Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, εγκαινίασε σήμερα το πρώτο κέντρο εξυπηρέτησης κοινού για θέματα εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης – την «ΙΡΙΔΑ», σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο του υπουργείου Εργασίας, επί της οδού Πειραιώς 40.

Στην εκδήλωση παρέστη σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, καθώς επίσης και οι Δήμαρχοι των πόλεων, στις οποίες πρόκειται να εφαρμοστεί πιλοτικά ο θεσμός της ΙΡΙΔΑΣ.

Επίσης, ο Διοικητής του ΙΚΑ, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, ο Διοικητής του ΟΓΑ, Παναγιώτης Πέτρουλας, και ο Διοικητής του ΟΑΕΕ, Γεράσιμος Βουδούρης.

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τη διάρκεια της ομιλίας της υπογράμμισε ότι, στόχος μας είναι να καλύψουμε σταδιακά όλες τις ανάγκες του πολίτη για ενημέρωση και υποστήριξη.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, τόνισε ότι μεγάλο ποσοστό των συνταξιούχων, σήμερα, αν είχαν στο παρελθόν καλύτερη ενημέρωση, θα είχαν κάνει διαφορετικές επιλογές, δηλαδή θα είχαν αποκομίσει μεγαλύτερα οφέλη. Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση για να κάνουν τις καλύτερες δυνατές επιλογές, υπογράμμισε ο κ. Κουτρουμάνης.

Η υλοποίηση του συνολικού έργου Υπηρεσία Παροχής Ενημέρωσης του Πολίτη «ΙΡΙΔΑ» αποτελείται από τέσσερα στάδια:

1. Αρχίζει με τη λειτουργία του πρώτου πιλοτικού σημείου παροχής ενημέρωσης στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου Εργασίας, στην οδό Πειραιώς, το οποίο εξυπηρετεί το κοινό μέσα από μια εξειδικευμένη βάση ερωτήσεων και απαντήσεων, ώστε να μπορούν να κατηγοριοποιηθούν οι ανάγκες των πολιτών και στο μέλλον να εξυπηρετούνται πιο εύκολα και πιο γρήγορα.

2. Η επόμενη φάση είναι αυτή της ένταξης στο δίκτυο της ΙΡΙΔΑΣ έξι ακόμη Δήμων της χώρας, οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία να εγκαινιάσουν τις δικές τους υπηρεσίες παροχής ενημέρωσης όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αυτοί οι Δήμοι είναι της Αμφιλοχίας, της Ηγουμενίτσας, του Ηρακλείου Κρήτης, του Τοπείρου Ξάνθης, της Ηλιούπολης και του Κιλελέρ Λάρισας.

3. Το τρίτο στάδιο είναι η ανάπτυξη του ολοκληρωμένου πληροφορικού συστήματος που θα περιλαμβάνει το ψηφιακό υλικό του Υπουργείου και των υπηρεσιών που πρέπει να παρέχονται στους εργαζομένους και τους λοιπούς δικαιούχους. Αυτό το στάδιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί θα κρίνει τελικά την επιτυχία του συνολικού έργου και η υλοποίησή του ήδη έχει αρχίσει παράλληλα με την πιλοτική εφαρμογή.

4. Και το τελευταίο στάδιο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου σημείων της ΙΡΙΔΑΣ με διασπορά σημείων παροχής πληροφοριών σε όλη τη χώρα μέσω επιλεγμένων ΚΕΠ και άλλων σημείων εξυπηρέτησης. Μέχρι το τέλος του 2012 θα έχει καλυφθεί όλη η επικράτεια με κοινωνικά ΚΕΠ με σημεία της ΙΡΙΔΑΣ.

Οι πληροφορίες που παρέχονται από την ΙΡΙΔΑ αφορούν τα εξής θέματα:

Πρώτον, εργασιακά ζητήματα:

§ Αμοιβή Εργασίας

§ Χρονικά Όρια Εργασίας

§ Προστασία της Μητρότητας στην Εργασία

§ Ατομική Σύμβαση Εργασίας

§ Ενημέρωση και καθοδήγηση των πολιτών που αντιμετωπίζουν εργατικές διαφορές με εργοδότες.

§ Παραπομπή των πολιτών στα αρμόδια καταστήματα ΙΚΑ για την υποβολή καταγγελιών στις περιπτώσεις ανασφάλιστης εργασίας.

Δεύτερον, ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης:

Ενημέρωση του ασφαλισμένου για τις διατάξεις του νέου ασφαλιστικού νόμου.

§ Ενημέρωση και καθοδήγηση των ασφαλισμένων σχετικά με το νέο μέτρο των χρόνων ασφάλισης.

§ Οι βασικές έννοιες και τα εργαλεία για τη διαδοχική ασφάλιση.

§ Πληροφορίες για την κατοχύρωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

Τρίτον, παραπομπή των πολιτών προς τους αρμόδιους φορείς ανάλογα με το θέμα που τους ενδιαφέρει.

Τέταρτον, πληροφορίες που αφορούν μετανάστες σχετικά με το καθεστώς εργασίας.

Πέμπτον, πληροφορίες για ζητήματα του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή που υπάγονται στο υπουργείο.