε το τσίμπημα


ΕΛΛΑΔΑ
7:36
20/07/2017
Σε έξαρση για μία τριετία μέδουσες και τσούχτρες στις θάλασσες
12
loading

Το πέρασμα της μέδουσας από τον Κορινθιακό και τον Πατραϊκό δεν αποδείχθηκε παροδικό αλλά όπως όλα δείχνουν προσέλαβε ημιμόνιμα χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος»  Περιφέρεια Δ. Ελλάδας πήρε στα χέρια της έκθεση της υπηρεσίας Αλιείας και ετοιμάζει παρέμβαση προς το υπουργείο, καθώς οι αποφάσεις υπερβαίνουν τα όρια ευθύνης της.

H Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, μαζί με τους δήμους της περιοχής, αιφνιδιάστηκε από τη μεγάλη διάσταση που έχει λάβει το θέμα με τις μέδουσες ενώ -ακόμη και σήμερα- παρά τις προσπάθειες που γίνονται, δεν έχει εντοπιστεί τρόπος άμεσης αντιμετώπισης του προβλήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, σε Περιφεριακό Επίπεδο, η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Δυτικής Ελλάδος, απορρίπτει τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος εκτιμώντας ότι «δεν θα φέρει αποτέλεσμα, καθώς δεν έχουν σαφώς προσδιοριστεί τα αίτια του προβλήματος» όπως αναφέρεται σε εμπιστευτικό σημείωμα της υπηρεσίας.

«Ακόμα και να σταματήσει κάθε είδους αλιευτική δραστηριότητα στον Κορινθιακό Κόλπο, οι μέδουσες θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν και θα κάνουν τον κύκλο τους. Με ένα τέτοιο μέτρο θα πληγεί επιπλέον η τοπική αλιευτική κοινότητα, ενώ άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες με μεγάλη επίδραση στην ισορροπία του οικοσυστήματος θα συνεχίζονται όπως πριν» αναφέρεται στο σημείωμα όπου τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη για την πλήρη κατανόηση των περιβαλλοντικών παραμέτρων του προβλήματος.

Υπομονή και προσοχή στην κολύμβηση, συστήνει ο τομεάρχης Βιολογίας του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, ερευνητής Επαμεινώνδας Χρήστου, σε σχέση με την έξαρση της εμφάνισης μεδουσών στις παραλίες του Πατραϊκού και Κορινθιακού Κόλπου.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστου, οι μέδουσες είναι θαλάσσιοι οργανισμοί που κατά περιόδους 10 - 15 χρόνων εμφανίζουν εξάρσεις, οι οποίες αποδίδονται κυρίως σε κλιματικούς κύκλους και λιγότερο σε αιτίες που αφορούν την υπεραλίευση. Μάλιστα, πρόκειται για εξάρσεις εμφανίσεων και όχι κατ΄ανάγκη του συνολικού πληθυσμού των μεδουσών.

Οσον αφορά το φαινόμενο του Κορινθιακού, ο κ. Χρήστου τόνισε ότι ο κόλπος ενδέχεται να φιλοξενεί έναν τοπικό πληθυσμό μεδουσών, ο οποίος κατοικεί σε μεγάλα βάθη κάτω από τα 500 μέτρα. Είναι γνωστό ότι στον Κορινθιακό υπάρχουν βάθη που ξεπερνούν τα 900 μέτρα.

Κάποιες φορές όμως, λόγω της μετακίνησης θαλάσσιων μαζών που προκαλούνται από κλιματικούς παράγοντες, αυτοί οι πληθυσμοί μεδουσών φτάνουν στην επιφάνεια και με τα ρεύματα που μπορεί να επικρατούν την εποχή αυτή, τους παρασύρουν και τους εγκλωβίζουν στις ακτές.

Σε έξαρση για 2-3 χρόνια

Κάτι παρόμοιο φαίνεται ότι έχει γίνει και στην περίπτωση του Κορινθιακού και Πατραϊκού Κόλπου, εκτίμησε ο κ. Χρήστου τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή είναι η πιο πιθανή εξήγηση. Μάλιστα, δήλωσε ότι οι πρώτες αναφορές για αύξηση της συχνότητας εμφάνισης μεδουσών στην περιοχή είχαν αρχίσει από πέρυσι και όπως τόνισε, αυτά τα φαινόμενα έχουν διάρκεια 2-3 χρόνια. Οπότε δεν είναι απίθανο να δούμε παρόμοιες εικόνες, αλλά με μικρότερη ένταση και του χρόνου το καλοκαίρι.

