Την αγανάκτησή τους για τις εργασιακές σχέσεις που έχουν διαμορφωθεί, αλλά και την αβεβαιότητα που βιώνουν, επειδή ακόμη δεν έχει εκδοθεί από τα αρμόδια υπουργεία η απόφαση για την καθαριότητα των σχολείων στην επικείμενη σχολική χρονιά, εκδήλωσαν το πρωί, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, τα μέλη της διοίκησης του Συνδέσμου Προσωπικού Καθαριότητας Β. Ελλάδας και Θεσσαλίας και της διοίκησης Σωματείου καθαριστριών «Ο Ευκλείδης».

«Ξαναβγαίνουμε στους δρόμους, όπως κάναμε το 2015. Τέλος Ιουνίου θα πρέπει να βγει η απόφαση για την καθαριότητα των σχολείων και κανείς δεν μας έχει πει τίποτε. Θέλουμε να ξέρουμε, θέλουμε να προγραμματίσουμε την ζωή μας. Η αμοιβή μας είναι 33,77 ευρώ μικτά το μήνα για κάθε αίθουσα διδασκαλίας, ενώ το σύνολο των αποδοχών μας δεν ξεπερνάει τα 300 ευρώ, ασχέτως ωραρίου και με την υποχρέωση να παραδίνουμε το σχολείο κάθε μέρα καθαρό» δήλωσε η πρόεδρος των συμβασιούχων καθαριστριών, Μαρία Παχούμη.

Από την πλευρά της η πρόεδρος του προσωπικού Καθαριότητας Β. Ελλάδας, Μαρία Κοσμίδου, τόνισε: «Ζητάμε να λυθεί το πρόβλημα των συμβάσεών μας. Ζητάμε και από αυτή την κυβέρνηση να μην μας πετάξει και να μας δώσει την ελπίδα. Ζητάμε μόνιμη και σταθερή εργασία, αξιοπρεπείς μισθούς και κοινωνική ασφάλιση, άμεση έκδοση της απόφασης από τα αρμόδια υπουργεία για την καθαριότητα των σχολείων, να μην περάσει η αυθαίρετη μείωση κατά 10% των αποδοχών μας και να υπάρξει έγκαιρη και άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας».

Για την αναγκαιότητα των καθαριστριών στα σχολεία και το έργο που επιτελούν μίλησε και η αντιπρόεδρος του Σωματείου, Θωμαή Μακρή: «Θέλουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια. Αν δεν είμαστε εμείς, δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Οι μισθοί μας είναι υπερβολικά μικροί, αλλά και αυτούς δεν τους παίρνουμε όταν πρέπει. Από την άλλη, είναι άδικο να βγάλουν τα ένσημά μας από τα βαρέα και ανθυγιεινά. Ας έρθει κάποιος από αυτούς που αποφασίζουν, έστω για μία μέρα να δουν τη δουλειά που κάνουμε κάθε μέρα. Ούτε ν΄ αρρωστήσουμε και να απουσιάσουμε δεν μπορούμε. Αν αρρωστήσουμε, πρέπει να βρούμε οπωσδήποτε αντικαταστάτη».

Η παράσταση διαμαρτυρίας που ήταν προγραμματισμένη να γίνει προς το υπουργείο Μακεδονίας Θράκης δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω μικρής συμμετοχής των καθαριστριών.