Εντατικούς ελέγχους για την άμεση και αποτελεσματική πάταξη του παραεμπορίου και κύρια του λαθρεμπορίου στον τομέα των ενεργειακών προϊόντων έχει ζητήσει το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικά για τα ενεργειακά προϊόντα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρει, σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ότι «οι έλεγχοι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με εντατικό ρυθμό, ιδίως μετά την αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, αποσκοπώντας στην εξάρθρωση κυκλωμάτων λαθρεμπορίας καυσίμων, στην καταπολέμηση της αισχροκέρδειας, στη διασφάλιση των δημοσίων εσόδων, στην ομαλή λειτουργία της αγοράς καυσίμων και στην προστασία των καταναλωτών».

Αφορμή για τις αναφορές του υπουργού στους ελέγχους για τα ενεργειακά προϊόντα, έδωσε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος ζητούσε διευκρινίσεις για εγκύκλιο που εκδόθηκε πρόσφατα με αντικείμενο τη διεξαγωγή ελέγχων στη Βόρεια Ελλάδα από όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς των Υπουργείων και των Περιφερειών.

Ο κ. Βενιζέλος ενημερώνει τον βουλευτή ότι τα κλιμάκια του ΣΔΟΕ πραγματοποιούν σε 24ωρη βάση προληπτικούς ελέγχους στην παραγωγή, αποθήκευση, διακίνηση, εμπορία, διάθεση και χρήση των ενεργειακών προϊόντων, καθώς και δειγματοληπτικούς ελέγχους για τυχόν νοθεία καυσίμων.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2011 έως 30.4.2011 πραγματοποιήθηκαν 2.334 έλεγχοι σε πρατήρια και βυτιοφόρα οχήματα, εντοπίστηκαν 383 παραβάτες και βεβαιώθηκαν 5.498 φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Επιπρόσθετα, υλοποιήθηκαν δύο επιχειρησιακά σχέδια ελέγχου φορτηγών και ΙΧ αυτοκινήτων από και προς τη Βουλγαρία αλλά και επιχειρήσεις ελέγχου φορτηγών διεθνών μεταφορών σε κομβικά σημεία εισόδου και εξόδου της χώρας και πλησίον αυτών.

Ο κ. Βενιζέλος, αναφερόμενος στην εγκύκλιο για τους ελέγχους στη Βόρεια Ελλάδα, διευκρινίζει ότι έχουν δοθεί σαφείς και αναλυτικές οδηγίες στα τελωνεία της χώρας για τους απαιτούμενους ελέγχους. Πληροφορεί δε τον βουλευτή ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δώσει εντολές για «πιο σύγχρονες, απλές και επινοητικές μεθόδους εκ μέρους των αρμοδίων υπηρεσιών, με στόχο να υπάρξουν άμεσα και απτά αποτελέσματα».