Έξαλλοι οι επιχειρηματίες στη Ρόδο με την κυβέρνηση

Διαμαρτύρονται για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος 50% στα αλκοολούχα ποτά


ΕΛΛΑΔΑ
17:12
10/05/2016
Έξαλλοι οι επιχειρηματίες στη Ρόδο με την κυβέρνηση
7
loading

Την χαριστική βολή ετοιμάζεται να δώσει στα Δωδεκάνησα η κυβέρνηση με το δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων που θα καταθέσει τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, με το οποίο αυξάνονται οι περισσότεροι έμμεσοι φόροι που ισχύουν σήμερα.Μεταξύ άλλων το δεύτερο πακέτο φορολογικών μέτρων περιλαμβάνει και την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στην μπύρα και κατάργηση της έκπτωσης 50% στα αλκοολούχα ποτά που ισχύει σήμερα στα Δωδεκάνησα! Μάλιστα το μέτρο αυτό θα ενεργοποιηθεί την 1η Ιουνίου του 2016.

Του ανταποκριτή μας από το dimokratiki.gr στη Ρόδο

Στην «δημοκρατική» μίλησαν άνθρωποι που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο χώρο και περιγράφουν με μελανά χρώματα το τι μέλλει γενέσθαι.

Μ. Παπαδημητρίου – Μagnus Magister: «Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον»
«Αποφασίζουν άλλοι για εμάς, χωρίς εμάς. Βαδίζουμε στο πράσινο μίλι, είμαστε ο ένας πίσω από τον άλλον. Στα πρώτα μίλια θα πέσουν μερικοί, στα επόμενα μίλια θα πέσουν άλλοι, στα επόμενα άλλοι και όταν φτάσει το πράσινοι μίλι στο τέλος του, το οποίο τέλος εμείς δεν βλέπουπε, δεν θα έχει μείνει κανείς. Ποιος μπορεί να πληρώσει τέτοιους φόρους; Πρέπει να έχεις βγάλει το Χάρβαρντ για να καταλάβεις ότι τη στιγμή που δεν έχεις έσοδα ή έχεις σταθερά έσοδα δεν μπορείς να πληρώσεις αυξημένα έξοδα; Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον».
Θ. Μαρίνος “ΜΑΡΙΝΟΣ”,– Κάβα ποτών: «Οδηγούμαστε σε επιχειρηματικό θάνατο»
«Αυτός ο νόμος ισχύει από το 1947. Είναι ντροπή μεγάλη αυτό που προωθεί η κυβέρνηση. Θα ψηφίσουν οι τρεις βουλευτές της Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Καματερός, Σαντορινιός και Γάκης την καταστροφή της Δωδεκανήσου; Αυτό θα είναι θάνατος. Αυτή η διαφορά του 50% στο φόρο στην αιθυλική αλκοόλη ήταν πόλος έλξης για πάρα πολλούς ξένους. Εφευγαν για την πατρίδα τους και έπαιρναν μαζί τους δεκάδες μπουκάλια για να περάσουν τον χειμώνα. Τώρα αν γίνει η εξομοίωση δεν θα υπάρχει κανένας λόγος να αγοράσουν από δω αλκοόλ αφου θα τα πληρώσουν πολύ ακριβότερα απ΄ότι στην πατρίδα τους. Η ζημία για τις 5.000 οικογένειες που ζουν στα Δωδεκάνησα από αυτό, θα είναι τεράστια. Στα μπαράκια, ποιο μαγαζί δεν θα κάνει τουλάχιστον 40% αύξηση στα ποτά που πουλάει; Είναι βέβαιον ότι η τιμή του ποτού θα φτάσει τα 8 και 9 ευρώ. Μέχρι τώρα, λόγω της κρίσης, από το 2011 και μετά, ο περισσότερος κόσμος κατανάλωνε ένα ποτό, δύο μάξιμουμ. Τώρα όταν στην τιμή των 2 θα αγοράζει ένα ποτό, αναλογιστείτε τι θα συμβεί. Πόσο θα μειωθεί η κατανάλωση. Αναλογιστείτε από αυτές τις επιχειρήσεις πόσες οικογένειες εξαρτώνται και θα καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς που θα υποστούμε. Είναι η χαριστική βολή. Αυτοί στην κυβέρνηση σκέφτονται μόνο πώς θα μας κάνουν ζημιά, οδηγούμαστε σε επιχειρηματικό θάνατο όλοι».
