Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να ζητήσει από την Ελλάδα να άρει τα εμπόδια που παρακωλύουν την ελεύθερη εγκατάσταση των χονδρεμπόρων νωπών γεωργικών προϊόντων και νωπού κρέατος στις Κεντρικές Αγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Όπως επισημαίνει στη σχετική ανακοίνωσή της η Επιτροπή, επί του παρόντος στις περιφέρειες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης η δραστηριότητα χονδρικής πώλησης νωπών γεωργικών προϊόντων και νωπού κρέατος πρέπει να ασκείται υποχρεωτικά στις Κεντρικές Αγορές. Εξάλλου, απαγορεύεται η εγκατάσταση χονδρεμπόρων νωπών γεωργικών προϊόντων και νωπού κρέατος σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων γύρω από τις Κεντρικές Αγορές Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Επιτροπή, στην πράξη δεν υπάρχει πλέον διαθέσιμος χώρος στις εν λόγω Κεντρικές Αγορές. Επιπλέον, όταν ελευθερώνεται κάποιος χώρος πώλησης στις Κεντρικές Αγορές ο χώρος αυτός μπορεί να μισθώνεται μόνο με απόφαση της ανώνυμης εταιρείας δημοσίου δικαίου που είναι αρμόδια για τη διαχείριση των Κεντρικών Αγορών. Όμως, συνεχίζει η Επιτροπή, η διαδικασία για την απόκτηση χώρου πώλησης στις Κεντρικές Αγορές βασίζεται σε οικονομικές εκτιμήσεις ή τουλάχιστον σε κριτήρια που δεν είναι επαρκώς σαφή, ακριβή, αντικειμενικά και καθορισμένα εκ των προτέρων, τα οποία καθιστούν την πρόσβαση ιδιαίτερη δυσχερή αν όχι αδύνατη. Επίσης, η διαδικασία αυτή παρέχει προνομιακή πρόσβαση όταν ελευθερώνονται χώροι πώλησης και συγκεκριμένα στους ήδη εγκατεστημένους εκεί χονδρεμπόρους.

Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι περιορισμοί στην εγκατάσταση και η διαδικασία για την απόκτηση χώρου πώλησης που εφαρμόζουν οι ελληνικές αρχές δεν μπορούν να δικαιολογηθούν βάσει των θεμελιωδών αρχών της ελευθερίας εγκατάστασης και ελεύθερης παροχής υπηρεσιών που διασφαλίζονται από τη Συνθήκη και την οδηγία για τις υπηρεσίες.

Το αίτημα της Επιτροπής προς την Ελλάδα για μεταβολή της υπάρχουσας κατάστασης διατυπώνεται υπό μορφή αιτιολογημένης γνώμης. Εάν οι ελληνικές αρχές δεν απαντήσουν ικανοποιητικά εντός δύο μηνών, η Επιτροπή μπορεί να παραπέμψει το ζήτημα στο Δικαστήριο.