Μπορεί να μην περπάτησαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης κι ίσως δεν έγιναν αντιληπτοί από την πλειοψηφία των πολιτών. Ωστόσο, η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε όλους τους πρωθυπουργούς της μεταπολίτευσης, πολλούς ξένους ηγέτες και πλήθος προσωπικοτήτων από το πολιτικό και καλλιτεχνικό στερέωμα και, μάλιστα, σ’ έναν χώρο- σημείο αναφοράς για την πόλη, που, σήμερα, βρίσκεται εν μέσω «φουρτούνας».

Ο λόγος για το ιστορικό ξενοδοχείο Μακεδονία Παλάς, στο οποίο αναμένεται να μπει λουκέτο μετά την αποχώρηση του ομίλου Δασκαλαντωνάκη, ο οποίος είχε αναλάβει τη διαχείρισή του τα τελευταία 15 χρόνια.

Το Μακεδονία Παλλάς κατά καιρούς φιλοξένησε, μεταξύ άλλων, το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και διασημότητες, όπως οι ηθοποιοί Φέι Ντάναγουεϊ, Κόλιν Φάρελ- στη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Αλέξανδρος»- και Κατρίν Ντενέβ, η οποία είχε ταξιδέψει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με αφορμή το 12ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου.

Το Μακεδονία Παλάς, που χτίστηκε το 1970,  επί πρωθυπουργίας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, διαθέτει 284 δωμάτια και σουίτες και πρόκειται για ένα «στολίδι» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η ξενοδοχειακή μονάδα, που την περίοδο των εορτών, τραβά, με τον ιδιαίτερο φωτισμό της, τα βλέμματα όλων των περαστικών ανακαινίστηκε πλήρως και επαναλειτούργησε το Σεπτέμβριο του 1995, ενώ το 2002-2003 πραγματοποιήθηκε νέα ριζική ανακαίνιση.