Προσφυγή στη δικαιοσύνη ετοιμάζεται να καταθέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (ΔΣΑ) αμφισβητώντας την συνταγματικότητα της έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του ετήσιου τέλους επιτηδεύματος.

Την αρχή έκανε με προσωπική προσφυγή – την πρώτη κατά σειρά – ο δικηγόρος Αθηνών Αγγελος Τσιγκρής,ο ο οποίος στρέφεται κατά της απόφασης του υπουργού Οικονομικών που καθορίζει τη διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα φυσικά πρόσωπα, της έκτακτης εισφοράς σε αντικειμενικές δαπάνες και του τέλους επιτηδεύματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την πλευρά του ο ΔΣΑ καταθέτοντας την προσφυγή του στο Συμβούλιο της Επικρατείας θα υποβάλει και αίτημα να συζητηθεί άμεσα η υπόθεση ενώπιον της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου σύμφωνα με τη διαδικασία της πρότυπης δίκης.

Ο κ. Τσιγκρής υποστηρίζει ότι η βαλλόμενη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), καθώς παραβιάζει τις διατάξεις που καθιερώνουν την φορολογική ισότητα των πολιτών και τη νομιμότητα του φόρου.

Για τη στοιχειοθέτηση της προσφυγής τους μάλιστα επικαλείται παλαιότερες αποφάσεις του ίδιου δικαστηρίου , που θα μπορούσαν να έχουν νομική εφαρμογή και στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Με το τέλος επιτηδεύματος, όπως λέει ο δικηγόρος, επιβάλλεται κεφαλικός φόρος, δεδομένου ότι οι φορολογούμενοι επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες αποτελούν τη βάση επιβολής του φόρου.

Ο προσφεύγων δικηγόρος επισημαίνει ότι οι έκτακτοι φόροι είναι δυσανάλογα μεγάλοι σε σχέση με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών ,οι οποίοι ενδέχεται ακόμα και να στερηθούν την ιδιοκτησία τους προκειμένου να ανταποκριθούν στην πληρωμή των επίμαχων φόρων.