Ενός λεπτού σιγή τήρησε η Βουλή των Ελλήνων τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων θυμάτων της γενοκτονίας του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, σε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας σήμερα το μεσημέρι.

Η 14η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως ημέρα εθνικής μνήμης το 1998, ύστερα από ομόφωνη απόφαση της Εθνικής Αντιπροσωπείας, που αναγνώρισε και ανέδειξε με αυτόν τον τρόπο τη σημασία ενός μείζονος γεγονότος που στιγμάτισε τη νεότερη ιστορία.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, στο χαιρετισμό που απηύθυνε τόνισε ότι «η καθιέρωση της ημέρας αυτής δεν αποσκοπεί μόνο στην έκφραση της οδύνης μας για ένα αποτρόπαιο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Λειτουργεί –όπως επισήμανε– ως αφορμή για περίσκεψη και προβληματισμό για κάθε είδους βαρβαρότητα που έχει ασκηθεί σε βάρος εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο στη λογική των εθνικών εκκαθαρίσεων».

Ο εκτοπισμούς και η σφαγή των Ελληνικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη ξεκίνησαν το 1914 και διήρκησαν ως το 1923.

Το δράμα που βίωσαν όλες οι χριστιανικές ομάδες της Ανατολής, υπήρξε ο επίλογος της επώδυνης διαδικασίας αντικατάστασης της πολυεθνικής μουσουλμανικής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από εθνικά κράτη.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους Έλληνες -όπως και για τις υπόλοιπες χριστιανικές ομάδες- είχε αρχίσει με το πραξικόπημα των Νεότουρκων. Τότε χάθηκε οριστικά το μεγάλο στοίχημα για τη δυνατότητα καθιέρωσης ισοπολιτείας μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, πάνω από 800.000 Έλληνες έχασαν τη ζωή τους.

TAGS