Επίσημη ενημέρωση για τις διακοπές ηλεκτροδότησης εξαιτίας της κακοκαιρίας δίνει η ΔΕΗ με ανακοίνωση που εξέδωσε το μεσημέρι. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα είναι ίδια με αυτήν που επικρατούσε το πρωί, δηλαδή το σημαντικότερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ηλεκτροδότηση των Σποράδων, διακοπές γίνονται και στη Β. Αττική ενώ σοβαρή είναι η ζημιά και στη γραμμή Καρύστου – Άνδρου αλλά η ηλεκτροδότηση της Άνδρου και της Τήνου διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό από τις γεννήτριες που βρίσκονται επί τόπου.

Η αποκατάσταση της βλάβης στη γραμμή προς τις Σποράδες αναμένεται την Παρασκευή, αλλά στο μεταξύ γίνονται
προσπάθειες για σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης από το δίκτυο μέσης τάσης.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΔΕΗ:

– Τις πρωινές ώρες σήμερα παρουσιάστηκε σφάλμα στην εναέρια γραμμή υψηλής τάσης 150kV από τον Υποσταθμό Βόλου ΙΙ προς τον Υποσταθμό Λαύκου, με αποτέλεσμα να υπάρξουν προβλήματα ηλεκτροδότησης στο νότιο Πήλιο και στις Σποράδες. Κατά την επιθεώρηση της Γραμμής Βόλος – Λαύκος διαπιστώθηκε ότι, λόγω των εξαιρετικά δυσμενών συνθηκών είχε καταρρεύσει ένας πυλώνας μεταξύ των χωριών Δράκεια και Άγιος Λαυρέντιος. Ήδη από το πρωί συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για την αποξήλωση του παλαιού πυλώνα και την κατασκευή νέου. Οι εργασίες ανακατασκευής αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Παράλληλα συνεργεία της Διανομής έχουν ξεκινήσει ενέργειες για την άμεση μερική αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης μέσω διασυνδέσεων Μέσης Τάσης.

– Επίσης, παρουσιάστηκε σφάλμα στην εναέρια γραμμή υψηλής τάσης 150kV Καρύστου – Άνδρου, η οποία συνδέει τη Νότια Εύβοια με την Άνδρο. Το σφάλμα είχε σαν συνέπεια να τεθεί η γραμμή εκτός λειτουργίας και, για το λόγο αυτό, τέθηκαν σε λειτουργία εφεδρικά ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη που βρίσκονται στον Αυτόνομο Σταθμό Παραγωγής της Άνδρου, προκειμένου να καλύψουν κατά το μέγιστο δυνατόν τα τοπικά φορτία Άνδρου και Τήνου. Τα συνεργεία της ΔΕΗ εργάζονται για την αποκατάσταση της βλάβης.

Ταυτόχρονα, για να υπάρξει η μικρότερη δυνατή διακοπή των φορτίων, γίνονται ενέργειες για την τοποθέτηση πρόσθετων ηλεκτροπαραγωγών ζευγών για την κάλυψη των τοπικών αναγκών.

– Εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας έχουν σημειωθεί σημαντικές βλάβες και στα δίκτυα Διανομής, κυρίως στην Βόρεια Αττική. Για την αντιμετώπιση των βλαβών αυτών βρίσκεται σε επιφυλακή ολόκληρο το τεχνικό προσωπικό της ΔΕΗ και δραστηριοποιούνται όλα τα συνεργεία της και τα συνεργεία των συνεργαζόμενων εργολάβων καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την ταχεία αποκατάστασή τους.

– Η ΔΕΗ συνεργάζεται στενά με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιλυθούν διάφορα προβλήματα, όπως διάνοιξη δρόμων με εκχιονιστικά μηχανήματα για να δοθεί η δυνατότητα πρόσβασης στα σημεία που εντοπίζονται βλάβες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί η παροχή της ηλεκτροδότησης μέσα στο συντομότερο χρονικό διάστημα.