Οσον αφορά τη συμπεριφορά των λουομένων, ο κ. Χρήστου ήταν σαφής: «Ο κόσμος να περιμένει και να προσέχει», επειδή η Pelagia noctiluca, είδος που αυτή τη στιγμή είναι σε έξαρση στην περιοχή, προξενεί οδυνηρά «τσιμπήματα». Η μέδουσα αυτή διαθέτει νημάτια μήκους μέχρι και 2 μέτρων που μέσα στο νερό δεν διακρίνονται. Ως εκ τούτου, οι κολυμβητές θα πρέπει να κρατάνε απόσταση από τις τσούχτρες για να μην υποστούν τις οδυνηρές συνέπειες μιας στενής επαφής.

Τι να κάνετε αν σας τσιμπήσει τσούχτρα

Μην πλησιάσετε τα κολυμβητικά νερά της περιοχής χωρίς να έχετε μαζί σας μία κορτιζονούχα αλοιφή για τσιμπήματα συμβουλεύει η καθηγήτρια και διευθύντρια της Δερματολογικής Κλινικής του ΠΓΝΠ Σοφία Γεωργίου. Οι τσούχτρες καραδοκούν αλλά και οι κολυμβητές πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά και να ελέγχουν τι κινείται γύρω τους.

«Σε καμία περίπτωση οι πολίτες δεν θα πρέπει να κολυμπούν αμέριμνοι. Από τη στιγμή δε που θα αισθανθούν ότι κάτι τους τσίμπησε, να μην το αφήσουν έτσι» αναφέρει η κ. Γεωργίου και εξηγεί: «Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί το τσίμπημα της μέδουσας ή της τσούχτρας να προκαλέσει και γενικευμένη αλλεργική αντίδραση. Αυτό βέβαια δεν είναι πολύ συχνό, αλλά κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πώς αντιδρά ο οργανισμός του και εάν είναι αλλεργικός ή όχι μέχρι να του συμβεί. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθεί την περιοχή που σημειώθηκε η βλάβη».

Η καθηγήτρια δερματολογίας συμβουλεύει ότι αμέσως μετά το τσίμπημα οι πρώτες κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος είναι αφενός να απομακρύνει από το δέρμα του τυχόν κολλημένα πλοκάμια και όχι με γυμνά χέρια. Στη συνέχεια να ξεπλύνει την περιοχή με θαλασσινό νερό. «Σε ορισμένους που τα συμπτώματα είναι ήπια το τρίψιμο με βρεγμένη άμμο και θαλασσινό νερό μπορεί να ελαττώσει τα συμπτώματα. Αυτό, όμως, δεν αρκεί θα πρέπει στη συνέχεια η περιοχή της βλάβης να επαλειφθεί με αλοιφή κορτιζόνης και μάλιστα επαναλαμβανόμενες φορές. Πρέπει όσοι πηγαίνουν στη θάλασσα να έχουν μαζί τους μία αλοιφή κορτιζόνης για τσιμπήματα».

Η περιπέτεια, όμως, δεν τελειώνει εκεί καθώς η κ. Γεωργίου υπογραμμίζει ότι «μπορεί το τσίμπημα να κάνει και καθυστερημένη αντίδραση. Στο σημείο του τσιμπήματος μπορεί να δημιουργηθεί μέχρι και μελάχρωση. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει η περιοχή να παρακολουθείται για μερικές ημέρες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

12
σχόλια
 1. avatar ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ

  ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΕΣ ΓΑΖΩΝΟΥΝ ΟΛΟΝ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ 15-20 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΚΤΗ, ΤΑ ΓΡΙ-ΓΡΙ ΜΕ ΤΑ ΡΟΜΠΟΤΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ \"ΑΛΩΝΙΖΟΥΝ\" ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΟΠΟΤΕ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΩΝ......ΤΟΤΕ ΤΑ ΛΟΥΖΟΜΑΣΤΕ, ΛΟΥΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΗ.......!!!! ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΤΙ.??? ΜΑ ΒΕΒΑΙΑ.....!!! ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ ΚΑΙ ΕΥΧΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΕΙΣ ΤΟ ΕΠΑΝΙΔΕΙΝ.

