Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία για κατάργηση των φόρων και δικαιωμάτων υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, προκειμένου από 1ης Ιουνίου να γίνουν πιο φτηνά κατά περίπου 10%.

Σημειώνεται ότι όταν η τροπολογία ψηφισθεί, θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης, προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους, ενώ σχετική εγκύκλιος αναμένεται να αποσταλεί προς το Ναυτικό Επιμελητήριο και τις δύο ακτοπλοϊκές ενώσεις, προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να εκδώσουν νέους τιμοκαταλόγους στα εισιτήρια.

Με τις προτεινόμενες διατάξεις στην τροπολογία, καταργείται το τέλος του ΚΑΕΟ, για την ασφάλιση επιβατών και οχημάτων, που αποδιδόταν στο Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο προκειμένου να καλυφθούν κίνδυνοι από ναυτικά ατυχήματα και ανερχόταν στο 6,5% χωρίς ΦΠΑ.

Επίσης, καταργούνται τα αχθοφορικά δικαιώματα (0,55-1,09 ευρώ ανάλογα με το λιμάνι) καθώς και το τέλος για διαφυγούσα εργασία φορτοεκφόρτωσης, που αφορά στα εισιτήρια για τα φορτηγά που πραγματοποιούν το ταξίδι Πειραιά – Κρήτη – Πειραιάς και ανέρχεται σε 4%-8%, ανάλογα το λιμάνι.

Σημειώνεται ότι αχθοφόροι πλέον στα λιμάνια δεν υπάρχουν, ενώ το τέλος φορτοεκφόρτωσης, ήταν για ομάδες εργατών που και αυτές πλέον δεν υπάρχουν και οι οποίες φόρτωναν παλαιότερα τα προϊόντα στα βαπόρια, καθώς δεν υπήρχαν πλοία στα οποία να μπαίνουν μέσα σε αυτά, φορτηγά αυτοκίνητα.