Iδιαιτέρως σημαντική χαρακτηρίζεται και από τις δύο πλευρές η αυριανή συνάντηση, στις 14.00, μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και εκπροσώπων των καθηγητών των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, καθώς και των ερευνητών. Το υπουργείο ικανοποίησε σχετικό αίτημα των τριών ομοσπονδιών, ενώ το «παρών» θα δώσει και ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για τα συνδικάτα των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Οι καθηγητές Πανεπιστημίου και ΤΕΙ ανακοίνωσαν χθες ότι θα κινηθούν δικαστικά κατά του κ. Πανάρετου και αύριο, πριν τη συνάντηση, αναμένεται να καταθέσουν τη σχετική μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία. Ακολούθως, ο πρόεδρος του ΤΕΙ, Γ. Νίνος, με τη σύμφωνη γνώμη του Συμβουλίου του ΤΕΙ Αθήνας συνέταξε επιστολή παραπόνων σε βάρος του υφυπουργού με αποδέκτες τον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, και την υπουργό Παιδείας, Αν. Διαμαντοπούλου.

Σήμερα οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των καθηγητών των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων απέστειλαν ανοικτή επιστολή στην κ. Διαμαντοπούλου (με κοινοποίηση στον κ. Πανάρετο), προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το «πλαφόν», που μπήκε στις προσλήψεις συμβασιούχων διδασκόντων.

Στο στόχαστρο των καθηγητών μπήκε και πάλι ο κ. Πανάρετος, ο οποίος προσφάτως κοινοποίησε εγκύκλιο με την οποία γνωστοποιούσε ότι από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος τα πανεπιστημιακά τμήματα με διδακτικό προσωπικό άνω των 25 ατόμων, δεν θα μπορούν να προσλαμβάνουν συμβασιούχους (15 για τα ΤΕΙ).

Οι καθηγητές ΑΕΙ και ΤΕΙ κατηγορούν τον κ. Πανάρετο ότι δεν λαμβάνει υπόψη του τη φύση των Τμημάτων και ζητούν την απόσυρση των σχετικών εγκυκλίων, τις οποίες χαρακτηρίζουν «απαράδεκτες» και «ανεφάρμοστες». «Συνυπολογίζοντας το ουσιαστικό πάγωμα των νέων διορισμών, τις προκηρύξεις νέων θέσεων και τις μαζικές συνταξιοδοτήσεις του διδακτικού προσωπικού, τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια σε ένα πλήρες αδιέξοδο επιτέλεσης του ακαδημαϊκού τους ρόλου», επισημαίνουν οι καθηγητές.

«Σας διαβεβαιώνουμε, όμως, ότι τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης της χώρας και οι λειτουργοί τους, με ξεκάθαρο αίσθημα ευθύνης απέναντι στην υπάρχουσα, αλλά και την επερχόμενη κρίση εθνικών διαστάσεων, θα κάνουν το καλύτερο δυνατό για τη μείωση του λειτουργικού τους κόστους, όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να απειλείται σε τραγικό βαθμό η εύρυθμη εκπαιδευτική και λοιπή ακαδημαϊκή λειτουργία τους», διαβεβαιώνουν την υπουργό Παιδείας οι καθηγητές.