Με το βλέμμα στραμμένο στην οικονομική κρίση και τις επιπτώσεις που έχει στην καθημερινή απονομή της δικαιοσύνης ήταν όλες οι ομιλίες των θεσμικών παραγόντων και των εκπροσώπων των δικαστικών ενώσεων σε εκδήλωση για την 25η επέτειο του εορτασμού του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, που είναι προστάτης της Δικαιοσύνης.

«Διανύουμε την πιο οδυνηρή κρίση του κορυφαίου κοινωνικού, πολιτικού και ιδεολογικού οικοδομήματος της μεταπολίτευσης. Η κρίση είναι οικονομική. Η κρίση είναι πολιτική. Η κρίση είναι κοινωνική. Κυρίως όμως είναι θεσμική και ιδεολογική.

Αμφισβητείται ο νομοθέτης. Αμφισβητείται η δημόσια διοίκηση. Στους βασικούς πυλώνες της. Φθάσαμε στο σημείο να καταλαμβάνονται Υπουργεία και να ακυρώνεται έτσι στην πράξη η βασική δομή και λειτουργία του σύγχρονου κράτους.Αμφισβητείται η Δικαιοσύνη. 

Κάποιοι ενθάρρυναν τη βίαιη ανυπακοή ακόμα και στις αποφάσεις των ανώτατων δικαστηρίων. Κανένας μας δεν μπορεί να αρνηθεί σε οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη το δικαίωμα να ασκεί κριτική στις δικαστικές αποφάσεις. Ακόμα και σε εκείνον που δεν έχει τον επαρκή εξοπλισμό να κατανοήσει το περιεχόμενό τους. 

Η υποδοχή όμως των αποφάσεων, ειδικά από επιστημονικούς φορείς, με άρνηση ή με χυδαίους υπαινιγμούς είναι κάτι που θίγει τις θεμέλιες βάσεις του δημοκρατικού μας πολιτεύματος», τόνισε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαιωάννου θέλοντας να στείλει τα δικά του μηνύματα.

Το πάγιο αίτημα του κάθε Έλληνα πολίτη που θέλει να βρει το δίκιο του, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή ανέδειξε στην δική του ομιλία ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου. «Η ελληνική κοινωνία- είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος δικαστικός λειτουργός – έχει στρέψει την ελπίδα της στη δικαιοσύνη και επιζητεί δικαιοσύνη για όλους και έναντι όλων . Η επιδίωξη αυτή συνδέεται αναπόσπαστα με τα επιτακτικά κοινωνικά αιτήματα για διαφάνεια στη δημόσια ζωή, πάταξη της διαφθοράς και νοηματοδότηση του πολιτικού βίου και των πολιτικών ιδεολογιών».

Στο μεγάλο πρόβλημα της δικαιοσύνης, που δεν είνια άλλο από την καθυστέρηση στην απονομή της, στάθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών Γιώργος Φαλτσέτος.

«Πρέπει να αποσαφηνίσουμε – είπε απευθυνόμενος προς τους συναδέλφους τους – ότι στο όνομα της επιτάχυνσης δεν πρόκειται να δεχθούμε οποιαδήποτε παραβίαση του Συντάγματος , ούτε να απεμπολήσουμε τα δικαιώματα των πολιτών.

Οι δικαστικοί λειτουργοί γνωρίζουν καλά τη δυσχερή θέση της χώρας μας και συνασθάνονται τις αγωνίες και τις δυσκολίες των πολιτών , αφού και οι ίδιοι έχουν υποστεί αναλογικά τις μεγαλύτερες έναντι άλλων κρατικών υπαλλήλων λειτουργιών και δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις του εισοδήματός τους»