Εναλλακτική μορφή άσκησης των δικηγόρων στην αρχή της σταδιοδρομίας τους προωθεί το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι ασκούμενοι δικηγόροι θα μπορούν από εδώ και στο εξής να πραγματοποιούν μέρος της άσκησης τους για χρονικό διάστημα έως και έξι μηνών στα δικαστήρια αποκτώντας πρακτική εμπειρία.

Μέχρι σήμερα οι νέοι δικηγόροι εξαντλούν την 18μηνη άσκηση στα δικηγορικά γραφεία, στάδιο που είναι υποχρεωτικό για όλους τους νέους δικηγόρους πριν ορκιστούν και περάσουν στην μαχόμενη δικηγορία.

Σύμφωνα με κοινή υπουργική απόφαση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Γ. Πεταλωτή και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών Φιλ. Σαχινίδη, οι ασκούμενοι δικηγόροι θα έχουν τη δυνατότητα στο εξής να κάνουν μέρος της άσκησης τους στις γραμματείες του Πολιτικού ή του Διοικητικού Εφετείου, του
Πρωτοδικείου ή της αντίστοιχης Εισαγγελίας όπου εδρεύει ο Δικηγορικός Σύλλογος στον οποίο είναι εγγεγραμμένοι.

Η απόφαση αυτή φαίνεται ότι έρχεται να ικανοποιήσει ένα από τα χρόνια αιτήματα τ νομικού κόσμου. Και αυτό γιατί, παρέχεται πλέον η δυνατότητα στους ασκούμενους δικηγόρους να εξοικειωθούν στην πράξη και όχι μόνο στη θεωρία με τη λειτουργία της Δικαιοσύνης αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες. Παράλληλα θα συμβάλλουν στην προσπάθεια αποσυμφόρησης του τεράστιου όγκου των υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση το ύψος της αμοιβής των ασκούμενων δικηγόρων στα δικαστήρια, ορίζεται στα 600 ευρώ μηνιαίως, ενώ τα εξάμηνα προγράμματα να ξεκινούν για τους ενδιαφερομένους κάθε 16 Σεπτεμβρίου και 16 Ιανουαρίου.