Την ανάγκη να δημιουργηθούν υπηρεσίες πρώτης υποδοχής μεταναστών σε όλα τα νησιά υπογραμμίζει η αρμόδια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, σημειώνοντας πως, ενόψει των συνεχώς αυξανόμενων ροών, «η κυβέρνηση σκέπτεται να οργανώσει καταυλισμούς σε διάφορα σημεία της χώρας, ώστε να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες φιλοξενίας, να αυξήσει τις δυνατότητες και το προσωπικό των υπηρεσιών ασύλου προκειμένου οι αιτούντες άσυλο να μπορούν να διεκπεραιώνουν τα αιτήματά τους σε εύλογο χρόνο».

«Επίσης σε όλους τους τόπους υποδοχής προσφύγων θα οργανωθούν υπηρεσίες πρώτης υποδοχής για τους ευάλωτους πληθυσμούς, τους ασθενείς, τις εγκύους, όπως επιτάσσει η ευρωπαϊκή νομοθεσία» αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Αυγή», λέγοντας πως αυτό πρέπει να γίνει «σε όλα τα νησιά του Αιγαίου».

Όσον αφορά την επιλογή του πλοίου στην Κω, η κ. Χριστοδουλοπούλου αναφέρει πως «επιλέχθηκε προσωρινά ελλείψει συνεργασίας με τον δήμαρχο, ο οποίος δεν θέλει να υπάρχουν τέτοιες δομές στο νησί, όπως, άλλωστε, δηλώνει δημόσια».

«Αυτό επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό έχει ανάγκη το νησί και αυτό απαιτεί και η λογική», τόνισε.

Η κ. Χριστοδουλοπούλου έστρεψε τα βέλη της και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, προσάπτοντας αδιαφορία «για την τύχη αυτών των ανθρώπων. Δεν τους βοηθά να βρουν έναν άλλον τρόπο να ζουν με αξιοπρέπεια».