Πρόγραμμα κινητών μονάδων για την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί η ΜΚΟ SolidarityNow σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και με την υποστήριξη της Unicef.

Σκοπός του προγράμματος είναι να παρασχεθούν σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες (με έμφαση στα ασυνόδευτα παιδιά), ολοκληρωμένες υπηρεσίες ενημέρωσης για ζωτικά ζητήματα που τις απασχολούν, καθώς και ψυχοκοινωνική βοήθεια.

Από τον Μάιο του 2016 που ξεκίνησε να λειτουργεί το πρόγραμμα, μέχρι σήμερα, οι ομάδες του SolidarityNow και του ΕΚΚΑ έχουν διαχειριστεί 501 κοινωνικές υποθέσεις, 413 νομικές υποθέσεις και έχουν παράσχει ψυχολογική υποστήριξη σε 147 περιστατικά. Επίσης, περισσότεροι από 200 άνθρωποι που έχρηζαν περαιτέρω βοήθειας παραπέμφθηκαν σε συνεργαζόμενες οργανώσεις (π.χ. “Γιατροί του Κόσμου”, Praksis, κ.α.)

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΚΚΑ από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο του 2016 καταγράφηκαν 1.210 αιτήματα για ασυνόδευτα παιδιά, αύξηση σχεδόν 400% σε σχέση με την αντίστοιχη καταγραφή του 2015, ενώ ο συνολικός αριθμός παρόμοιων υποθέσεων εκτιμάται πως θα αγγίξει τις 10.000 μέχρι το τέλος του έτους.