Αντεγκλήσεις στη συζήτηση για τις χωματερές στην περιφέρεια Πελοποννήσου

Τατούλης: Το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ υλοποιείται κανονικά


ΕΛΛΑΔΑ
0:15
23/03/2016
Αντεγκλήσεις στη συζήτηση για τις χωματερές στην περιφέρεια Πελοποννήσου
loading

Σκληρή κόντρα προκλήθηκε κατά την συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου, χθες βράδυ, μεταξύ της περιφερειακής αρχής και της μείζονος κυρίως αντιπολίτευσης, για την υπόθεση της αποκατάστασης των παλαιών (ΧΑΔΑ) χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων, αλλά και για την φιλοξενία προσφύγων στην Πελοπόννησο.

Αναφορικά με το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Πατσαρίνος, τόνισε ότι το έργο έχει απενταχθεί και θα ολοκληρωθεί με χρήματα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν άλλα έργα στην Περιφέρεια.

Η επικεφαλής της παράταξης «Πελοπόννησος Οικολογική» Δήμητρα Λυμπεροπούλου, δημοσιοποίησε έγγραφο της γενικής γραμματείας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, στο οποίο αναφέρθηκε και ο Νίκος Πατσαρίνος, όπου επισημαίνεται ότι τα έργα της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ που δεν ολοκληρώθηκαν 31/12/2015 θα επιβαρύνουν το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016. Στο ίδιο έγγραφο γίνεται μνεία και για πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για ΧΑΔΑ της Πελοποννήσου ύψους 4 εκατ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2015, ενώ αναμένεται χρηματική ποινή και για το β΄ εξάμηνο του 2015.

Από την άλλη πλευρά, τόσο η αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Ντίνα Νικολάκου, όσο και ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, τόνισαν ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ υλοποιείται κανονικά, ενώ δεν έλειψαν οι διακοπές, οι αντεγκλήσεις και απρεπείς χαρακτηρισμοί.

Ο Πέτρος Τατούλης ανέφερε ότι η αποκατάσταση των ΧΑΔΑ υλοποιείται εξ ολοκλήρου από την περιφέρεια, η οποία ετοίμασε 82 μελέτες σε χρόνο ρεκόρ, δημοπράτησε και παρακολουθεί την υλοποίηση του έργου, ενώ σημείωσε ότι το σύνολο των μελετών αυτών έχουν επικυρωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι, «οι δήμοι τα τελευταία 4 χρόνια διπλασίασαν τους ΧΑΔΑ που χρησιμοποιούσαν» και αναφορικά με την επιβολή των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενημέρωσε ότι, «δώσαμε βεβαίωση ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ εξελίσσεται κανονικά, ώστε να σταματήσουν τα πρόστιμα».

Χαρακτήρισε «μεγάλο ψέμα» τον ισχυρισμό ότι το έργο της αποκατάστασης των ΧΑΔΑ θα επιβαρύνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και τόνισε ότι, «το έργο θα χρηματοδοτηθεί από τα 2 δισ. που ″πανηγυρίζει″ η κυβέρνηση ότι εξασφάλισε μετά τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στην ουσία πρόκειται για το κομμάτι της εθνικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των συγχρηματοδοτούμενων έργων, την οποία η κυβέρνηση από τη δική της υπαιτιότητα, λόγω των capital control αδυνατούσε να καταβάλλει».

 Αιχμές… Τατούλη

Ο Πέτρος Τατούλης κατηγόρησε την αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου ότι δεν στηρίζει την περιφερειακή αρχή στην επιβολή προστίμων στους δήμους, για την αυθαίρετη μετατροπή χώρων σε ΧΑΔΑ, αντίθετα είπε, ότι ενθαρρύνουν τους δημάρχους να μην πληρώνουν τα πρόστιμα και «συγκαλύπτουν την παρανομία».

Από την συζήτηση δεν έλειψαν οι αναφορές και για την ολοκληρωμένη διαχείριση, με τον περιφερειάρχη να ζητά από τον πρωθυπουργό να αποπέμψει τον υπουργό Περιβάλλοντος λέγοντας ότι, «είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τη χώρα με την ανεπάρκεια και την έλλειψη γνώσεων που τον διακρίνει για τα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων», ενώ κάλεσε την κυβέρνηση «να μην παίζει με τη φωτιά και να προχωρήσει γρήγορα τις διαδικασίες για την υπογραφή της σύμβασης».

Τέλος, συζήτηση σε υψηλούς τόνους έγινε και για το ζήτημα της φιλοξενίας προσφύγων στην Πελοπόννησο, όπου ο περιφερειάρχης είπε ότι αύριο Τετάρτη, θα παρουσιάσει το σχέδιο της περιφέρειας σε συνέντευξη Τύπου, το οποίο θα συζητηθεί στην επόμενη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Νίκος Πατσαρίνος σημείωσε ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να συζητηθεί και να σχεδιαστεί με την συμβολή όλων κι όχι μόνο από τον περιφερειάρχη, ενώ ο Νίκος Γόντικας από την Λαϊκή Συσπείρωση, υπογράμμισε με δηλώσεις του ότι αν δεν είναι στα θέματα προς συζήτηση στην επόμενη συνεδρίαση, θα κινήσει διαδικασία συλλογής υπογραφών από τους συμβούλους για να συζητηθεί.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει