Ερωτήματα που προκύπτουν από την ανάρτηση του πίνακα οριστικών δικαιούχων ασφαλίσεων ζωής του ομίλου Ασπίς, θέτουν σε κοινή ανακοίνωσή τους το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας και η Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος.

Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, «αντί να δημιουργηθεί η αίσθηση ότι οδηγούμαστε επιτέλους στην τελική ευθεία επίλυσης του θέματος, η ανάρτηση δημιούργησε αντιθέτως προβλήματα που αφήνουν εκτεθειμένους όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση: Εκκαθαριστές, εποπτική αρχή και υπουργείο Οικονομικών».

Το επιμελητήριο και η ένωση σημειώνουν ότι «πρέπει άμεσα και χωρίς άλλες κωλυσιεργίες, να προωθηθεί η οριστική λύση του ζητήματος μέσω ενεργοποίησης πόρων, οι οποίοι θα ενισχύσουν το εγγυητικό κεφάλαιο ζωής, έτσι ώστε να αποδοθούν οι νόμιμες αποζημιώσεις στους ασφαλισμένους, βάσει των διατάξεων του νόμου 3867/2010».

Ο προβληματισμός αφορά στα εξής σημεία:

– Ανάρτηση πίνακα δικαιούχων χωρίς αιτιολογική έκθεση. Το επιμελητήριο και η ένωση εκτιμούν ότι δεν είναι σαφές με ποιον τρόπο θα κάνει κάποιος ανακοπή, εφόσον δεν γνωρίζει πως έχει αποτιμηθεί το ασφαλιστήριό του, για ποιο λόγο δεν έχει αναρτηθεί ή για ποιον λόγο έχει αποτιμηθεί σε μικρότερη αξία.

– Δεν έχουν αναρτηθεί το 80% των συμβολαίων. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «στις προφορικές αιτιάσεις ότι αυτά δεν έχουν αναγγελθεί υπενθυμίζεται ότι ο νόμος 400/70 άρθρο 10 παρ.3 δεν προσδιορίζει καμία υποχρέωση των ασφαλισμένων να αναγγείλουν την απαίτησή τους και δημιουργεί απορίες το γεγονός ότι δεν αναρτήθηκαν τα συμβόλαια, αφού είναι ήδη καταχωρημένα στο μηχανογραφικό σύστημα των εταιρειών».

«Αποκλεισμός συμβολαίων εφάπαξ καταβολής ενός συγκεκριμένου τύπου με τον -προφορικό – ισχυρισμό ότι δεν αποτελούν ασφαλιστήρια, γιατί δεν ενέχουν ασφαλιστικό κίνδυνο. Ο ισχυρισμός αυτός στηρίζεται στο γεγονός ότι δεν εμπεριέχεται πίνακας μετατροπής του κεφαλαίου λήξης σε ισόβια σύνταξη με εγγυημένο πίνακα από σήμερα. Θα έπρεπε, όμως, να γνωρίζουν οι ιθύνοντες ότι όλες ανεξαιρέτως οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν συμβόλαια με πανομοιότυπους όρους. Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα προϊόντα έπαιρναν έγκριση από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές, προτού κυκλοφορήσουν στην αγορά», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.