Ελέγχους σε οχήματα με προορισμό την Ειδομένη πραγματοποιούν από το πρωί αστυνομικοί, οι οποίοι σταματούν ΙΧ και ημιφορτηγά στη γέφυρα του Αξιού.

Ένα περιπολικό είναι σταθμευμένο στη γέφυρα και ακινητοποιεί τα οχήματα, προκειμένου να ελεγχθούν και να γίνει διασταύρωση των στοιχείων από τα έγγραφα των οδηγών και των συνοδηγών. Μάλιστα, πηγές της αστυνομίας ανέφεραν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι υπάρχουν, ήδη, καταγεγραμμένα τα μέλη 13 μεγάλων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον καταυλισμό, αν και στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποιούνται και άλλες πρωτοβουλίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εν τω μεταξύ, ο δυνατός αέρας που φυσάει σήμερα, από το πρωί, έχει «σηκώσει» δεκάδες σκηνές και αυτοσχέδιες κατασκευές και έχει σκίσει πολλές τέντες, αναγκάζοντας τους πρόσφυγες να κάνουν νέες εργασίες «αναστήλωσης» και να προσπαθούν να στερεώσουν καλύτερα τα σπιτικά τους.

Επιδεικνύοντας τη «σοδειά» της χθεσινής ημέρας, έστησαν πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές μία «έκθεση» με τα άδεια δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες που μάζεψαν, κυρίως τα παιδιά που το είδαν ως παιχνίδι, από την επιχείρηση των Αρχών της ΠΓΔΜ, η οποία διήρκεσε περισσότερο από οκτώ ώρες. Η αυτοσχέδια «έκθεση» μεταφέρθηκε και πάνω στο βαγόνι που έσυραν πρόσφυγες και διάφοροι αποκαλούμενοι ως αλληλέγγυοι από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Ειδομένης μέχρι τη διάβαση όπου βρίσκονται κλούβες της αστυνομίας, φράζοντας το σημείο ως την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ.

Πάντως, πρόσφυγες και μέλη ΜΚΟ έκαναν λόγο, σήμερα, για εκτεταμένη χρήση χημικών από τις γειτονικές Αρχές, που είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση αναπνευστικών προβλημάτων, κυρίως σε γυναίκες και παιδιά. «Έγινε πολύ μεγάλη ρίψη χημικών και μέσα στον οργανωμένο καταυλισμό» ανέφερε ο Αχιλλέας Τζέμος από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.