Τα δέκα καλύτερα μουσεία της χώρας μας ανέδειξε το TripAdvisor σύμφωνα με τις ψήφους των χρηστών του. Το Μουσείο της Ακρόπολης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών κατέκτησαν τις τρεις πρώτες θέσεις, με σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα μουσεία σε ολόκληρη την Ελλάδα να ακολουθούν.

Μουσείο Ακρόπολης

acropolis_1_shutterstock_373198279_edited

Το πιο σύγχρονο μουσείο της Ευρώπης άνοιξε της πύλες του για το κοινό τον Ιούνιο του 2009, εννιά χρόνια αφότου προκηρύχθηκε διεθνής διαγωνισμός, νικητής του οποίου ήταν ο Γαλλοελβετός αρχιτέκτονας Μπερνάρ Τσουμί με τον Μιχάλη Φωτιάδη. Στο Μουσείο της Ακρόπολης φιλοξενούνται ευρήματα από τον ευρύτερο ιερό χώρο της Ακρόπολης αλλά και εύρηματα που επιστράφηκαν στην Ελλάδα από μουσεία και ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού. Το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης καταλαμβάνει μια έκταση 25.000 τ.μ. και διαθέτει εκθεσιακούς χώρους με εμβαδόν 14.000 τ.μ., δέκα φορές μεγαλύτερους από ότι στο παλιό. Οι μόνιμες εκθέσεις καταλαμβάνουν 3 ορόφους και χωρίζονται σε 4 επίπεδα, ενώ στο πέμπτο βρίσκονται επιπρόσθετοι χώροι όπως καφέ, εστιατόρια και πωλητήρια. Μπαίνοντας στο Μουσείο το γυάλινο δάπεδο σας φέρνει σε επαφή με τον αρχαιολογικό χώρο που εντοπίστηκε κατά την ανασκαφή. Στο πρώτο επίπεδο θα θαυμάσετε εκθέματα- ευρήματα των κλιτύων της Ακροπόλεως. Στη δυτική και βόρεια πλευρά του 1ου ορόφου μπορείτε να δείτε από κοντά τα φατνώματα της οροφής και τμήμα ιωνικού κιονόκρανου των Προπυλαίων, τα γλυπτά της ζωφόρου και του θωρακίου του Ναού της Αθηνάς Νίκης, τα γλυπτά των ζωφόρων του Ερέχθειου και βέβαια τις εντυπωσιακές Καρυάτιδες του ίδιου ναού.

Μάθετε περισσότερα για το Μουσείο Ακρόπολης

Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

arxaiologiko heraklion

Στεγασμένο σε ένα κτήριο του 1937-1940 στο κέντρο της πόλης –εξαιρετικό δείγμα του μοντέρνου αρχιτεκτονικού κινήματος στην Ελλάδα– το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου εντοπίζεται στο σημείο όπου επί βενετοκρατίας βρισκόταν η καθολική εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου, η οποία καταστράφηκε το 1856 από σεισμό. Το εν λόγω μουσείο θεωρείται ένα από τα αξιολογότερα ολόκληρης της Ελλάδας, καθώς και από τα σημαντικότερα της Ευρώπης, καθώς στους χώρους του φιλοξενούνται αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις πτυχές της προϊστορίας και ιστορίας της Κρήτης, καλύπτοντας ένα φάσμα 5.500 χρόνων περίπου, από την νεολιθική εποχή μέχρι και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

Ενημερωθείτε για το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

arxaiologiko athens

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα σημαντικότερα παγκοσμίως στο χώρο της αρχαίας Τέχνης, στεγάζεται σε ένα εντυπωσιακό κτήριο 9.500 τ.μ. της οδού Πατησίων και φιλοξενεί περισσότερα από 16.000 εκθέματα. Ανακαλύψτε τους θησαυρούς της αρχαίας ελληνικής τέχνης σε αυτό το μουσείο-κόσμημα που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Εδώ θα έρθετε σε επαφή με μια τεράστια συλλογή σπουδαίων εκθεμάτων, που περιλαμβάνει έργα τέχνης από όλους τους πολιτισμούς που άνθισαν στον ελληνικό χώρο από την Προϊστορική Εποχή ως το τέλος της Ρωμαιοκρατίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών

Μουσείο Εθνικής Ελλάδος Ποδοσφαίρου

mouseio podosfairou

Βρίσκεται σε κεντρικό σημείο της πόλης των Χανίων, επί της Τσουδερών, και πρόκειται για το μοναδικό μουσείο στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα ελάχιστα αντίστοιχα σε επίπεδο εθνικών ομάδων σε όλο τον κόσμο. Στις αίθουσές του θα μάθετε την ιστορία της Εθνικής Ελλάδας ποδοσφαίρου μέσα από αμέτρητα αντικείμενα όπως φανέλες θρύλων του ελληνικού ποδοσφαίρου, ιστορικά παιχνίδια, το αντίγραφο κυπέλλου από την νίκη της Εθνικής Ελλάδος στο Euro 2004, το εισιτήριο του τελικού Ελλάδας- Πορτογαλίας κ.α.

Πληροφορίες

Τσουδερών 40, Χανιά, τηλ. 697 433 1691, www.galanolefkosfaros.gr

Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών- Βεργίνα

vergina

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά και επιβλητικά μουσεία της χώρας μας, με ξεχωριστή ατμόσφαιρα που γυρίζει τον επισκέπτη πολύ πίσω στο χρόνο. Το Μουσείο Βασιλικών Τάφων των Αιγών δημιουργήθηκε το 1993 –πρόκειται για υπόγειο κτήριο που διατηρεί την υγρασία και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου σε σταθερά επίπεδα– με σκοπό να φιλοξενήσει και να προστατέψει τα αρχαία μνημεία και τους βασιλικούς θησαυρούς που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας το 1977 με την ανακάλυψη των βασιλικών τάφων των Αιγών. Από τα πιο σημαντικά εκθέματά του η αναπαράσταση της Μεγάλης Τούμπας (το μνημείο στην ουσία που σημάδευε την θέση των βασιλικών ταφών), ο κατεστραμένος τάφος του 3ου αι. π.Χ., οι τοιχογραφίες με την αρπαγή της Περσεφόνης, η χρυσή λάρνακα –διακοσμημένη με το μακεδονικό αστέρι– που περιλάμβανε τα οστά του βασιλιά Φιλίππου Β’, το στεφάνι της βελανιδιάς που φορούσε ο νεκρός που αποτελείται από 313 φύλλα και 68 βελανίδια, η χρυσή λάρνακα με τα οστά της βασιλικής συζύγου καθώς και οι δύο χρυσελεφάντινες κλίνες.

Πληροφορίες

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα: 10.00- 18.30, Τρίτη- Κυριακή: 08.00- 18.30

Είσοδος: €12/ ολόκληρο, €6/ μειωμένο

Βεργίνα, τηλ. 23310 92347, www.aigai.gr

Δείτε τα υπόλοιπα ελληνικά μουσεία που συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του TripAdvisor στο www.greekguide.com

TAGS