Μ. Ζαννής – “M Z MISSIKOS”, Κάβα ποτών: «Ηταν πάντα ο χειρότερός μας εφιάλτης»
«Αυτό ήταν πάντα ο χειρότερός μας εφιάλτης. Ελπίζω να μην πραγματοποιηθεί γιατί το σενάριο είναι εφιαλτικό. Είναι το μόνο κεκτημένο που έχουν κρατήσει τα Δωδεκάνησα. Αν καταργηθεί η έκπτωση του 50% στα αλκοολούχα θα υπάρχουν πάρα πολλές παράπλευρες απώλειες. Δεν είναι μόνο οι εταιρείες οι οποίες εμπορεύονται αυτά τα προϊόντα όπως εμείς, είναι και όλοι οι κλάδοι που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα προϊόντα όπως είναι η εστίαση, όπως είναι τα τουριστικά καταστήματα και βεβαίως τα ξενοδοχεία που λειτουργούν με το σύστημα all inclusive διότι ξαφνικά ανεβαίνει πολύ το κοστολόγιό τους το οποίο δεν το έχουν προβλέψει, αυτό είναι και το μεγαλύτερο θέμα. Σκεφτείτε ότι τα ξενοδοχεία έχουν κλείσει πακέτα και για του χρόνου με τιμές στις οποίες δεν έχει περιληφθεί αυτή η κατάργηση του 50% Βεβαίως θα υπάρξει περιορισμός στη ζήτηση αφού δεν θα έχει κίνητρο ο ξένος να αγοράσει τα ποτά του από εδώ. Σε ένα λίτρο ουίσκι για παράδειγμα, το κόστος θα είναι επιπλέον 5 ευρώ + το ΦΠΑ. Δεν μιλάμε για 15-16 λεπτά όπως επιβλήθηκε στην τιμή του κρασιού, μιλάμε για μια τεράστια επιβάρυνση. Σκεφτείτε μια επιχείρηση που καταναλώνει δεκάδες εκατοντάδες τέτοιες φιάλες τι επιβάρυνση θα έχει και δεν το έχει προϋπολογίσει. Η εξομοίωση αυτή, θα σημάνει απώλεια θέσεων εργασίας και πιθανόν κάποιοι να μην αντέξουν αυτή την μεγάλη επιβάρυνση και να κλείσουν κιόλας. Αν καταργηθεί και το 50%, τότε θα πρέπει να περιμένουμε να έρθουν από την Αθήνα μεγάλες εταιρείες και να πουλάνε τα προϊόντα τους, κάτι που εδώ δεν συνέβαινε μέχρι τώρα διότι δεν τις συνέφερε. Οι τοπικές επιχειρήσεις θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα. Είναι τόσο απότομο αυτό, που πολύ δύσκολα θα προσαρμοστούμε».
Γ. Πάππου- πρόεδρος ΕΒΕΔ: «Ακόμα ένα χτύπημα για τα Δωδεκάνησα»
«Είναι πραγματικά πρωτοφανές, ότι είμαστε η κατ’ εξοχήν νησιωτική χώρα της Ευρώπης η οποία έχει πλέον παντελή έλλειψη νησιωτικής πολιτικής, παντελή έλλειψη νησιωτικής μέριμνας και δεν έχει κανένα αντισταθμιστικό όφελος για τους νησιώτες οι οποίοι συνεχίζουν να δίνουν τον αγώνα της επιβίωσης πραγματικά μόνοι τους με μηδαμινή συμπαράσταση από την πλευρά της κυβέρνησης. Το μέτρο αυτό είναι ένα ακόμα χτύπημα για τα Δωδεκάνησα και ειδικά για τα μικρότερα νησιά συμπεριλαμβανομένων όλων των μέτρων που περιλαμβάνονται στο νέο αυτό μνημόνιο που φέρει την σφραγίδα του ΣΥΖΙΡΑ και των ΑΝΕΛ. Πρόκειται για μέτρα που δεν πρόκειται να οδηγήσουν στην ανάπτυξη αλλά ούτε στην καλυτέρευση της ζωής των κατοίκων της χώρας και ειδικότερα θα επιφέρουν πολύ μεγάλο πλήγμα στους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι μέτρα που αυξάνουν την επιβάρυνση στα νοικοκυριά και σε καμία περίπτωση δεν βοηθάνε να γίνει η απαραίτητη στροφή της χώρας προς την ανάπτυξη. Η υπερφορολόγηση, όσες φορές έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν είτε στη χώρα μας είτε σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου έχει οδηγήσει μόνον σε καταστροφικά αποτελέσματα».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕΔ
