Σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων για το διαγωνισμό δωρεάν διανομής το 2011, ζυμαρικών και ρυζιού σε άπορους αλλά και δωρεάν διανομής φέτας Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, έχει αποστείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και συντάσσονται οι σχετικές διακηρύξεις, όπως κάνει γνωστό με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης.

Σχετικά με το πρόγραμμα της δωρεάν διανομής προϊόντων που υλοποιήθηκε το 2010, ο υπουργός αναφέρει ότι διανεμήθηκαν στους απόρους 3.490 τόνοι ρύζι και 6.108 μακαρόνια.

Από το έγγραφο του κ. Σκανδαλίδη προκύπτει όμως ότι το 2010 δεν υλοποιήθηκε το πρόγραμμα δωρεάν διανομής φέτας ΠΟΠ, καθώς, όπως έκριναν τα αρμόδια κοινοτικά όργανα, δεν τηρήθηκαν οι καταληκτικές ημερομηνίες του χρονικού προγραμματισμού της ΕΕ, για την υλοποίηση του προγράμματος. Ο λόγος της καθυστέρησης συνδέεται με το γεγονός ότι Ελεγκτικό Συνέδριο είχε κρίνει ότι κωλύεται η υπογραφή σύμβασης με την εταιρεία που θα προμήθευε την φέτα.

Το έγγραφο για τα προγράμματα δωρεάν διανομής τροφίμων σε απόρους, διαβιβάστηκε στη Βουλή ύστερα από ερωτήσεις των βουλευτών της ΝΔ Γιώργου Κασαπίδη, Κώστα Κόλια, Γιώργου Καρασμάνη και Ι. Ανδριανού. Οι βουλευτές, με τις ερωτήσεις τους, εκτιμούσαν ότι υπήρξε απώλεια 10 εκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Δωρεάν Διανομής Φέτας στους άπορους και πολύτεκνους.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η χώρα μας θα ελάμβανε ποσότητα 5.889 τόνων «αποκορυφωμένου» γάλακτος σε σκόνη, προερχόμενη από αποθέματα του Γερμανικού Οργανισμού Παρέμβασης. Η ποσότητα αυτή θα αντισταθμιζόταν με αντίστοιχη ποσότητα φέτας η οποία θα διανέμονταν δωρεάν σε άπορους και πολύτεκνους πολίτες.