Μια εβδομάδα μετά την αναστάτωση που προκάλεσε σε εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες στον καταυλισμό της Ειδομένης το φυλλάδιο που μοιράστηκε με οδηγίες για να περάσουν τα σύνορα με τα Σκόπια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διέταξε την διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας, προκειμένου  να εντοπιστούν τα πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν στη διακίνηση.

Το επίμαχο χαρτί έγραφε στα Αραβικά πως τα σύνορα είναι «εικονικά κλειστά» και καλούσε του πρόσφυγες να ξεκινήσουν ομαδική πορεία καθώς , όπως έλεγε, αν περπατήσουν 5 χιλιόμετρα θα καταφέρουν να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς την κεντρική Ευρώπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έλαβε όλα τα στοιχεία που συγκέντρωσε η αστυνομία για την υπόθεση αλλά και τα σχετικά δημοσιεύματα. Μάλιστα, τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη έθεσαν στην εισαγγελική λειτουργό και το ερώτημα εάν έπρεπε ή όχι  να  παραγγελθεί εισαγγελική προκαταρκτική έρευνα για την υπόθεση.

Με τη σειρά της η κ. Κουτζαμάνη παρήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τη  διενέργεια ποινικής προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να εντοπιστούν οι διακινητές του επίμαχου φυλλαδίου και να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχουν  διαπραχθεί αξιόποινες πράξεις όπως παράβαση του νόμου  3386/2005 για την  «είσοδο, διαμονή και κοινωνική ένταξη υπηκόων τρίτων χωρών στην Ελληνική επικράτεια» αλλά και του  άρθρου  141 του Ποινικού Κώδικα το οποίο προβλέπει ότι τιμωρείται  όποιος  με  πρόθεσή του και με οποιεσδήποτε ενέργειες εκθέτει το  ελληνικό  κράτος  ή  σύμμαχό  του  ή  κατοίκους  τους  σε  κίνδυνο αντιποίνων  ή  εκθέσει  σε  κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του Ελληνικού κράτους  ή  συμμάχου του με ξένο κράτος.