Έξι ολόκληρα χρόνια ανηλεούς φορολογικού σφυροκοπήματος και ακόμη οι κυβερνώντες αδυνατούν να αντιληφθούν ότι κάθε νέο φορολογικό μέτρο, βυθίζει την ελληνική οικονομία και την κοινωνία ακόμη πιο βαθειά στο τέλμα.
Τα νησιά της Δωδεκανήσου βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, την κυβέρνηση που θα… έσκιζε τα μνημόνια και θα καταργούσε με ένα νόμο όλους τους μνημονιακούς νόμους. Βρίσκεται στο στόχαστρο ενός πρωθυπουργού που από την Ρόδο , προεκλογικά, έδωσε αφειδώς ψεύτικες υποσχέσεις, για να αντιληφθούμε δυστυχώς πολύ σύντομα, τι σήμαινε στην πραγματικότητα η χαρακτηριστική φράση του «ιδού η Ρόδος».
Μετά την κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, μετά την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση, μέτρα που έπληξαν την καρδιά της τουριστικής ανταγωνιστικότητας, τα νησιά μας δέχονται ένα ακόμη πλήγμα, με την κατάργηση της έκπτωσης του 50% που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά στα Δωδεκάνησα. Το τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας, ένα καθεστώς που σεβάστηκαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν το άγγιξαν παρά τις πιέσεις των δανειστών, παύει να ισχύει από τον προσεχή Ιούνιο.
Η κυβέρνηση, όπως ακριβώς έκανε και με τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, το θυσιάζει ευχαρίστως στον βωμό των νέων μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει και δίνει την χαριστική βολή στις δωδεκανησιακές επιχειρήσεις, που στην διάρκεια της εξαετούς κρίσης, έχουν δεχτεί τα μύρια όσα πλήγματα. Όσες απέμειναν φυσικά…
Η προσπάθεια που κατέβαλε το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου για να αποτρέψει αυτήν την καταστροφική απόφαση, δυστυχώς έπεσε στο κενό, από εκείνους που καθημερινά αποδεικνύουν ότι στα νησιά μας δεν βλέπουν τίποτα άλλο παρά ένα πεδίο συνεχών ληστρικών φοροεπιδρομών, αγνοώντας εσκεμμένα και προκλητικά όλες τις ιδιαιτερότητες που συνεπάγεται η νησιωτικότητα για την επιβίωση των κατοίκων και για την ανάπτυξη κάθε παραγωγικής δραστηριότητας. Αυτής που τόσο βάναυσα πλήττουν με κάθε μετρό και κάθε μέσο που μπορεί κανείς να φανταστεί.
Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι ψεύδονται ασύστολα και ρίχνουν στάχτη στα μάτια των νησιωτών. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της στα Δωδεκάνησα, για να μας χρυσώσουν το πικρό χάπι της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, μας έταζαν αντισταθμιστικά μέτρα που θα βοηθήσουν την ανάπτυξη των νησιών και θα αποσοβήσουν τις απώλειες.
Αντ’ αυτού, επιτίθενται και πάλι εναντίον της Δωδεκανήσου, της αφαιρούν και το τελευταίο μέτρο νησιωτικότητας. Κι αναρωτιόμαστε: υπάρχει τελικά σ’ αυτόν τον τόπο κανένας πατριώτης Δωδεκανήσιος κυβερνητικός βουλευτής;
Έστω και την ύστατη ώρα, το Επιμελητήριο ζητά από την κυβέρνηση να αφαιρέσει από την λίστα των προτάσεών της προς τους δανειστές την κατάργηση της έκπτωσης του 50% που ισχύει για τον φόρο στα αλκοολούχα ποτά. Αν δεν μπορεί να θεσπίσει μέτρα που να βοηθούν τα νησιά μας να ανακάμψουν, τουλάχιστον ας σταματήσει να τα σπρώχνει ακόμη πιο βαθειά στην άβυσσο του παραλογισμού της.