 2. avatar ΜΑΣ ΚΟΡΟΙΔΕΥΟΥΝ ΟΛΟΙ

  Απαγωρευση γενικη για τρια χρονια στον κορινθειακο κολπο για να φυγουν οι τσουχτρες

 3. avatar Κανενας

  Σταματήστε τις μηχανοτρατες και τα γριγρι πριν να ειναι αργα

 4. avatar SPINDOCTOR

  Τις Τσούχτρες και τις Μέδουσες καθώς και τις Σαλιάρες, δεν τις τρώνε τα Ψάρια.....Γιά τα Δελφίνια και τις Καρέτα - Καρέτα είναι έδεσμα καλό.....αλλά δυστυχώς οι πληθυσμοί των εν λόγω έχουν μειωθεί κατά πολύ στον Κορινθιακό και για αυτό δεν φταίνε μόνο οι Τράτες και τα Γρι-γρι....φταίνε και οι \"μικροί\" επαγγελματίες ψαράδες που τους χαλάνε τα δίχτυα και τα σκοτώνουν με την πρώτη ευκαιρία. Ειδικότερα, πολλά δελφίνια σκοτώνονται από αλιευτικά με δίχτυα, ειδικά όσα χρησιμοποιούν αφρόδιχτα. τον Κορινθιακό παρατηρούνται δύο παγκοσμίως μοναδικά φαινόμενα σε σχέση με τα είδη δελφινιών που διαβιούν σε αυτόν:
  Ο Κορινθιακός είναι πιθανότατα η μοναδική περιοχή στον κόσμο, όπου ένας πληθυσμός ζωνοδέλφινων ζει σε κλειστό κόλπο, απομονωμένος από άλλες πελαγικές περιοχές. Τα νερά του Κορινθιακού κόλπου φτάνουν μέχρι τα 930 μέτρα βάθος, με αποτέλεσμα τα ζωνοδέλφινα να είναι άφθονα χάρη στα μεγάλα και απότομα βάθη που δημιουργούν ένα κλειστό πελαγικό οικοσύστημα.
  Στον Κορινθιακό συναντά κανείς τα ζωνοδέλφινα, αποκλειστικά σε μεικτές ομάδες με τα σταχτοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια..Στον Κορινθιακό κόλπο, συμβαίνει ένα παγκοσμίως μοναδικό φαινόμενο, αφού κοινά δελφίνια, ζωνοδέλφινα και σταχτοδέλφινα ζουν μόνιμα σε μεικτές κοινωνίες, κάτι που δεν συμβαίνει πουθενά αλλού στον κόσμο.....

 5. avatar Fallpunk

  Τσουχτρες υπήρχαν κοπάδια Ψαθοπυργο και Αραχωβιτικα Αχαΐας και το χειμώνα.. Αν μπαίνεις μόνο τον Αύγουστο στη θάλασσα υπάρχουν μόνο τότε..

 6. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

  Παρομοιώσεις για να καταλάβετε καλύτερα πως συμπεριφέρεται σεξουαλικά ένας άντρας ανάλογα με την ηλικία του .

  Από τα 10 έως Τα 15 είναι σαν την μαϊμού: Ζει παίζοντας με τη μπανάνα.

  Από τα 16 έως τα 20 είναι σαν την καμηλοπάρδαλη: Τρώει … όλα τα λουλουδάκια.

  Από τα 21 έως τα 30 είναι σαν το γύπα: Τρώει ότι εμφανίζεται!

  Από τα 31 έως τα 40 είναι σαν το αετό: Διαλέγει τι θα φάει.

  Από τα 41 έως τα 50 είναι σαν τον παπαγάλο: Πιο πολύ μιλάει παρά τρώει…

  Από τα 51 έως τα 60 είναι σαν το λύκο: Κυνηγάει την κοκκινοσκουφίτσα αλλά τρώει τη γιαγιά .

  Από τα 61 έως τα 70 είναι σαν το τζιτζίκι: Όλο τραγουδάει και δεν τρώει .

  Από τα 71 έως τα 80 είναι σαν τον κόνδορα: Πόνος από δω, πόνος από κει . . .

