Οι τρεις πυλώνες υπηρεσιών, η παροχή ενοικιαζόμενης στέγης, η παροχή κουπονιών για ξενοδοχεία και η παροχή υπηρεσιών στέγασης σε ανάδοχες οικογένειες, αποτελούν το πλαίσιο της δημιουργίας 20.000 θέσεων διαμονής προσφύγων και μεταναστών.

Τα παραπάνω αναφέρει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, με την υπογραφή σήμερα της «Κοινής Διακήρυξης σχετικά με την στήριξη της Ελλάδας για την ανάπτυξη του σχεδίου για τα κέντρα ταυτοποίησης και την μετεγκατάσταση προσφύγων καθώς και για την αύξηση των θέσεων υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο».

Οι δράσεις της Κοινής Διακήρυξης αφορούν σε δύο επιχειρησιακά μέτρα, την εφαρμογή της προσέγγισης των hotspots και την εφαρμογή του προγράμματος μετεγκατάστασης, δράση του οποίου αποτελεί και η επιδότηση ενοικίου.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, «η εν λόγω δράση συμβάλλει ενεργά στην ένταξη πολιτών τρίτων χωρών και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής με τρόπο διττό:

– διασφαλίζει ένα περιβάλλον με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους αιτούντες άσυλο,

– συμβάλλει στην ένταξη τους στον κοινωνικό ιστό και προστατεύει από τον αποκλεισμό και την περιθωριοποίηση,

ενώ παράλληλα, πρόκειται να υλοποιηθεί με τρόπο αποτελεσματικό για την ουσιαστική συμβολή της εν λόγω δράσης στην πραγματική οικονομία».