Χαμηλότερες είναι οι επιδόσεις των υποψηφίων στις φετινές πανελλήνιες εξετάσεις, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα αργά το απόγευμα το υπουργείο Παιδείας. Αυτό το γεγονός-εκτιμούν οι εκπαιδευτικοί- ωθεί τις βάσεις στις περισσότερες σχολές και τμήματα σε πτώση, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στα περιφερειακά ιδρύματα.

Φυσική και Μαθηματικά φαίνεται να είναι η «αχίλλειος πτέρνα» των υποψηφίων φέτος, όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Παιδείας.

Σύμφωνα με αυτά, στα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας 43,71% είναι φέτος κάτω από τη βάση, ενώ πέρυσι ήταν 36,26%. Στα Μαθηματικά Τεχνολογικής Κατεύθυνσης, κάτω από τη βάση είναι φέτος 72,53%, σε σχέση με πέρυσι που ήταν 61,33%.

Στη Φυσική Γενικής Παιδείας 44,75% κάτω από τη βάση φέτος, 23,32% πέρυσι. Στη Φυσική τεχνολογικής κατεύθυνσης 2, φέτος ήταν κάτω από τη βάση 75,17% ,ενώ πέρυσι ήταν 61,32% . Στη Φυσική θετικής κατεύθυνσης, 41,2% κάτω από την βάση φέτος, 23,69% πέρυσι.

Στα Μαθηματικά Θετικής Κατεύθυνσης 39,21% των υποψηφίων ήταν κάτω από τη βάση φέτος, έναντι 25,39% πέρυσι.

Επειδή το υπουργείο Παιδείας δεν έχει δώσει ακόμη τα στοιχεία σχετικά με τον Γενικό Βαθμό Πρόσβασης των υποψηφίων, που καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό την κίνηση των βαθμολογικών βάσεων των σχολών και των τμημάτων, τώρα μπορεί να γίνει μόνο εκτίμηση, όπως λένε οι εκπαιδευτικοί. Επίσης, άγνωστες παραμένουν και οι προτιμήσεις των υποψηφίων, που επίσης καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό την κίνηση των βάσεων.

Έτσι, στο 1ο επιστημονικό πεδίο αναμένεται μικρή κάμψη στις Νομικές και Παιδαγωγικές σχολές, αλλά και στις σχολές Ψυχολογίας της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Στις κεντρικές σχολές η πτώση των βάσεων δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 300 μόρια.

Στο 2ο επιστημονικό πεδίο οι σχολές Μαθηματικών, Φυσικής, Χημείας, Πληροφορικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν πτώση της τάξεως των 400 μορίων, ενώ στα περιφερειακά ιδρύματα η πτώση μπορεί να είναι και διπλάσια.

Στο 3ο επιστημονικό πεδίο οι ιατρικές Αθήνας και Θεσσαλονίκης παραμείνουν στο «ύψος» τους, με ελάχιστες πτώσεις της τάξεως των 50 μορίων. Όμως μεγαλύτερη θα είναι η πτώση σε περιφερειακά ιδρύματα. Οι χαμηλόβαθμες σχολές του πεδίου αναμένεται να κινηθούν γύρω στα 11.500 μόρια.

Στο 4ο επιστημονικό πεδίο οι σχολές του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να παρουσιάσουν πτώση. Μεγαλύτερη, όμως, θα είναι η πτώση στα αντίστοιχα περιφερειακά τμήματα και δεν αποκλείεται να ξεπεράσει σ’ αυτά και τα 500 μόρια.

Στο 5ο επιστημονικό πεδίο οι πτώσεις θα είναι οι πλέον σαφείς ακόμη και στα υψηλόβαθμα οικονομικά τμήματα και σχολές. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να ξεπεράσει και τα 800 μόρια.

Οι πτώσεις των βάσεων σε αρκετές σχολές και τμήματα δεν θα είναι τόσο θεαματικές (ιδιαίτερα στα κεντρικά ιδρύματα όπου δεν αποκλείονται και αυξομειώσεις εσωτερικά στις σχολές του κάθε πεδίου), επειδή έχουν καταργηθεί οι μετεγγραφές και έχει μειωθεί ο αριθμός εισακτέων.