  Από τα 81 και έπειτα είναι σαν το περιστέρι: Μόνο κουτσουλάει …

 7. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

  Μετά από πολύχρονη έρευνα βγήκαν τα εξής αποτελέσματα στη ερώτηση γιατί μερικοί άντρες προτιμούν σκύλο αντί για σύζυγο

  Οσο πιό πολύ αργήσεις να γυρίσεις σπίτι, τόσο πιο ενθουσιασμένος είναι ο σκύλος όταν σε βλέπει.

  Τα σκυλιά δεν παρεξηγιούνται αν τα φωνάξεις με το όνομα άλλου σκύλου.

  Στα σκυλιά αρέσει να αφήνεις πεταμένα πράγματα στο πάτωμα.

  Οι γονείς του σκύλου δεν έρχονται ποτέ επίσκεψη.

  Τα σκυλιά συμφωνούν ότι για να τα κάνεις να καταλάβουν τι λές πρέπει να τους υψώσεις την φωνή.

  Δεν χρειάζεται ποτέ να περιμένεις τον σκύλο σου να ετοιμαστεί, για να βγεις έξω. Είναι έτοιμος 24 ώρες το 24ωρο.

  Τα σκυλιά νομίζουν ότι έχει πλάκα όταν είσαι μεθυσμένος.

  Στα σκυλιά αρέσει το κυνήγι και το ψάρεμα.

  Ο σκύλος δεν πρόκειται ποτέ να σε ξυπνήσει μες στη νύχτα για να σε ρωτήσει, «Αν πέθαινα, θα έπαιρνες άλλο σκύλο;»

  Αν το σκυλί σου γεννήσει, απλά βάζεις μια αγγελία στην εφημερίδα και τα δίνεις.

  Ο σκύλος θα σε αφήσει να του βάλεις κολάρο με καρφιά, χωρίς να σε χαρακτηρίσει ως διεστραμμένο.

  Αν ο σκύλος σου μυρίσει επάνω σου την μυρωδιά άλλου σκύλου, δεν τρελαίνεται. Απλώς του φαίνεται ενδιαφέρον.

  Στα σκυλιά αρέσει να κάνουν βόλτες στην καρότσα του φορτηγού.

  Και το καλύτερο από όλα:

  Αν ο σκύλος σου φύγει, δεν παίρνει τα μισά σου υπάρχοντα.

  Και για να κάνετε την δοκιμή:
  Κλείδωσε στο πορτμπαγκαζ την γυναίκα σου και τον σκύλο σου, για μια ώρα. Άνοιξε και δες ποιος είναι πιο χαρούμενος όταν σε δει.

  1. avatar ΕΠΠ

   κάτσε γτ μας τύφλωσες !! τι σχέση έχουν αυτα π γράφεις με τοις τσούχτρες ?

   1. avatar ΠΑΠΑΣΟΥΖΑΣ

    Για της τσούχτρες της στεριάς γράφω τέκνο μου
    τη να γράψω οτι εισαγούμε ψάρια σε ποσοστό άνω του 65%
    και ότι εδω και 5 χρονία δ΄εν έπρεπε να βγούν τράτες και καί\'κια στη θάλασσα ???
    Αυτό λέω εδώ και 5 χρόνια...................τώρα είσαι.......ΟΚ ΕΠΠ ???

 8. avatar Βοραξ

  Ψυχραιμία σε όλους. Είχε συμβεί και στο Σαρωνικο πριν κάποια χρονια και δυστυχώς δεν διαρκεί μονο ένα χρόνο. Θυμάμαι τότε για 3-4 χρονια κράτησε, εμπαινες ανυποψίαστος και σε τσιμπούσαν παντού.

 9. avatar κοροιδεύουμε τον εαυτό μας

  \"Δεν ξέρουμε γιατί υπάρχει εξαρση του φαινομενου με τις τσούχτρες\",πλάκα κάνετε ασφαλώς και ξέρουμε, στον κορινθιακό δεν έχει μείνει ούτε λέπι απο ψαρι, οι τράτες με την συρτη έχουν εξαφανίσει κάθε ίχνος ζωής, οπότε λόγω έλειψης θηρευτών οι τσούχτρες πολλαπλασιάζονται.
  Η λύση είναι για 2 ή 3 χρόνια καθολική απαγορεψη της αλιείας στον κορινθιακό, ώστε να γεννηθούν ψαρια και να φάνε τις τσούχτρες.

  1. avatar Βασως Παπαδοπουλος

   Σωστος !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει