Συνέντευξη τύπου παραχώρησε απόψε στην Αλεξανδρούπολη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, πρώτο σταθμό του αυτοδιοικητικού ενημερωτικού οδοιπορικού που ξεκινά η Κεντρική Ένωση Δήμων, ενόψει της διαβούλευσης για τις σχεδιαζόμενες από την κυβέρνηση αλλαγές στον «Καλλικράτη» αλλά και τον εκλογικό νόμο στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Αναφορικά με το κατά πόσο υπάρχει κοινό μέτωπο ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, στην προσέγγιση της υπό διαβούλευση μεταρρύθμισης, ο κ. Πατούλης απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης επιβάλλεται κι εμείς επιθυμούμε να έχουμε το μέγιστο βαθμό συνεργασίας. Το έχουμε επιδιώξει με όλους τους τρόπους, το επιδιώκουμε και σήμερα». Σημείωσε πως την Τρίτη, μετά το συμβούλιο της ΕΝΠΕ, αναμένεται μία πιο σαφής απόφαση, συμπληρώνοντας πως μετά από τρεις συναντήσεις των Διοικητικών Συμβουλίων ΕΝΠΕ και ΚΕΔΕ, «στόχος μας είναι να προχωρήσουμε μαζί σ’ οτιδήποτε συναποφασίσουμε».

«Η Αυτοδιοίκηση θα δυναμώσει, αλλά είναι ήδη τόσο ισχυρή ώστε όσοι την προκαλέσουν σπέρνοντας ανέμους θα θερίσουν θύελλες», ανέφερε ο κ. Πατούλης και κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, «να αντιληφθεί την ιστορική ευθύνη αλλά και την ιστορική ευκαιρία που έχει να προσέλθει στο διάλογο μέσα από τις αρχές και τους κανόνες που απαιτεί ο διάλογος».

Στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κάλεσε εκ νέου το υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση να απαντήσει στα ερωτήματα για το κόστος της μεταρρύθμισης, για την πορεία του διαλόγου που έχει ανακοινωθεί με τα συναρμόδια υπουργεία ενόψει της μεταρρύθμισης, για τη διάρκεια της θητείας των δημοτικών αρχών και κυρίως για τον χρόνο παρουσίασης συνολικά των κυβερνητικών θέσεων για τις αλλαγές στον Καλλικράτη.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως «τα οχτώ χρόνια παρακμής που έχει ζήσει η χώρα μας δεν οφείλονται μόνο σε κακές πρακτικές αλλά και στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων στη χώρα όπου θα δίνανε τη δυνατότητα ο τόπος ν’ αποφασίζει για τον τόπο του», κατηγορώντας τη νομοθετική εξουσία πως «αποφασίζει για μας, πρόχειρα τις περισσότερες φορές και χωρίς εμάς».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ το οδοιπορικό ενημέρωσης των αιρετών αλλά και πολιτών για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, μέσω των γενικών συνελεύσεων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας «για να φτάσουμε τελικά στις αρχές Απριλίου όπου σε μία έκτακτη γενική συνέλευση του Α΄ βαθμού αυτοδιοίκησης, θα μεταβούμε άπαντες προς το ΥΠΕΣ και θα ζητήσουμε εδώ και τώρα εξηγήσεις ή τις απόψεις των μεταρρυθμίσεων. Σε καμία περίπτωση η αυτοδιοίκηση πλέον δεν θα ανεχτεί τα μισόλογα, ούτε η Ελλάδα πλέον να οπισθοχωρεί ενώ όλοι αναπτύσσονται στην Ευρώπη».

Σημειώνεται πως τον κ. Πατούλη συνόδευαν οι: Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Πύλου Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης, Β΄ αντιπρόεδρος , δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», δήμαρχος Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ενώ τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Βαγγέλης Λαμπάκης. Στη διάρκεια της Σ.Τ. ο κ. Μπίρμπας διευκρίνισε πως εντός της ΚΕΔΕ δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία σε όλα τα ζητήματα που τέθηκαν και πως υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες που έχουν εκφραστεί στο Δ.Σ. από δύο εκ των τεσσάρων παρατάξεων, σε μία σειρά ζητημάτων. Ωστόσο τόνισε πως «υπάρχει μία ομοφωνία και είναι σαφές ότι για να υπάρξει ανάπτυξη στη χώρα θα πρέπει να υπάρξει οπωσδήποτε αποκέντρωση με δημοκρατία και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτό είναι η συνταγή που υπάρχει στον αναπτυγμένο κόσμο και αυτό οφείλουν οι εκάστοτε κυβερνώντες να το αποτυπώσουν στο θεσμικό πλαίσιο… Είναι σαφές ότι σε διάφορα ζητήματα υπάρχει μία κάθετη διαφοροποίηση από τη δική μας μεριά αλλά μας ενώνει αυτό που λέμε ότι η Αυτοδιοίκηση πρέπει να βρει το θεσμικό της ρόλο στη χώρα».