Περισσότεροι από 120.000 εργαζόμενοι θα δουν την πόρτα εξόδου από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, ενώ στον αντίποδα 40.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή τους στο ειδικό αυτό καθεστώς.

Αύριο η επιτροπή εμπειρογνωμόνων παραδίδει το τελικό της πόρισμα στον υπ. Εργασίας, Γιώργο Κουτρουμάνη, και στη συνέχεια θα υπάρξει διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους.

Η νέα λίστα, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής» θα τεθεί σε ισχύ την 1η Σεπτεμβρίου και ο αριθμός όσων υπάγονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα μειωθεί στα 420.000 άτομα. Σύμφωνα με πληροφορίες, εκτός λίστας αναμένεται να τεθούν:

Όλοι οι διοικητικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις, όπου το σύνολο των εργαζομένων υπάγεται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εκτιμάται πως πρόκειται για 60.000 άτομα.

Οι εργαζόμενοι στον χώρο της ζαχαροπλαστικής και σε ορισμένους κλάδους τροφίμων. Πρόκειται για 25.000 άτομα.
Όσοι απασχολούνται στο λιανικό εμπόριο. Εκτιμάται πως πρόκειται για 15.000 άτομα.

Οι κομμωτές και οι κομμώτριες (περίπου 10.000 άτομα).
Οι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχαγωγίας (τραγουδιστές, μουσικοί). Υπολογίζεται πως πρόκειται για 5.000 άτομα.

Σημειώνεται πως σε όσα επαγγέλματα εξαιρεθούν από τον σχετικό κατάλογο έρχεται αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση κατά μία πενταετία. Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα δουν τους μισθούς τους να περικόπτονται από 50 έως 200 ευρώ (θα χάσουν το ειδικό επίδομα) και σε δεύτερη φάση θα μειωθούν και οι συντάξεις έως και 12%.

Την ίδια στιγμή 40.000 άτομα διεκδικούν την ένταξή στους βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Το πράσινο φως για την υπαγωγή στη λίστα αναμένεται να ανάψει για:

  • Εργαζόμενους στην καθαριότητα
  • Οσους απασχολούνται στη χημική βιομηχανία (π.χ. Ψυττάλεια)
  • Μηχανοδηγούς (π.χ. στο μετρό)
  • Νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ειδική ρύθμιση που θα επιτρέπει στους συγκεκριμένους εργαζόμενους να εξαγοράσουν ως βαρέα τα ένσημα που ήδη έχουν αποκτήσει. Με τον τρόπο αυτό θα συγκεντρώσουν περισσότερα ένσημα στο ειδικό αυτό καθεστώς και θα επισπεύσουν τη συνταξιοδότησή τους. Σημειώνεται πως για την υπαγωγή ενός επαγγέλματος στα βαρέα ή για την εξαίρεσή του από το ειδικό αυτό καθεστώς λαμβάνονται υπόψη πολλοί παράγοντες. Βασικά κριτήρια είναι οι συνθήκες εργασίας και το ωράριο.

Τέλος, με βάση το πόρισμα της επιτροπής για τα βαρέα εκτός λίστας θα βρεθούν εργασίες και ειδικότητες που δεν υφίστανται πλέον.

Στο πόρισμα ενδεικτικά αναφέρονται οι εργαζόμενοι στην παραγωγή φωταερίου, οι θερμαστές ή αρχιθερμαστές στερεών καυσίμων, οι ραδιοτηλεγραφητές, οι τηλετυπιστές, οι χειριστές μηχανημάτων διάτρησης και επαλήθευσης στοιχείων επί καρτελών ή χαρτοταινιών, οι αμαξοκαραγωγείς, οι αρβυλεργάτες, οι βαρελοποιοί.