«Θεσπίζεται για πρώτη φορά, δίκαιο και αντικειμενικό σύστημα αποσπάσεων, παρόμοιο με αυτό που ισχύει για τις μεταθέσεις, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένα και μετρήσιμα κριτήρια για κάθε κατηγορία απόσπασης» τονίζει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με το νέο σύστημα αποσπάσεων και μεταθέσεων που δόθηκε σήμερα για διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει 12 ημέρες.

Σύμφωνα με αυτό το σχέδιο, τα σχολεία χωρίζονται σε 12 κατηγορίες ανάλογα με τη γεωγραφική τους θέση. Οι εκπαιδευτικοί που θα ζητούν μεταθέσεις θα παίρνουν περισσότερα μόρια ανάλογα με το χρονικό διάστημα σε δυσπρόσιτες περιοχές.

Τα κριτήρια για τις αποσπάσεις στην κεντρική υπηρεσία και για τις άλλες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας, θα είναι μεταπτυχιακές σπουδές στη δημόσια διοίκηση, η στη διοίκηση εκπαίδευση. Το δεύτερο πτυχίο σχετικό με τη διοίκηση, τη νομική ή άλλη επιστήμη. Η γνώση πιστοποιημένων νέων τεχνολογιών, η πιστοποιημένη γνώση ξένων γλωσσών, κλπ.

Με το σχέδιο αυτό το υπουργείο Παιδείας στοχεύει να βάλει τέρμα στο ρουσφέτι, στις πελατειακές σχέσεις, στην εμπλοκή μελών υπηρεσιακών συμβουλίων, υπηρεσιακών παραγόντων, βουλευτών, υπουργών κλπ.

Έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι σε υπηρεσιακά συμβούλια του υπουργείου θα αποσπώνται οι εκπαιδευτικοί που ανήκουν σε ειδική κατηγορία μετάθεσης, είναι σύζυγοι στρατιωτικών, είναι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, είναι σύζυγοι δικαστικών κλπ.