Διάβημα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για την παρεμπόδιση ιταλικού πλοίου από τουρκική κορβέτα, νότια της Καρπάθου, έκανε η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Το βράδυ του Σαββάτου στις 12 Μαρτίου, το ιταλικό εμπορικό πλοίο «Explora» έπλεε στο Αιγαίο με κατεύθυνση την Κύπρο και τελικό σταθμό το Ισραήλ. Το ιταλικό πλοίο μελετούσε τη διαδρομή, στην οποία θα ποντιστεί οπτική ίνα, που θα συνδέει την Ιταλία με το Ισραήλ.

Ενώ έπλεε νοτίως της Καρπάθου, δέχτηκε τις κλήσεις από το τουρκικό πολεμικό πλοίο για να απομακρυνθεί από τη περιοχή και να σταματήσει όποιες εργασίες κι αν κάνει ,γιατί πλέει σε περιοχή που περιλαμβάνεται σε τουρκική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Το ιταλικό πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του, οι Τούρκοι κατέγραψαν τη διαφωνία τους με τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (η οποία ωστόσο αναγνωρίστηκε από ένα τρίτο κράτος, που ευθυγραμμίστηκε απολύτως με τις ελληνικές απόψεις και το διεθνές δίκαιο), ενώ η ελληνική κυβέρνηση είχε επιλέξει να μην αποστείλει πολεμικό πλοίο στην περιοχή, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας έντασης.

Σημειώνεται ότι το πλοίο εκτελούσε τις έρευνες για το κράτος του Ισραήλ μετά από ελληνική άδεια εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.