Δύο υποπλοίαρχοι και ένας ανθυπασπιστής του Πολεμικού Ναυτικού σκοτώθηκαν, όπως όλα δείχνουν, από τη συντριβή του ελικοπτέρου τα ξημερώματα της Πέμπτης, στη νήσο Κίναρο, στα δυτικά της Λέρου. Γύρω στις 11 εντοπίστηκαν στην ξηρά οι σοροί των δύο εκ των τριών χειριστών του ελικοπτέρου, με τις έρευνες να συνεχίζονται για τον τρίτο αξιωματικό.

Το χρονικό της τραγωδίας

Το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού που χάθηκε από τα ραντάρ στις 2:45 τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Και οι τρεις αξιωματικοί που επέβαιναν σε αυτό (δύο υποπλοίαρχοι πιλότοι και ένας χειριστής ραντάρ) επισήμως δηλώνονται αγνοούμενοι, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες είναι νεκροί όπως μετέδωσε η Κρατική Τηλεόραση και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος πριν λίγο έγραψε στο Twitter για τις πληροφορίες περί ανεύρεσης σορών: «Όλα όσα γράφονται για ανεύρεση σωρών (σ.σ. σορών) είναι ψεύδη, ειδικές δυνάμεις τώρα προσεγγίζουν τουλάχιστον σεβαστείτε τις οικογένειες των αξιωματικών».

Το ελικόπτερο είχε απογειωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16 και το ίχνος του χάθηκε στην περιοχή της Κινάρου, δυτικά της Λέρου.

Η τελευταία φορά που έδωσε στίγμα ήταν όταν βρισκόταν στο ύψος της νησίδας Κινάρου, που βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων, δυτικά της Καλύμνου και της Λέρου και ανατολικά της Αμοργού.

Το ελικόπτερο Agusta Bell 212 του Πολεμικού Ναυτικού εκτελούσε νυχτερινή πτήση επιφάνειας. Νωρίτερα άλλο ελικόπτερο που συμμετείχε στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης είχε εντοπίσει από αέρος τα συντρίμμια του μοιραίου Agusta Bell στη νησίδα Κίναρο.

Το ελικόπτερο Augusta Bell είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού Νικηφόρος Φωκάς, στα πλαίσια της άσκησης Αστραπή και δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου τη στιγμή που εξαφανίστηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις 4:40 εντοπίστηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου από εναέρια μέσα, το οποίο επιβεβαιώθηκε και οπτικώς λίγο μετά τις 7:00. Στην περιοχή έσπευσε η φρεγάτα Ύδρα.

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων βρίσκεται από το πρωί ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, καθώς ο Πάνος Καμμένος συμμετέχει στη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, από όπου επιστρέφει εσπευσμένα.

Η ανακοίνωση από το Γενικο Επιτελείο Ναυτικού που εστάλη στις 6:28 το πρωί έχει ως εξής:

«Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016 στις 02:45, απωλέσθη το ίχνος ελικοπτέρου ΠΝ στην περιοχή της Κινάρου. Το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από φρεγάτα στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16. Στο ελικόπτερο επιβαίνουν τρία άτομα. Είναι σε εξέλιξη έρευνα στην περιοχή από πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας».

Ποιοι ήταν οι αξιωματικοί του ελικοπτέρου που συνετρίβη

Εντοπίστηκαν οι σοροί των δύο αξιωματικών του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο συνετρίβη σήμερα τα ξημερώματα στη νήσο Κίναρο, όπως αναφέρουν οι νεότερες πληροφορίες. Οι έρευνες των ειδικών τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων για τον τρίτο αγνοούμενο συνεχίζονται σε βάθος 50 έως 100 μέτρων στη θάλασσα και την ξηρά, βορειοδυτικά της Κινάρου.

Επίσης, στις έρευνες συμμετέχουν οι φρεγάτες ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΕΛΛΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΑΔΡΙΑΣ, τα οργανικά ελικόπτερα ΣΙΚΟΡΣΚΙ της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και ΑΒ-212 της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Εν τω μεταξύ, μετά την τουρκική ΝΟΤΑΜ για διεξαγωγή επιχείρησης έρευνας και διάσωσης και παραπομπή των συμμετεχόντων πλοίων στις ελληνικές Αρχές, που εκδόθηκε μετά την πρώτη ελληνική ΝΟΤΑΜ του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (στις 4:05), εξεδόθη νέα ελληνική ΝΟΤΑΜ, με την οποία ακυρωνόταν η τουρκική ΝΟΤΑΜ.