Με τις οφειλές τρίτων προς τους δήμους να ξεπερνούν τα 1,87 δισ. ευρώ, η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών δίνει διέξοδο στους δήμους αλλά και τους οφειλέτες τους.

Αυστηροί όροι προβλέπονται για την υπαγωγή στη ρύθμιση ενώ για πρώτη φορά δεν θα υπάρξει πλήρης απαλλαγή από προσαυξήσεις και πρόστιμα.

Στα οφέλη της ρύθμισης περιλαμβάνεται η εισροή χρημάτων στα ταμεία των δήμων και ο περιορισμός του κινδύνου οφειλέτες να μην μπορούν να λάβουν φορολογική ενημερότητα.

Στόχος της τροπολογίας που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης είναι να διευκολυνθούν οι οφειλέτες που κυρίως λόγω της κρίσης δεν κατάφεραν να εξοφλήσουν χρέη τους προς τους δήμους και όχι να επωφεληθούν οι εκ συστήματος κακοπληρωτές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται.

Για το λόγο αυτό, όπως γράφει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», βασική προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση είναι οι οφειλέτες να έχουν καταβάλει τουλάχιστον το 30% των οφειλών. Στη συνέχεια δίνονται δύο δυνατότητες για αποπληρωμή χρεών: η πρώτη προβλέπει εφάπαξ εξόφληση της οφειλής και το 15% των προστίμων και των προσαυξήσεων ενώ η δεύτερη εξόφληση σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις της οφειλής και του 30% των προστίμων και προσαυξήσεων.