Περισσότερες ειδήσεις για την Ρόδο στο dimokratiki.gr

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Dim Kent

  Αν δεν κάνω λάθος, η Ρόδος ήταν κατακόκκινη στον εκλογικό χάρτη και τις δύο φορές. Οπότε... τι ζητάνε τώρα? Ρε πάτε καλά?

 2. avatar KS02

  Κανένα πρόβλημα. Η Δωδεκάνησος είναι η περιοχή με τα υψηλότερα ποσοστά υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ, για να μην αναφερθούμε και στην φοροδιαφυγή... Καλως ήρθατε στην Ελλάδα

 3. avatar Tassos Kampouridis

  Μπορει να μου εξηγησει κανεις για πιο λογο ηταν ευνοημενα τα Δωδεκανησα; Γιατι οχι και αλλες περιοχες πχ Παργα, Χαλκιδικη για παραδειγμα;

 4. avatar Marianna Skiadopoulou

  Μιλάνε όλοι,μιλάνε και οι Ροδίτες που βγάζουν έναν σκασμό λεφτά.Ηρθε ο καιρός,λεβέντες,να πληρώνετε ό,τι σας αναλογεί,όπως όλοι μας.

  1. avatar AkisG

   Αν δεν είχαμε φέρει εμείς τον τουρισμό, ασπρόμαυρη τηλεόραση θα έβλεπες τώρα. Και αν η Ρόδος είναι ακόμα σχετικά πλούσιο νησί είναι επειδή ο τουρισμός για εμάς είναι βιομηχανία και μάλιστα από τις καλύτερες στον κόσμο. Και τέλος τσέκαρε για λίγο όλα αυτά τα χρόνια πόσα λεφτά έχει πάρει από εμάς το κράτος.

   1. avatar Marianna Skiadopoulou

    Είμαι από το Ρέθυμνο κατοικώ εκεί και ξέρω πολύ καλά τί γίνεται στον κλάδο.Διαφωνείς ότι πρέπει να πληρώνουν όλοι και όχι μόνο τα κορόιδα:Εξ άλλου δεν γίνεται μνημόσυνο με ξένα κόλυβα.Αυτό το ξεχάσαμε για πολλά χρόνια και φτάσαμε μέχρις εδώ.Ωρα να κοιταχτούμε...στον καθρέφτη,αν θέλουμε να πάμε μπροστά σαν κράτος.

    1. avatar AkisG

     Είμαι και εγώ στον τουριστικό τομέα, ξέρω από Κρήτη, έχω δουλέψει εκεί και σέβομαι το νησί. Και τα 2 νησιά κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο επειδή και στις 2 μεριές υπήρχαν και υπάρχουν επιχειρηματίες που πήραν τεράστια ρίσκα και πέτυχαν. Είναι ο τομέας που έχουμε πετύχει και το ειδικό καθεστώς φορολόγησης βοηθάει σε αυτό. Οπως πχ με τις επιδοτήσεις των αγροτών όλα αυτά τα χρόνια ( εδώ γελάμε !!!! ) Εμείς τουλάχιστον τον οικοδομήσαμε τον κλάδο και μας ξέρει όλη η υφήλιος.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει