Τέλος στο προνομιακό επιτόκιο του 6%, με το οποίο μέχρι σήμερα η ΕΡΤ πλήρωνε τους πιστωτές της, βάζει με εισήγησή του ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο οποίος θεωρεί ότι είναι αντισυνταγματική και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου η σχετική διάταξη.

Για το λόγο αυτό, σύμφωνα με τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό, η ΕΡΤ πρέπει να ξεπληρώνει τις οφειλές της με το τρέχον κάθε φορά επιτόκιο της αγοράς.

Στην ίδια τροχιά κινήθηκε και απόφαση του Αρείου Πάγου, που έκρινε πως ούτε για τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ισχύει το προνομιακό επιτόκιο του 6%, όπως ισχύει για το δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά την ΕΡΤ ο εισαγγελέας υπεραμύνθηκε της θέσεώς του επισημαίνοντας ότι έχει μεν σκοπό την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ως ανώνυμη εταιρεία λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας , διαθέτοντας οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, αναπτύσσοντας επιχειρηματική δράση και επομένως δεν δικαιολογείται η χορήγηση σε αυτήν οποιουδήποτε προνομίου.

Επιπλέον, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι λόγοι δημοσίου συμφέροντος δεν επιβάλλουν προνομιακή μεταχείριση του ΟΛΠ και αναγνώριση των προνομίων και των ατελειών του δημοσίου.