Λύση στο «γόρδιο δεσμό» της διαχείρισης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής-Άνω Λιοσίων, ζήτησε ο δήμαρχος Φυλής Δημήτριος Μπουραΐμης με επιστολή του, η οποία απευθύνεται στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο και τους υπουργούς Εσωτερικών και ΠΕΚΑ, Γ. Ραγκούση και Τ. Μπιρμπίλη, αντίστοιχα.

Στην επιστολή του, στην οποία προτείνει σειρά κινήσεων για την περίπτωση της Φυλής, ο δήμαρχος της περιοχής επισημαίνει ότι ενώ με το νόμο 3164/2003 χωροθετήθηκαν συγκεκριμένες τοποθεσίες στην Αττική για τη δημιουργία Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων, μετά από 7 χρόνια η μόνη εγκατάσταση που λειτουργεί βρίσκεται στην Φυλή.

«Το αποτέλεσμα είναι η δραματική και ιδιαιτέρως επικίνδυνη μείωση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής», αναφέρει και προσθέτει ότι καθώς ο χρόνος ζωής του ΧΥΤΑ υπολογίζεται ότι δεν θα ξεπεράσει τα 2,5 χρόνια, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χρόνου και καμία απολύτως τεχνική δυνατότητα να εξυπηρετήσει ολόκληρη την Αττική.

«Ακόμα όμως κι αν υπήρχε η τεχνική αυτή δυνατότητα, μετά τα όσα έγιναν τα τελευταία 7 χρόνια αλλά και όσα γίνονται σήμερα, κανείς δεν θα μπορούσε να πει στους κάτοικους των Άνω Λιοσίων, της Φυλής και του Ζεφυρίου που υφίστανται -μόνοι αυτοί – τις συνέπειες της αδιέξοδης πολιτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, ότι εκείνος που σέβεται τη νομιμότητα είναι τελικά εκείνος που πράττει το ορθό για το συμφέρον της χώρας και του τόπου του», ανέφερε.

Πρόσθεσε δε ότι «αντίθετα, θα μπορούν πολλοί να επιχειρηματολογήσουν και να πείσουν ότι η αυτοδικία και η βία φέρνουν τελικά αποτέλεσμα».

Ο κ. Μπουραΐμης σημείωσε ότι εάν σήμερα η κυβέρνηση δεν κινηθεί στα πλαίσια της νομιμότητας και των αρχών που εξέθεσε ο ίδιος με την επιστολή του, «τότε η ανοχή των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και ιδιαίτερα του νέου Δήμου Φυλής θα ανήκει στο παρελθόν με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

«Δώστε ένα ζωντανό παράδειγμα για να σταματήσει να φοβάται η Ελλάδα τους ΧΥΤΥ και να προτιμά να θάβει το πρόβλημα σε ανεξέλεγκτες χωματερές», καταλήγει η ανακοίνωση του δημάρχου Φυλής.